Постоянно ли ви се спи през лятото?

Има обяснение за това. Има и начини да презаредим батериите

eva.bg 06 August 2022

Нарича се лятна летаргия или лятна умора.

Нали се сещате за онова усещане, което обикновено приписваме на жегите? Нямаме сили за нищо, трудно се съсредоточаваме, искаме да полегнем за малко...

Когато сме на слънце, тялото ни работи усилено, за да се охлади. Тази интензивна работа, която отнема от енергията ни, може да ни накара да се почувстваме мудни и изморени и всъщност е една от причините за сънливостта. Другата следва да търсим в мелатонина. Твърде много слънчева светлина означава изключване на производството на мелатонин. Мелатонинът е хормонът, който задвижва нашия цикъл на сън-събуждане. По-дългите дни означават по-малко часове за производство на мелатонин. И когато не можем да имаме пълноценен сън, ставаме постоянно летаргични.

Следвайте правилна рутина за сън. Лягайте си по-рано вечер по едно и също време, на удобно легло и при съобразена температура в помещението. Ставайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. Това може да ви помогне да избегнете чувството за сънливост на следващия ден.

Ограничете излагането на слънце. Много е трудно да останем будни, когато слънцето е високо, защото топлината може да изтощи батериите ни. Излагането на слънчева светлина може да доведе до дехидратация, което увеличава летаргията и умората, карайки ни да се чувстваме сънливи. Затова ограничете излагането на слънце.

Поддържайте се хидратирани. Умората е често срещан признак за дехидратация през летния сезон. А умората и липсата на енергия може да ви накарат да се почувствате сънливи. Тоест понякога не топлината, а дехидратацията ви кара да се чувствате сънливи. За да не се дехидратирате, пийте достатъчно вода.

Внимавайте с ободряващите напитки. Избягвайте кофеинови напитки и алкохол. И за да останете енергични и бодри, освен вода пийте освежаващи напитки като айрян и лимонада. Те ще се борят с летаргията и умората. Стремете се към по-малко захар и повече електролити.

Избягвайте тежки храни и се придържайте към добре балансирана диета. В това да подремнеш, след като си похапнал, може би няма нищо лошо. Но ако се чувствате много сънливи, обилните и тежки ястия са виновни. Спи ви се много през деня, защото храната ви може да е богата на протеини и въглехидрати. Не преяждайте и консумирайте по-леки ястия. Заложете на сезонни плодове и зеленчуци.

Проверете кръвното си налягане. Ниското кръвно налягане понякога може да ви накара да се чувствате сънливи. Когато е топло, понижаването на кръвното налягане води до умора и изтощение. На практика тялото ви се бори, за да остане будно.

Спортувайте всеки ден. Желанието ви да останете във форма, може да бъде постигнато чрез упражнения. С упражнения ще можете да станете активни и енергични и да избегнете дневната сънливост или умора. Рано сутрин е най-доброто време за упражнения, за да останете свежи през деня. Можете да тичате или да се разходите, когато все още не е толкова горещо. Другото подходящо време за такава физическа активност е точно преди вечеря.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР