Какво чете... Соня Йончева

10 July 2021

Соня Йончева обича да се завръща в България. Миналата година го направи с едноименния концерт - "Завръщане" в Античния театър в Пловдив. На 31 август точно в 20 часа предстои да я слушаме и в София, пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ в дует с Пласидо Доминго. През март примата издаде новия си албум Rebirth. Програмата й е запълнена до ноември следващата година с изяви на сцената на най-големите оперни театри. 

Винаги ми е било интересно да чета биографиите на композитори, за да разбера защо са написали дадено произведение точно в определен момент - сподели Соня пред EVA. - Ако можех да се запозная с някой от тях, бих избрала може би Верди. Любопитен ми е заради драматичния му живот и интересните композиции особено в края. С Керубини също бих искала да се срещна. На прехода между две епохи е написал изключително интересни неща. Нашата работа прилича на влюбване в звука и е свързана с желанието да го разбереш. Харесвам по-мистичните композитори, които изискват повече работа. Опитвам се да обясня и на сина ми, че оперите, изобщо произведенията на класическата музика са документи на историята като емпетройките, файлове в компютрите ни или снимките. Те са възможност да четеш за друго време. Затова и смятам, че изкуствата като образователна тема трябва да присъстват във всяко едно училище.

Иначе биографиите, които ми направиха впечатление напоследък, са на Вагнер, на Коко Шанел и на Вероника Франко - куртизанка във Венеция по времето на Ренесанса. Има много интересен и противоречив живот. Била е от жените, считани за утайка на обществото и живееща с каймака му. Посещавали са я най-интересните мъже на времето. Провъзгласена едновременно за национално съкровище на Венеция и съдена от инквизицията като проститутка. Впечатли ме как преди 500 години тя излиза пред съда на инквизицията и казва кои са правата на жената и защо. 500 години по-късно разпознаваме същите права.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР