Джина Дейвис залага на всичко коз

Актрисата на чисто с миналото в автобиографията Dying of Politeness

Краси Генова 29 November 2022

В игралната зала на Холивуд, където в ранните години на съществуването му всички нежни създания са плахи пешки и с тях често се злоупотребява, жени като Джина Дейвис се борят за равноправието между половете. Освен с филмовата си кариера, в която преобладават силните и независими героини, родената на 21 януари преди 66 години актриса го прави и със задаващата се автобиография Dying of Politeness („Да умираш от учтивост“).

В нея тя хвърля ръкавица още с корицата, на която позира като аристократична особа, поканила на следобеден чай страховит мечок.

Дейвис, която наскоро отпразнува с щур купон с приятелки края на 16-годишния си брак със съпруг номер 4, иранския хирург доктор Реза Джарахи, не се посвени да заяви пред списание People, че е излъгала не къде да е, а в студиото на Опра Уинфри. Пред най-популярната тв водеща в света Джина беше заявила, че е омъжена за иранеца. Но сега тя нае най-добрите адвокати в Холивуд, за да докаже, че бракът ѝ с доктора не е официален.

Скандалната раздяла между съпрузите и подялбата на имуществото им завърши с пълна победа на Дейвис. Прочутият хирург загуби няколко милиона, заключени завинаги за него в къща в Холивуд и апартамент в Ню Йорк. Официално те остават за трите им деца – 19-годишната Ализе и 17-годишните близнаци Каис и Киан. За появата им на бял свят майка им казва: „Имах силна кариера в киното и нямах време за деца! Когато се появи Реза, бях готова за този скок в неизвестното!“. Първородната си дъщеря Джина ражда на 46 години, а две години по-късно се появяват и близнаците напук на твърденията, че след определена възраст жената не може да се справи с мисията си на майка. Всъщност целият живот на Дейвис е опровержение на наложените в обществото виждания за ролята на жената. Дори интимните ѝ отношения със силния пол са подчинени на играта за възрастни кой е по-по-най.

В официалното представяне на мемоарната ѝ книга, която се очаква да се появи на пазара в края на септември, Джина заявява, че не е спестила нищо за никого – дори и за екранните си партньори. А сред тях са все интересни имена – Дъстин Хофман („Тутси“), Брад Пит („Телма и Луиз“), Джеф Голдблум (съпруг № 2 с тандем в „Мухата“ и „Трансилвания 6“), както и за любимеца ѝ Самюел Ел Джексън в трилъра „Дъл-га целувка за лека нощ“, режисиран от съпруг № 3 – финландския режисьор Рени Харлин. Съдейки по предишните ѝ изказвания на страниците на списание People, най-ласкавите думи определено са запазени за Брад Пит.

„Помня, че когато Брад Пит се появи на прослушването за ролята на секси каубоя Джей Ди, който открадва всичките пари на Телма и Луиз, грабна вниманието на всички. По принцип актьорът, който трябваше да играе тази роля, трябваше да бъде на моята възраст, но Брад впечатли екипа и спечели ролята от раз.

Разликата в годините ни е точно осем и аз нямах проблем това да си личи на екран. Помня обаче, че последните снимачни дни все си забравях репликите. Той беше толкова готин и дяволски секси, че аз се вторачвах в него и изпус-ках от очи действието, както и думите си в сцените. Повтаряхме дубъл след дубъл и накрая му казах: „Извинявай, че прецаках сцената, но ти си толкова готин!“. Отговорът му беше: „Не се тревожи. Все някак ще я заснемем и всичко ще се нареди!“. Беше много дзен тогава и някак не си даваше сметка колко е привлекателен и как действа на жените, а това беше още по-голяма и съблазнителна част от чара му.“

Не със същите думи обаче обрисува втория си съпруг, актьора Джеф Годблум, когото среща на снимачната площадка на филма на ужасите „Трансилвания 6“. По онова време той иска семейство и деца, а Джина – катерене по стълбичката на успеха и славата. Освен хубава корица на списание GQ, заснета в слънчевите моменти на тригодишния им брак, двойката не пази добри спомени и не поддържа отношения в настоящия момент. „С Джеф имахме нормален брак – с възходи и падения, но стана сериозно и ясно, че няма да продължим дълго, след като се разминахме на тема деца.

Просто животът ни постави на изпитание в онзи момент и Джеф избра да играе като истински мачо тази игра – без компромис и разбиране към мен!“, е коментарът на актрисата, която с лекота отваря и затваря новите глави в любовния си живот. За първия си съпруг, ресторантьора Ричард Емоло, пази хубави спомени, но рядко го коментира.

Следващият мъж в живота ѝ е режисьорът Рени Харлин, но всички признават, че семейният филм винаги е режисирала самата Джина Дейвис. Може би и затова Харлин намира утеха при личната си асистентка, която му ражда син в деня, в който двамата с Джина финализират развода си. Същата участ има и съпруг номер № 4, който ближе рани и официално обяви банкрут след финала на фамилната сага с Джина Дейвис. Въпреки нежното си излъчване през целия си живот тя сякаш размахва томахавка над главите на интимните си избраници.

Дъщеря на пастор, обучавана да служи вярно на половинката си, Джина винаги прави точно обратното – бяга като дявол от разпятие от неудобствата на брачните окови. От 15 години е създател и двигател на институт за полово равноправие, чиято цел е да подпомага изравняването на правата между жените и мъжете в киното, както и осигуряването на добри условия на труд на децата актьори.

Джина познава и сладката, и горчивата страна на Холивуд. Печели първия си „Оскар“ през 1988 г. за поддържаща роля в „Турист по неволя“, когато успява да пребори конкуренцията в лицето на Сигърни Уивър, Мишел Пфайфър, Франсис Макдорманд и Джоан Кюсак. Много години по-късно, през 2019-а,  взима и престижната почетна награда „Оскар“ за хуманитарна дейност, свързана с активностите на института ѝ.

В интервю за списание Vanity Fair Джина признава, че двете статуетки служат като ограничители за книгите по рафтовете на библиотеката в дома ѝ. „Най-ценните награди в живота ми са хората, с които съдбата ме среща. Една от тях е партньорката ми в „Телма и Луиз“ Сюзан Сарандън. Много силна и борбена жена, която ми показа тогава и продължава да го прави и сега, че походът за равноправието на половете в Холивуд е истинска мисия! Още докато работехме по „Телма и Луиз“, тя ми каза: „Виждаш ли какъв купон е да се работи с жени?! Да си жена в Холивуд никога не е било лесно, но вече е изразено на висок глас, че сме тук заедно и имаме какво да кажем, да изиграем, да дадем на публиката!“

Стартирала кариерата си като модел, Джина Дейвис оборва мнението, че красивите жени не могат да се похвалят с впечатляващ ум. Тя е член на МЕНСА с коефициент на интелигентност 140 и така влиза в златните два процента от населението на Земята – в групата на най-интелигентните човешки същества.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР