Животът на следващия ден

Замразяването на яйцеклетки е процес по съхраняване на надеждата за бъдещо поколение, който освен това допълнително и доказано води до по-успешно преминаване през етапите на лечение на онкологичното заболяване. Съхранената надежда дава изключително висока психологическа мотивация на жената

Поля Александрова 27 November 2020

Теодора Тодорова по време на фотосесията с Диляна Флорентин

Снимка: Лилия Йотова, архив EVA

Запознаваме се с Теди и Валя по време на снимките им за изложбата на Диляна Флорентин за новата кампания „Запази надежда“ на МБАЛ „Надежда“. Инициативата е посветена на месеца на съхранението на репродуктивното здраве на хора, които се сблъскват с онкологично заболяване. Изследванията сочат, че все повече жени в репродуктивна възраст се изправят пред този проблем, а много малко от тях са информирани за стъпките, които биха могли да предприемат, за да си осигурят възможността да имат деца след тежките терапии по време на битката с болестта.

Лечението, през което трябва да преминат, често поразява необратимо репродуктивната им способност. Единици са и лекарите, които насочват тези млади жени към специалисти по асистирана репродукция, за да се проведе спешно процедура по замразяване на яйцеклетки, преди лечението да започне. Затова и Теди, и Валя нямат нищо против да застанат с лицата си в тази важна кампания и да споделят публично личните си истории – за да може и други млади жени като тях, на които се налага да преминат през изпитанието рак на гърдата, да знаят, че животът не приключва с тази диагноза, че хубавите неща предстоят и след това.  

През октомври обичайно говорим за профилактика на рака на гърдата. Този разговор, който тече от много години, е помогнал за спасяването на огромен брой човешки животи. По-малко се говори обаче за живота след диагнозата и как в процеса на лечение пациентите биха могли да се погрижат за своето пълноценно бъдеще.

33-годишната Теодора Тодорова и 27-годишната Валентина Йорданова са оставили тежкото изпитание зад гърба си, но знаят, че битката за качеството на живот продължава, а те я водят с непоколебим оптимизъм от самото начало. Именно позитивната настройка помага и на двете да преминат през всички етапи на болестта – напипването на бучката, страшната диагноза, притеснението от предстоящото лечение, свързано със страничните ефекти от терапията, страха, че може да нямат деца. Просто защото лошата новина ги е заварила в изключително ранен период от живота им.Теди е обикновено момиче и работи като търговски представител на ваучери за храна, пътува из цялата страна и се среща с различни работодатели. Несемейна е, обича да прекарва времето си с приятели. Поставят й диагнозата в Плевен. Задават й въпроса дали има деца, и й обясняват рисковете от терапията, препоръчвайки й да съхрани репродуктивен материал, преди да стартира лечението си. Така попада в МБАЛ „Надежда“, където замразява 11 яйцеклетки. Лечението с химиотерапия започва ден след това. Изкарва го на крак. Майка й е неотлъчно до нея през цялото време и е нейна основна подкрепа в битката.

Теди преборва болестта и успява да съхрани психиката и тялото си. Не й предстои реконструкция, тъй като от гърдата й е премахната само една четвърт. И два лимфни възела. „Лекарите ми казаха, че две години след края на химиотерапията мога да спра хормоналното лечение и четири месеца по-късно да започна опити за забременяване – първо по естествен път, а ако не се получи – с моите 11 замразени яйцеклетки. Мисълта, че ги имам, ми помогна да премина през болестта с необходимия кураж и позитивна настройка. А на момичетата, изпаднали в подобна ситуация като мен, бих искала да кажа да не се отчайват. Да знаят, че с тази диагноза животът им не свършва. Трябва да мислят позитивно, да вярват в бъдещето, да са убедени, че някой ден ще бъдат майки.“Валентина Йорданова работи като организатор на транспорт, а в свободното си време се занимава с дарения за хора, които имат нужда от подкрепа. Тя и приятелите й конструират и сглобяват малки предмети, като гривни и миниатюрни талисмани, които подаряват, понякога без повод, просто за да ги направят щастливи. Сблъсква се с диагнозата, докато работи в Англия, където успява да постигне високи професионални успехи. Възходът й нагоре обаче спира, когато сама напипва бучката си. Отстраняват лявата й гърда, както и 16 лимфни възела. Следва химиотерапия. Преди лечението и след разговор с д-р Вълев в МБАЛ „Надежда“ разбира за възможността за замразяване на яйцеклетки и се подлага на процедурата. От две години е на хормонална терапия и мечтае за момента, в който ще срещне своя партньор и ще създаде семейство. В битката й с болестта я подкрепят родителите и приятелите й. Трудното е вече зад гърба й. „Знаех, че ще оздравея, през цялото време гледах позитивно на нещата. Казах си – важно е да стъпиш на краката си, трябва да живееш, за да помагаш на хората.“

Акцент в „Запази надежда“ са възможностите за съхранение на репродуктивното здраве на хората, които подобно на Теди и Валя се сблъскват с онкологично заболяване. Кампанията обединява темите за рак на гърдата – профилактика и лечение, с изследване на яйчников резерв, замразяване на репродуктивен материал – яйцеклетки или ембриони, и възможно майчинство след лечението. Активна роля в инициативата, както и в процеса на информиране на пациентите за техните възможности, играе и ръководителят на клиника „Медицинска онкология“ в МБАЛ „Надежда“ проф. Константа Тимчева. Откривам я в чисто новия център на болницата в Paradise Center, където добрата обстановка, навременната информация и технологиите ще помагат на пациенти като Теди и Валя да превъзмогват страховете си и да преминават през лечението си с необходимата лекота.

„За съжаление, онкологичните заболявания засягат доста млади хора – споделя проф. Тимчева. – „Подмладяват“ се и ракът на млечната жлеза, и ракът на яйчника, както и хематологичните заболявания. От друга страна, науката се развива много бързо, стандартите за лечение в медицината се променят изключително интензивно и това води до много по-добра преживяемост на нашите пациенти. Голяма част от тях, в зависимост от локализацията на болестта, оздравяват. Ако комплексното лечение е проведено навреме – начална терапия, оперативни интервенции, лъчетерапии, и всичко това в ранен стадий, то тези хора остават практически здрави и не бива да ги лишаваме от възможността да имат деца. В момента, в който разберем, че нашите по-млади пациенти нямат деца, ги насочваме към специалист по репродуктивно здраве. Работим в страхотна колаборация с колегите и нещата се получават.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР