Време е за диня! Какви са ползите за здравето

eva.bg 25 July 2022

„Редовната консумация на диня осигурява здрав сън, а на мъжете – висока потентност. Тя е идеален антидепресант и афродизиак“, твърди Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот.

Изследвания на Harvard School of Public Health пък доказват, че някои храни могат да предпазят кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи и появата на петна и бръчки, като въздействат на клетъчно ниво. Това са зеленчуците и плодовете, богати на ликопен, натурален пигмент и каротеноид. И сред тях челно място заема именно динята.

Ликопенът е изключително важен за здравето на всеки от нас, защото може да помогне за предпазване от тумори, понижаване на холестерола и кръвното налягане, намалява риска от сърдечни заболявания.

Освен това динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Редовният й прием намалява възпалителните процеси и оксидативния стрес. Помага запревенция на мускулната дегенерация.

Но най-важното е, че ни хидратира в горещите дни и винаги събира семейството на масата, когато идва ред за разрязването на динята.

В тази връзка ще ви припомним един от любимите ни цитати на Станислав Стратиев: „Когато бях малък, сине, баща ми ми даваше сърцето на динята. И когато пораснах, пак посягах към него. Разбрах, че съм станал баща, когато за първи път не аз изядох сърцето на динята, а го дадох на тебе, сине. Не на динята, сине, не на динята. Моето сърце ти давах, както някога моят баща на мене. Ако дините в Канада имат сърце, дай го и ти на сина си, когато се появи. Ако и той го даде на сина си – значи е българин.“

Да ви е сладко и знаете на кого да дадете сърцето (си)!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР