Австрийския дъб са завръща

Кой е Арнолд Шварценегер според второто издание на обемистата му автобиография „Зов за завръщане“

Краси Генова 24 January 2023

Снимка: getty images/guiliver

Нито един папарак не успял да улови 75-годишният Арнолд Шварценегер да сменя памперса на двете си внучки – Лила и Елоиз, въпреки че в няколко телевизионни интервюта Австрийския дъб, както е прозвището му, намекна, че участва с каквото може в семейните ангажименти.

Макар официално през 2021 г. екшънзвездата да се раздели с титлата съпруг, след като половинката му от 34 години Мария Шрайвър поиска развод заради негова изневяра с домашната прислужница, двамата поддържат приятелски отношения и понякога разхождат по-голямата си внучка, за да са в помощ на майка ѝ Катрин.

Екранният Терминатор разкрива защо трудно проявява нежност и му е отнело години, за да се научи да показва емоциите си, в автобиографията „Зов за завръщане“ (ИК „Хермес“), която се появява с второ издание десет години след премиерата си.

Очаква се да излезе филмът Kung Fury, в който си партнира с Майкъл Фасбендер, както и да се излъчат осемте епизода на пилотния сезон на сериала Utap. По традиция Арни е рицар на доброто, този път в униформата на служител на ЦРУ, който работи под прикритие заедно с дъщеря си. За снимките на телевизионната продукция прекарва няколко месеца в Канада, където в свободното си време редовно бръмчи с любимия си мотоциклет. Според американските медии сюжетът напомня на филма „Истински лъжи“.

Тежко детство

Роден в Тал, Австрия, Арнолд се сблъсква с липса на обич и нежност от страна на баща си, който бил категоричен, че момчето не е негов син. Въпреки това в автобиографията си екшънзвездата казва, че каквото и да се случва, човек не бива да съди родителите си – защото „са направили най-доброто за теб, на което са способни, и ако са оставили проблеми, сега е твой ред да ги разрешиш. Днес приветствам строгостта на баща си, цялото си възпитание и факта, че в Австрия нямаше нищо, което да пожелая, защото именно тези фактори ме оставиха „гладен“.

Легенда

Печели четири пъти титлата Мистър Вселена и седем пъти трофея Мистър Олимпия и затова в началото на филмовата си кариера се подписва с псевдонима Арнолд Стронг. Спортните му постижения му отварят вратите към Холивуд, но в автобиографията си Арни дава да се разбере, че без усилия нищо и никой не може да ти донесе слава и пари. „Винаги съм искал да бъда вдъхновение за хората, но никога не съм се стремял да бъда абсолютен модел за подражание. Как бих могъл да съм, след като животът ми е изпълнен с толкова много противоречия и променливи течения? Аз съм европеец, който се превърна в американски лидер; републиканец, който обича демократи; бизнесмен, който си вади хляба като екшънгерой; невероятно целеустремен човек, който винаги е бил достатъчно дисциплиниран; специалист по физкултура, който обича пурите; природозащитник, който обича хамъри; човек на забавленията, притежаващ детски ентусиазъм, който е най-известен с „очистването“ на хора. Как ще решите на кое да подражавате?!“

Невероятно, но факт

Арнолд печели престижната награда „Златен глобус“ за ролята си във филма Stay Hungry (1977 г.), в която големите звезди са Джеф Бриджис и Сали Фийлд. Печели статуетката в категорията за най-добър дебют, въпреки че не това е истинският му прощъпулник в киното.
 
Челен сблъсък

На снимачната площадка на филма „Терминатор“ Арнолд заявил на режисьора Джеймс Камерън, че изразът I will be back („Ще се върна“), превърнал се във филмов култ, не звучи добре и е странно да излиза от устата на робот, което Камерън контрирал с думите: „Аз не коментирам актьорските ти способности, така че моля да не коментираш моите писателски такива!“.

Нечиста игра

Шварценегер и Сталоун често си правят мръсни номера. Един от най-големите удари на Арни в тази посока е опитът му да подмами Силвестър да грабне ролята в един от най-големите му провали – „Спри или мама ще стреля“. В началото Арни пуснал измамната информация, че е заинтересуван от сюжета на комедията и ще инвестира в нея и като продуцент, което накарало Сталоун да реагира веднага и да му „отмъкне“ ролята изпод носа. Така, без дори и да подозира, екранният Рамбо влязъл в капана, загубил сума пари и спечелил много „Златни малини“ за най-лош филм.

Проклятието

Кенеди След като става част от клана Кенеди, когато завежда пред олтара красивата Мария Шрайвър, дъщеря на Юнис, сестрата на американския президент Джон Кенеди, Арни се сблъсква лице в лице със странностите на семейството. „Мария е имала шанса като дете да отрасне в Париж, където баща ѝ е бил посланик, може да играе перфектно
тенис и да кара ски, но всичко това си имаше и отрицателни страни. С властни родители като Юнис и Сардж, децата им бяха лишени от възможността да си създадат собствено мнение за нещата около тях.“

Ексцентричните приятели на семейството

На сватбата му с Мария Шрайвър сред поканените са Анди Уорхол и Грейс Джоунс, и двамата ексцентрични до полуда. „Точно в момента, в който трябваше да кажем „да“ с Мария, погледите на всички се насочиха някъде другаде. Свещеникът се вторачи по посока на шума и ние също се извърнахме, за да погледнем. Там, на фона на дневната светлина, проникваща през входа на църквата, се открояваше силуетът на мършав мъж с рошава коса и висока черна жена с боядисана в зелено шапка от норка – Анди и Грейс. Приличаха на бандити от филм за Дивия запад и определено объркаха реда на сватбата.“

Тайната

Арни научава съвсем случайно за своя незаконен син – плод на любовта му с домашната прислужница Милдред. Разглежда снимки на детето и вижда очевадната прилика. Странното е, че в автобиографията си пише: „През целия си живот никога не съм имал връзка с някого, който работи за мен!“. Когато съпругата му разбира за сина му, сервира нещо като студено отмъщение – среща с брачен терапевт. Мария и Арни обаче запазват приятелските си отношения в името на историята на любовта си и на децата.

България на картата

Четирите дни, които Арни прекарва в България, минават при пълна секретност от страна на екипа, но в мемоарите си им отделя няколко реда. „Слай снимаше „Непобедимите 2“ в България и когато пристигнах там през септември 2011 г., това бе първото ми завръщане като актьор, с изключение на ролите камео в „Аз и хлапето“ и „Непобедимите“, докато бях губернатор. Не бях снимал битки и каскади от осем години. Другите екшънгерои бяха ветерани от екипа – Слай, Брус Уилис, Долф Лундгрен, Жан-Клод ван Дам и Чък Норис – бяха наистина мили с мен и донякъде ме покровителстваха. Струваше ми се, че отново ме въвеждат в света на екшънактьорите. Бях на снимачната площадка само четири дни, но въобще не изпитах напрежението, че филмът зависи от мен.“

Големите надежди

Децата и внуците му, родени от брака на дъщеря му Катрин с холивудската звезда Крис Прат, са неговото вдъхновение в последните години. Въпреки че има критики към родителите на бившата си съпруга – Юнис и Сардж, той често ги дава за пример. „Важно е да насочваме вниманието си към каузи, които са по-големи от самите нас. Сардж го е формулирал най-добре в една от невероятните си речи, които изнесе в „Йейл“ през 1994 г. „Не е важно това, което получавате от живота. Счупете огледалата! Обществото ни е прекалено погълнато от себе си. Започнете да се вглеждате по-малко в себе си и повече в другите. Ще получите по-голямо удовлетворение, когато подобрите вашия квартал, град, щат, държава и приятели. Ще получите повече, ако сте миротворци, а не воини.“ Мисля за тези думи през цялото време.  Великите лидери винаги говорят за неща, които са по-значими от самите тях!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР