Защо да ядем смокини?

Не само защото са толкова вкусни

eva.bg 19 August 2023

В сезона на смокините сме и споделяме с вас ползите за здравето от включването на тези толкова вкусни плодове в менюто ни.

Богати са на антиоксиданти

Смокините, особено зрелите, са богати на полифеноли. Тези съединения имат защитни антиоксидантни свойства, което означава, че те помагат да се предотврати увреждането на клетките и тъканите от действието на свободните радикали. Смокините са пълни с антиоксиданти и други хранителни вещества, които укрепват косата и кожата. Цинкът и желязото в смокините са двата минерала, които намаляват косопада и подпомагат растежа на нова коса.

Подобряват храносмилането

Смокините често се препоръчват за тонизиране здравето на червата. Те действат като естествено слабително средство поради високото съдържание на фибри в тях. Фибрите, които осигуряват, имат пребиотични свойства, подхранват чревните бактерии и насърчават здравословна чревна среда, което подобрява храносмилането.

Поддържат кръвното налягане

Някои от нас консумират твърде много натрий (сол), който се съдържа в преработените храни. Високият прием на натрий може да доведе до недостиг на калий и този дисбаланс да причини високо кръвно налягане (хипертония). Диета, богата на плодове и зеленчуци, включително пресни смокини, естествено повишава нивата на калий и помага за контролиране на кръвното налягане.

Смокините съдържат пектин, разтворими фибри, за които е известно, че намаляват нивата на холестерола. Фибрите в смокините изчистват излишния холестерол в храносмилателната система и го пренасят в червата, за да го елиминират. Смокините също съдържат витамин B6, който е отговорен за производството на серотонин. Той повишава настроението. Сушените смокини понижават общия холестерол, тъй като съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини и фитостероли.

Полезни са при анемия

Недостигът на желязо в организма може да причини желязодефицитна анемия. Сушените смокини съдържат желязо, което е ключов компонент на хемоглобина. Установено е, че консумацията на сушени смокини подобрява нивата на хемоглобина в кръвта. Децата, юношите, жените по време на цикъл и бременните жени трябва да следят нивата на желязо, за да избегнат усложнения. Освен това, ако сте болни или сте претърпели операция, включете смокини в диетата си, за да увеличите нивата на желязо.

Подмомагат здравето на костите

Смокините са добър източник на полезни за костите минерали като калций, магнезий и фосфор. Смокините са особено богати на калций, като някои проучвания сочат, че съдържат 3,2 пъти повече калций в сравнение с другите плодове. Като добър източник на калий смокините могат да ограничат отделянето на калций, причинено от диета с високо съдържание на сол. Това помага на калция да се запази в костите и като резултат може да намали риска от остеопороза.

Смокините са естествен афродизиак

Смокините са богати на калций, желязо, калий и цинк. Те също са богати и на магнезий, минералът, необходим за производството на половите хормони андроген и естроген. Смокините помагат при различни видове сексуална дисфункция. Те произвеждат аминокиселина, отговорна за увеличаване производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към всички части на тялото, включително половите органи.

Могат да подпомогнат управлението на теглото

С естествено високо съдържание на диетични фибри, както и на витамини и минерали, смокините могат да бъдат полезна хранителна добавка за подобряване на диетата и на свой ред да помогнат при управлението на теглото. Храните с високо съдържание на фибри осигуряват усещане за ситост и могат да намалят глада и апетита, докато хранителните вещества в тях, за които вече споменахме, подкрепят функцията на различни органи и системи в организма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР