Клаудия Шифър на 52: Следвам инстинктите си

Клаудия Шифър е един от супермоделите на 90-те, десетилетието, което промени модата завинаги.

eva.bg 28 August 2022

Снимка: getty images/guliver

Клаудия Шифър е един от супермоделите на 90-те, десетилетието, което промени модата завинаги. На 25 август тя навърши 52 години и по този повод си припомняме няколко интересни факта за нея.

Клаудия Шифър е открита в нощен клуб в Дюселдорф, Германия, когато е на 17 години. Мишел Левантън, който я забелязва, е мениджър на агенция Metropolitan. Той ангажира младата Шифър като модел. По това време тя има планове да стане адвокат и да работи с баща си.

След като подписва с Metropolitan, Клаудия среща на плажа Патрик Лафонтен, който я свързва с агенция Elite. Това се случва през 1988 г. Останалото е история.

Моята страст са семейството ми и светът на модата.
Веднага след като завършва гимназия, Клаудия Шифър напуска родното си градче Райнберг и отива в Париж за пробна фотосесия. Сесията е толкова успешна, че тя получава първата си корица, списанието е ELLE.

В Париж Клаудия Шифър се чувства свободна да изразява себе си чрез модата. Казва, че може да се разхожда с каквито дрехи иска. Като малка е предпочитала да се облича като момче, за да не привлича вниманието с външния си вид. През 1997 г. е на корицата на Playboy, а през 1999 г. за Millennium изданието на Vogue се появява на корицата като една от модерните музи на хилядолетието.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

Клаудия Шифър е в Книгата на рекордите на Гинес като модела с най-много корици на списания. Броят им надхвърля 1000. Само за Vogue са 60. 

Благодарение на приликата си с младата Бриджит Бардо, Клаудия е лицето на Guess в началото на 90-те. Скоро след това става муза на Карл Лагерфелд и дълги години е лице на Chanel. За Кайзера тя казва, че е бил нейният „вълшебен прашец“, защото я е превърнал от срамежливо германско момиче в супермодел.

Грешен стереотип е, че моделите държат само на външния си вид и не са особено умни. Клаудия Шифър е живото доказателство. Моделът говори свободно три езика: немски, английски и френски.

През 1993 г. тя участва в представление на Дейвид Копърфийлд, той прочита мислите й на сцената. На следващата година двамата обявяват годежа си. По време на 6-годишната им връзка Шифър се появява няколко пъти на сцената като асистент на Копърфийлд, разрязвана е наполовина, гилотинирана и т.н. Твърди се, че годежът им е бил рекламен трик.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

През 1995 г. Клаудия Шифрър, Наоми Кембъл, Ел Макферсън и Кристи Търлингтън откриват Fashion Café. Международната верига е наричана „кутюр версията на Hard Rock Café“. За съжаление, този бизнес приключва само три години по-късно, защото двама от мениджърите са арестувани за измама и пране на пари.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

Светът не може да се насити на Клаудия Шифър през 90-те години и тя е поканена да играе малки роли в някои филми. Нейният дебют е през 1992 г. в телевизионния филм „Inferno“, в който участват и други модели като Кейт Мос и Тайра Банкс. Спомняме си я и в „Love Actually“.

През 2002 г. моделът се омъжва за филмовия режисьор Матю Вон (поредицата „King's Man“). Двойката има три деца: момче и две момичета. Клаудия казва, че майчинството я е променило и я е накарало да се свърже със себе си. Семейството живее в имение в Англия.

През 2019 г. Клаудия Шифър се завърна на корицата на Vogue. За италианското издание тя позира гола.

Пред Vogue красивата блондинка прави някои признания, които добавят още повече очарование към личността й.

Приема за свои идоли Лорън Хътън, Джейн Бъркин, Дейвид Боуи и Пипи Дългото чорапче. Обича да се облича в деним от горе до долу. За да си оправи настроението, похапва препечена филийка с масло и мармалад и черен чай със захар. Идеалният мъж за нея е смесица между баща й, съпруга й и сина й. Ако ще участва отново някой ден във филм, би искала да изиграе ролята на Пепеляшка.

Каква е мантрата й? „Следвай инстинктите си.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР