Клаудия Шифър и уроците на Лагерфелд

Златното момиче на модния подиум, което, колкото и да звучи невероятно, тази година навърши 50, прибавя още един интересен проект в мащабното си портфолио – ролята на куратор в предстоящата изложба „Модната фотография от 90-те“ (4 март – 13 юни 2021 г.), организирана от Kunstpalast в Дюселдорф

Краси Генова 14 November 2020

Снимка: Kunstpalast

Броени дни след като духна свещичките на тортата по повод 50-ия си юбилей, отбелязан в компанията на съпруга й, филмовия продуцент Матю Вон, и трите им деца в Лондон, любимката на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд обяви официално амбициозната си роля на куратор.

Мащабната изложба, с която Kunstpalast в Дюселдорф отбелязва значимостта на 90-те в модната индустрия с над 120 фотографии, улавящи блясъка и динамиката на времето, е проект мечта и за самата Клаудия. „80-те години бяха времето, в което се влюбих в модата, но истината е, че през 90-те аз самата, а и момичетата, които покойният Джани Версаче нарече „супермодели“, разбрахме какво всъщност е модата. Бяха интересни, провокативни и наситени с емоции и събития времена. Такива, каквито модата не познаваше преди. Фотосесиите продължаваха в рамките на няколко дни, а модата беше на първите страници на вестници и списания със седмици. Аз и моите колежки живеехме във времена, в които напълно осъзнавахме ролята и силата си да променяме. И именно тази възможност ни превърна в супермодели. 90-те са особено значими за мен години, едно незабравимо пътешествие, което ще споделя с вас!“, коментира изложбата Кладуия Шифър.

В експозицията са представени емблематични за епохата кадри, заснети от истински модни легенди, с които съдбата среща Клаудия още в първите години на шеметната й кариера. Сред тях Хърб Риц, Артър Елгорт, Корин Дей, Юрген Телър и самият моден ас – Карл Лагерфелд. Връзката й с Кайзера е много силна и важна не само за кариерата й на модел. В интервю за австралийското издание на списание Vogue Клаудия Шифър споделя, че в продължение на десетилетия Лагерфелд играе ролята на баща в наситения й с приключения живот.

„Той беше незаменим в много отношения, но в моето сърце остана като мой втори баща. Следеше не само професионалните ми изяви с критично око, но ми даваше безценни съвети и в личен план. Изтънчен, безкрайно талантлив и с много високи критерии във всяко едно отношение. Отраснах далеч от семейството си и особено по време на престоя ми в Париж имах много силна нужда от подкрепа, приятел, точна преценка. Карл беше такъв! Беше пестелив на похвали и много точен в забележките си – нещо, което ценяха всички около него, защото светът, в който живеехме тогава, беше пълен с ласкатели. А те винаги са измамен ориентир. Той и Джани Версаче бяха хората, които промениха курса на живота на много от нас – Наоми, Кристи, Синди и Хелена.“

Влиянието на Лагерфелд върху Клаудия може да се усети и в нейния прецизен избор на кадри за предстоящата изложба: „Може би защото той самият винаги бе много изискващ. Беше тотален враг на лошия вкус и винаги премисляше с дни нещата, върху които работеше. Самата аз исках да последвам този добър пример и да бъда много акуратна в избора на кадрите, заснети от Лагерфелд!“.
И един любопитен детайл: въпреки многобройните покани за участие в кинопродукции Клаудия, следваща житейските уроци на Кайзера, избира да се появи в малка, но запомняща се роля само в превърналата се в евъргрийн романтична комедия „Наистина любов“. Оттогава досега е отхвърлила многобройни предложения за снимки в киното, но приема ролята на копродуцент във филми, в които като режисьор се изявява съпругът й Матю Вон.   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР