Новото нежно войнство

Президентката и новоназначената министър-председателка на Естония - Керсти Калюлайд и Кая Калас

Лилия Илиева 10 May 2021

След дълго коментираната снимка на Камала Харис по кецове на корицата на Vogue, кадър на президентката и новоназначената министър-председателка на Естония в същия дух обиколи на свой ред мрежата. Керсти Калюлайд и Кая Калас позират с красиви рокли пред знамето на бившата съветска република, усмихнати и по кецове. Кадърът обещава нова нежна революция.

Когато Керсти Калюлайд беше избрана за президент на Естония през 2016 г. от 81 от общо 101 депутати в парламента, на своите 46 години тя се оказа най-младата жена, заемала този пост в света. Което не пречи да има не само четири деца – две от предишен брак и две – от настоящия, но и двама внуци. Професионалното й CV е не по-малко любопитно. Завършила е биология (орнитологията й била особено интересна) и бизнес мениджмънт. Била е икономически съветник на естонския премиер Март Лаар, директор на завод за електроенергия и представител на страната си в Европейската сметна палата. Калюлайд е харесвана заради подкрепата й на консервативната икономическа политика и в същото време либералното й отношение към правата на ЛГБТ общността и имиграцията.

През 2017 г. Керсти е първата естонка, включена в списъка на „Форбс“ за 100-те най-влиятелни жени в света, при това на 78-о място, и е 22-ра сред най-влиятелните жени политически лидери. И в името на равенството в заплащането на мъжете и жените е съгласна месечната й заплата от 5288 евро да се знае от обществото. Тя е първият президент, срещнал се с Владимир Путин след отделянето на републиката от Русия. Трябва да я видите колко открито го гледа в очите.

Керсти номинира лидерката на Партията на реформите на Естония Кая Калас за поста министър-председател, след като предишният е обвинен за съучастие в сериозна корупционна схема.

Кая Калас е дъщеря на бившия премиер Сийм Калас, който е и бивш еврокомисар по транспорта. На 43 г. е, има деветгодишен син. Завършила е право и бизнес администрация, работила като адвокат, депутат в парламента, евродепутат. През 2017 г. изданието „Политико“ я класира сред най-влиятелните жени в Брюксел, а мозъчният тръст „ВоутУоч“ (VoteWatch) – сред най-авторитетните в областта на цифровата икономика. Кая Калас страстно подкрепя технологичните иновации. Защитава правата на малките и средните предприятия, борейки се срещу границите, които според нея възпрепятстват появата на иновативни компании. Заплатата й е същата като на естонската президентка.

Като министър-председател на страната си Кая Калас излъчи шест жени за министри на ключови министерства – на външните работи, на финансите, образованието, културата, на правосъдието и на социалната защита, което означава, че дамите владеят 47% от кабинета.

Шест от осем страни в Северна Европа са управлявани от жени на средна възраст 45 години. Сред тях са социалдемократката Мете Фредриксен в Дания, консерваторката Ерна Солдберг в Норвегия, еколожката Катрин Якобсдотир в Исландия, икономистката Ингрида Симонит в Латвия, 35-годишната социалдемократка Сана Марин – във Финландия, която оглавява правителство, в което 12 от 19 министри са жени.

- В Източна Европа Анна Бърнабич е шеф на правителството на Сърбия, а в Западна – Ангела Меркел
е канцлер на Германия.
- Президентки на Грузия, Молдова и Словакия са Саломе Зурабишвили, Мая Санду и Зузана Капутова. - Вицепрезидентка на Азербайджан е Мехрибан Алиева.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР