Да бъдеш Мери Попинс на свръхбогатите

Сара Томас е родена в Шотландия, израства в Кения и живее в Лондон. През 20-те си години работи почти едно десетилетие като възпитателка в свръхбогати семейства, включително и в такива на руски олигарси

Ирина Иванова 23 July 2023

Сара Томас е родена в Шотландия, израства в Кения и живее в Лондон. През 20-те си години работи почти едно десетилетие като възпитателка в свръхбогати семейства, включително и в такива на руски олигарси. Романът „Queen K.“, в който тя разказва за сюрреалистичните си преживявания от онези години, е дебютната ù творба. Литературните критици вече нарекоха Томас „Балзак в Balenciaga“, сравниха я с Патриша Хайсмит и изразиха надеждата си, че романът ще бъде екранизиран или превърнат в сериал от типа на „Белият лотос“.

Още като студентка Сара Томас мечтае да напише роман. След като завършва английски език и литература в престижен университет, започва работа в издателство, но ангажиментът ѝ да чете по пет ръкописа седмично не ѝ позволява да се съсредоточи върху собствен проект.

Ето защо решава да започне работа като възпитателка на деца и съвсем скоро от агенцията я изпращат в първото ѝ семейство – на борда на великолепна яхта с размерите на ферибот, плаваща из Индийския океан. И това е само началото – през следващото десетилетие нейни работодатели са все милиардери, направили парите си от технологични компании, авторитарни режими или от почти безплатния труд на хора, работещи при мизерни условия във фабрики за дрехи някъде из т.нар. Трети свят.

„Моите класни стаи бяха палуби на яхти, подводни хотелски стаи в Дубай, където акули плуваха край прозорците, мезонети в Монако с безкрайни басейни, имения в Тоскана, градски къщи в Мейфеър“ – разказва Томас.

С течение на времето смяната на пейзажа – в началото толкова вълнуващо за нея – престава да ѝ прави впечатление. На практика новата ѝ работа ѝ дава възможност да види най-екзотичните кътчета на света, но усещането, че всъщност през цялото време се намира на едно и също място, така и не я напуска. Където и да е – Малдивите, Мадагаскар, Сейнт Бартс, швейцарския ски курорт Гщадт – всичко, по думите ѝ, е зловещо еднакво: бежови дивани, хромирани предмети, полилеи от оникс, сутеренни фитнес зали, миди, изрисувани върху огромни квадратни чинии, гигантски 85-инчови телевизионни екрани, на които непрекъснато върви шоуто на фамилията Кардашиян, и… постоянна температура от около 22 градуса, независимо в коя точка на планетата се намираш, осигурявана от последно поколение климатици.
Всичко това обаче е просто фон на наистина сюрреалните полукошмарни-полукомични ситуации, на които става свидетел около работата си с децата, родени и израснали в тази среда.

Първият шок, който Сара Томас изживява, е с 16-годишната Кара, която тя описва като „облечена в Prada и безучастна“. За поправителния изпит по биология на момичето майка му осигурява терапевт, докаран с частния самолет на семейството от Цюрих, който прикрепя към черепа на Кара 20 електрода, които да стимулират мозъчната ѝ дейност. „Мисля, че действа – казва след известно време момичето. – Едва сега успях да схвана какво представлява фотосинтезата.“

На един от следващите ѝ ученици – 12-годишния Виторио от семейство на потомствени индустриалци, родителите поръчват специалист по рефлексотерапия, който да масажира стъпалата му, така че малкият да може лесно да заспи, тъй като на следващия ден имал приемни изпити за ново училище.

Родителите на Мая пък не харесали дърветата в градината на новата си, четвърта поред, вила на Лазурния бряг, затова наредили да ги изкоренят и поръчали други от Испания, които били доставени с кораб. Самата Мая трябвало да учи по 6 часа на ден математика, независимо че е във великденска ваканция. Освен това основно била хранена с витамини и хранителни добавки, от които почти непрекъснато ѝ се гадело.

Друга нейна възпитаничка – Лин Лин, трябвало да пие само йонизирана вода с pH 9,0. На целия персонал в къщата било строго забранено да ѝ сервира или да ѝ позволява да пие вода от чешмата. Майка ѝ подарила кученце ши тцу и наела треньор, който пристигнал с шест изложбени екземпляра от същата порода и организирал с тях в дома на милиардерското семейство цял спектакъл, за да покаже на какво може да научи техния любимец.  

13-годишният Вова, наследник на руски олигарси, бил „заточен“ от родителите си (на които им се налагало да останат в Русия) в семейната къща в луксозния лондонски квартал Белгравия, заедно със Сара Томас, която му преподавала частни уроци, и с още един настойник. Задачата на Томас била да подобри оценките му и тя не била никак лека, защото момчето предпочитало денонощно да играе на компютърни игри и да си пише с приятели в социалните мрежи, а на учителката гледало като на наказание.

За поправителния изпит по биология, майката на 16-годишната Кара ù осигурява терапевт, докаран с частния самолет на семейството от Цюрих, който прикрепя към черепа на момичето 20 електрода да стимулират мозъчната ù дейност. „Едва сега успях да схвана какво представлява фотосинтезата“ - казва след известно време тийнейджърката.
Томас разказва и за това какво е било отношението на семействата, при които е работила, към нея самата. За щастие, не ѝ се е наложило да носи специалните електронни гривни за персонала, които алармират, ако някой от работодателите ѝ я повика. В същото време майката в едно от семействата изрично ѝ забранила да се мотае из имението в извънработното си време с думите: „Или си стой в стаята, или просто се разхождай някъде извън имота“. В едно от най-богатите семейства в Европа пък не ѝ позволявали да си пере дрехите в пералнята, защото „пускането на пералнята излиза твърде скъпо“.

Именно с тази жена обаче – която ѝ забранявала да си пере дрехите – Сара успяла да осъществи по-близка връзка. С течение на времето забелязала, че тя всъщност не е господарка на дома, а по-скоро заложница. Между нея и съпруга ѝ имало особени отношения, в които Сара непрекъснато усещала напрежение и дори опасност.

Един ден двете успели да проведат по-личен разговор и дамата ѝ доверила, че се е омъжила твърде млада и не е имала достатъчно опит, за да прозре истинския характер на съпруга си отвъд примамливия живот, който ѝ предлагал. Сара пък ѝ разказала за своя скорошна опустошителна раздяла. „Свободна си да избираш – казала ѝ милиардерската съпруга. – Но все пак избирай добротата.“

Книгата „Queen K.“ на Сара Томас все пак е роман, а не документална проза. Персонажите са обобщени, както и конфликтите, а имената, разбира се, са променени. Въпреки това едни от най-авторитетните издания във Великобритания определиха горчивата сатира на Томас, остра и трагикомична, като един от най-обещаващите дебюти на 2023 г.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР