Слоулайф: вдишваме и забравяме

Някак естествено през пролетната Ковид изолация се завърнахме към бавния живот, към слоулайф концепцията, която сякаш беше започнала леко да се банализира, но сега отново застана на върха на пирамидата на здравословния начин на живот. Та се питам, струва ли си да се борим за слоулайф завинаги, а не само когато ни стегне шапката?

Люба Вангелова 12 December 2020

Тенденцията за осъзнато отношение към себе си, към красотата и грижата за самите нас не е нова. Вярно е, че тя влезе буквално през кухнята чрез движението за бавна храна слоуфууд. През 80-те то се зароди в Италия, неслучайно, като протест срещу навлизането на големите вериги за бързо хранене. Създателят му журналистът и писател Карло Петрини, който гостува в България през 2016 г. по повод представянето на книгата си „Хубаво, чисто, справедливо: Основи на философията Slow food“, е избран за единствения италианец, включен в списъка на Петдесетте души, които биха могли да спасят света, на престижния вестник „The Guardian“. За италианците храненето е истински ритуал, по време на който е неприемливо да се бърза, сякаш то е единствено начин да си набавим калории и хранителни вещества и да осигурим енергия на организма.

Движението, което логично засегна и други сфери на живота, стигна и до красотата. През 2012 г. се появи книгата “Slow Beauty”, в която писателката Шел Пинк ясно формулира простата, но вярна теза: външният подход в грижата ще бъде доста по-ефективен, ако постигнем вътрешна хармония. Основната задача пред нас е да опитомим стреса и негативната околна среда. В условията на бесния делник в големите градове постепенно всички процеси преминаха в режим fast: хранене, работа, мода, изкуство, пари, пътешествия и отношение с хората. Забравихме за грижата и вниманието към себе си. Емоционалното прегаряне, апатията с последващо бягство на далечен остров и отчаяният дауншифтинг (ритъм на живот на бавни обороти, който позволява повече време и възможност за връзка с природата) се превърнаха в нов сценарий на живота.

Започнахме да се замисляме – защо ни е да се довеждаме до ръба, ако можем да правим всичко в по-спокоен и комфортен режим? Актуални станаха безкрайните курсове по самоусъвършенстване и класове по тайм мениджмънт. Но те също не са панацея – носят известна доза спасение, но не задълго.

Какво донесе пандемията?

Избухването на коронавируса и последващият режим на изолация ни принудиха да забавим темпото, без значение дали го искаме. Работните задачи станаха дори повече, но социалната активност ограничихме в пъти. Престанахме да губим време в път, в излишни срещи, токсични хора, безсмислени разговори и дълги кафета в кухнята на офиса.

Променихме и подхода на грижа за себе си. Да присъстваме физически на процедура в салоните за красота или да тестваме нов козметичен продукт в магазина стана по-трудно. За мнозина остро се появи финансовият въпрос – започнахме да се отказваме от редица разходи и неволно да поддържаме философията на осъзнатото потребление. С други думи, практикуваме концепцията Slow Beauty не само в постовете си в Инстаграм или на думи, а в реалния си живот: външните фактори на стреса бяха изкуствено ограничени, налагайки нови условия на живот независимо от желанията ни. Преходът не беше лесен, но резултатите са на лицата ни, в душите ни и в нежеланието да се връщаме към режим „надбягване с всичко и всички“. Появи се време и желание да се вслушаме в себе си. Най-важното условие сега е да съхраним новия подход, да се отнасяме към себе си осъзнато и с грижа и да превърнем това в начин на живот.



Отказ от експресни и антиейдж процедури

Дори и на най-фанатично посветените на грижата за красотата си им се наложи да ограничат посещенията си в салон за маникюр или епилация. Но приятната атмосфера на бюти пространствата, особено в периода след изолацията, се превърна в отпускаща и предразполагаща за моменти на среща със самите себе си. Вярвам обаче, че едва ли ще ви се иска отново да тичате за маникюр в промеждутъка от половин час между срещата си за обяд и оперативката в офиса.

С антиейдж процедурите, чиято цел е да ни направят с Х години по-млади, е малко по-сложно. Шегите за неузнаваемите лица заради невъзможност да се подновят инжекциите ботокс заляха Интернет и вероятно са предизвикали известна паника у собственичките на лицата. Но такива ситуации ни научиха да гледаме на нещата от друга страна. Ключовата дума в описанието на ефекта от всяка една подобна процедура е „визуално“. В душата си често много клиенти на клиниките по естетична дерматология и пластична хирургия остават по-възрастни в сравнение с визията си. Козметичните процедури не могат да променят живота ни, ако сме нещастни, уморени или изгубили вкуса към него. Козметиката с „уау“ ефект също влезе в списъка на „екзекутираните“ – да се превърнем в принцеси за няколко часа беше в списъка на ежедневието с ултрабърз ритъм и със светкавична смяна на „декора“. Но по-важното е да запазим младостта си комплексно – една скоростна процедура нищо няма да реши. На лицето на активната и позитивна жена бръчките не се забелязват – на преден план излиза мисленето и психическата устойчивост. Освен това здравословният сън и редовната ежедневна грижа вършат чудеса. В това всеки от нас се е убедил на практика.

По-малко, но натурално

Концепцията слоулайф казва, че си заслужава да избираме брандове, толерантни към околната среда: които са в рециклирани и рециклируеми опаковки, не са тествани върху животни, с максимално натурален състав. В последните години най-накрая осъзнахме и това. Статистиката не лъже: организацията Zero Waste – Калифорния, е изчислила, че само козметичната индустрия всяка година произвежда повече от 120 млрд. опаковки, голяма част от които е невъзможно да бъдат преработени. По данни на Ipsos всеки трети човек е готов да се откаже от такива опаковки. Но само 2% от нас са на мнение, че ние самите сме длъжни да направим нещо за това.

Домашно спа

За ползата от подобни ритуали за тялото и духа се „крещеше“ от всеки ъгъл, но до действия рядко стигахме – обвинявахме липсата на време и баналната умора. Но по време на самоизолацията тези точки бяха отметнати. Освен това имахме нужда да се разнообразяваме. Лъснахме баните си, изкарахме от шкафа пяната за вана, поръчахме ароматни масла и осъзнахме, че действието им е не по-лошо от това на успокоителните. Приглушена светлина, свещи и аромати и оставате насаме с мислите си – почти като медитация, която помага за спокоен и осъзнат живот. Следва самомасаж с крем или масла, който помага за разнасяне на лимфата, за раздвижване на кръвообращението и за изглаждане на кожата. За финал – спрей лавандула върху възглавницата помага да се справим с безсънието, а чай от лайка – с тревожността. Като цяло сме изпълнили едно от важните условия за силен имунитет.



Струва ли си да върнем към режима „По-бързо, по-високо, по-силно“?

От вечното надбягване и преследване на най-доброто страда имунитетът ни. Първото, което трябва да осъзнаем, е, че невинаги разбираме за какво се борим и каква е целта ни. Процесът се превръща в по-важен от резултата, а често и не носи удоволствие и удовлетворение. В крайна сметка се сблъскваме челно със стрес, апатия, дори депресия. Пандемията ни научи на още едно важно нещо – грижата за здравето не трябва да се отлага.

Да погледнем истината в очите: нямаме гаранция, че ще се сдобием с универсални таблетки или спасителна ваксина. Вероятно ще ни се наложи да се защитаваме само с помощта на естествените ресурси на организма, който изтощаваме до краен предел. За да възстановим баланса, трябва да се грижим за себе си, което всъщност е част от философията слоулайф. А красотата за жените е сред основополагащите точки в живота, която твърдо зависи от здравето. Никога няма да излекувате възпаленията по кожата, ако не се погрижите за ендокринната си система. Няма да се избавите от тъмните кръгове и торбичките под очите, ако не се наспивате редовно. Няма да победите целулита, ако се движите малко и не се храните правилно. Универсални козметични продукти и процедури за красота не са изобретени. Природата обича комплексния подход, който започва с отношение към себе си. Приемете го като начало на инструкция за действие.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР