Годината на „Времеубежище“

24 December 2022

Една от книгите на годината според „Ню Йоркър“ и „Гардиън“, рецензии в световни печатни издания, откриване на литературния сезон на Нюйоркската библиотека, пълни зали с читатели от Лондон до Рим. Такава беше 2022 година за романа „Времеубежище“ на Георги Господинов.

 огато избира това заглавие за книгата си, което е аналог с думата „бомбоубежище“,

Господинов си мисли, че ще се наложи обяснение за по-младите и че бомбоубежищата са част от историята. След началото на войната в Украйна думата се превръща в една от най-използваните. А да търсиш убежище и нов дом - в цел за много хора, бягащи от бомбите.

Случващото се в света и описаното в романа стават повод за „Таймс“ да сравни „Времеубежище“ с класиката „1984“ и да нарече Господинов „българският Оруел“. Още през април британският вестник публикува рецензия, в която определи книгата като предупреждение към Европа и Путин. Последваха текстове в „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“, „Ню Йоркър“, „Уолстрийт Джърнъл“. „Времеубежище“ беше наречен докосващ, интелигентен, забавен, но и плашещ роман. Баварското радиои телевизияобяви наскоро, че най-пророческата книга идва от България.

През май „Времеубежище“ беше книга на деня в „Гардиън“ и книга на месеца в Австрия. Пред октомври „Ню Йоркър“ постави романа в списъка си с най-добрите книги на 2022 година. Авторитетното издание направи подбора сред „най-завладяващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи размисъл и обсъждани четива“. Пробивът продължи и през декември, когато Георги Господинов попадна в годишните класации на „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“. Освен в САЩ и Великобритания „Времеубежище“ е сред книгите на годината в Германия, Турция и Полша.

Третият роман на българския автор му донесе втора номинация за една от най-престижните награди в Италия - „Грегор фон Рецори“. Нюйоркската обществена библиотека реши да открие новия си литературен сезон с премиера на „Времеубежище“. Освен в Ню Йорк книгата беше представена в Лондон, Единбург, Мюнхен, Берлин, Цюрих, Базел, Венеция, Болоня, Рим, Варшава и Скопие.

През 2022 година „Времеубежище“ излезе на различни езици, сред които английски, немски, полски,нидерландски, хърватски и други. Вече се работи по преводите на шведски, китайски и арабски. А през 2023 година, когато Георги Господинов ще отбележи своя 55 рожден ден, „Времеубежище“ ще се появи на испански и норвежки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР