Алън срещу Фароу - кой срещу кого?

„Много хора си представят, че родителите на осиновени деца са ги спасили, за което заслужават благодарност, и че тези семейства живеят щастливо. В живота има и по-различни истории“ – споделя в интервю Моузес Фароу, едно 14-те деца на актрисата Миа Фароу. Моузес е от корейски произход и е психотерапевт, специализирал в травми на деца, осиновени от родители от различна раса. Той не поддържа връзка нито с Миа, която го е осиновила, нито с братята и сестрите си.

Лилия Илиева 04 August 2021

Уди Алън с осиновената  му дъщеря Дилън, която сега го обвинява в сексуален тормоз

Снимка: getty images/guliver

„Много хора си представят, че родителите на осиновени деца са ги спасили, за което заслужават благодарност, и че тези семейства живеят щастливо. В живота има и по-различни истории“ – споделя в интервю Моузес Фароу, едно 14-те деца на актрисата Миа Фароу. Моузес е от корейски произход и е психотерапевт, специализирал в травми на деца, осиновени от родители от различна раса. Той не поддържа връзка нито с Миа, която го е осиновила, нито с братята и сестрите си.

Разбунилият духовете сериал на HBO GO „Алън срещу Фароу“ повдигна много въпроси. Сред тях е и този, за който споделя Моузес. Режисьори на поредицата са Кърби Дик и Ейми Зарингам. И двамата са с номинации за „Оскар“ за филмите The Invisible („Невидимия“) и Twist of Faith („Обратите на славата“), разследващи сексуалните злоупотреби в Католическата църква и армията. Сега фокусът е както сексуалното малтретиране, в което една от осиновените дъщери на Уди Алън и Миа Фароу – Дилън, обвинява Алън, така и разрушителният ефект на обществения скандал върху семейството и творческата репутация на холивудския режисьор. В четири епизода е разказана историята през погледа на Дилън, Миа Фароу и Ронан Фароу (биологичния син на Алън, който спечели „Пулицър“, разкривайки сексуалните посегателства на Харви Уайнстийн), както и на приятели, близки до семейството и служители на съдебната система.

Много въздействащи са признанията на седемгодишната Дилън в домашните видеа, направени от майка й, и аудиозаписите на разговори между Миа и Уди, показвани са документи по делото и архивни кадри. Филмът се спира и на скандала с голите снимки на друга от осиновените дъщери на Миа Фароу – Сун-И, настоящата съпруга на Уди Алън, които майка й открива на камината на режисьора, когато Сун-И е на двайсет и една години.

Миа Фароу

„Никога не съм си представяла, че ще имам толкова много деца, никога не съм го планирала“ – признава Миа. А има общо четиринайсет, четири биологични, десет – осиновени. Три от осиновените са починали. Самата Миа е отраснала в голямо семейство и е третото от седемте деца на филмовата звезда Морийн О‘Съливан и писателя и режисьор Джон Фароу. Дебютира в киното двегодишна. Семейната й среда е много тежка. Баща й е женкар и двамата с майка й са алкохолици. Най-големият й брат Майкъл загива на 19-годишна възраст в катастрофа с малък самолет. След смъртта му настава крах във взаимоотношенията в семейството. Основната форма на общуване в дома им са скандалите. Следват и сериозни финансови проблеми. Бащата умира от инфаркт. Тъй като няма достатъчно пари, за да учи в колеж, на Миа й се налага да започне работа като актриса и модел на 17 години. Става известна две години по-късно с участието си в телевизионна сапунена опера.

Позира за Даян Арбъс и е муза на Салвадор Дали. По-малките й братя и сестри междувременно са оставени на произвола. Един от тях става наркозависим и се самоубива, друг е обвинен в сексуално насилие над млади момчета. Сестра й Роуч става зайче на „Плейбой“ и впоследствие се омъжва за астронавта Скот Карпентър. Миа от своя страна сключва брак с Франк Синатра. Тя е на 21 г., той – на 50, и е първият мъж в живота й, с него загубва девствеността си. Развеждат се две години по-късно, защото той не иска Миа да работи, а тя не устоява на предложението на Роман Полански за филма „Бебето на Розмари“. Синатра й връчва молбата за развод на снимачната площадка, но двамата остават близки до смъртта му, дори по време на брака й с композитора и диригент Андре Превен и по време на 13-годишната й връзка с Уди Алън.


 
децата

„Исках да имам едно или две – споделя Миа. – След това родих близнаци.“ Тогава живее в Англия с Андре Превен. През 1973 г. след края на войната във Виетнам семейството решава да осинови виетнамско момиченце – Ларк Сон. Година по-късно Миа ражда третия си биологичен син от Превен – Флечър. След още две години осиновяват Съмър „Дейзи“ Превен – двегодишно виетнамско момиченце. Следва Сун-И – шестото дете на семейството, родена в Корея през 1970-а, малтретирана и изоставена от проституиращата си майка. Когато я осиновяват, е на седем и има сериозни емоционални проблеми. Превен заявява на Миа, че шест деца са им достатъчно, но тя е на друго мнение. Година по-късно се развеждат. Миа осиновява двегодишния Моузес от Корея и заминава да живее на остров Мартас Винярд в Масачузетс. Безпаричието е чест неин спътник. Тя не ползва адвокат при разводите си и не иска издръжка нито от Синатра, нито от Превен. Превен я подкрепя с малка сума месечно и плаща половината от обучението на шестте им общи деца. След година в Мартас Винярд актрисата остава без пари и майка й я кани да живее заедно с децата в нейния апартамент в Манхатън. Миа работи на Бродуей. И среща Уди.

Уди Алън

Той също не може да се похвали с щастливо детство. Отраства в Бронкс. Родителите му не се разбират. Уди определя връзката си с авторитарната си и прекалено темпераментна майка като странна. Миа Фароу се появява в живота му, след като се е развел два пъти и е приключил връзката си с Даян Кийтън. Отношенията им от самото начало не се вписват в обичайните рамки. Живеят отделно и си ходят на гости. Макар и да има 7 деца, Миа иска още, от Уди. Той приема, но ако не го ангажира с отглеждането им и ако осиновят бяло и русо момиченце.

Осиновяват Дилън. Докато към другите деца режисьорът не проявява особен интерес, към нея е много привързан, дори повече, отколкото към биологичния си син, който Миа след пет години опити успява да роди. Кръщават го Сачел Ронан, след раздялата на родителите си той избира да бъде наричан само Ронан. Уди си играе с Дилън, държи я често в скута си, спят в едно легло, а когато останат насаме, според разказите й, я прегръща доста интимно. Това започва да я плаши и тя моли майка си да я крие, когато баща ѝ им идва на гости. Един терапевт им гостува и след това се обажда на Миа Фароу да й каже, че поведението на Уди е притеснително и той има нужда от лечение. Уди се съгласява да се подложи на терапия.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР