Френска връзка - Жан-Пиер Лафон

Изкуството е пътувало и ще пътува въпреки всичко. Доказателството е изложбата „Моите звезди в Америка“ на френския фотограф Жан-Пиер Лафон, в която Жилбер Беко лети, Силви Вартан танцува, а Жак Брел е… фатален

Краси Генова 10 July 2020

Бриджит Бардо, както винаги неустоима, на представянето на филма на Луи Мал „Вива Мария“, Ню Йорк, декември 1965 г.

Снимка: La Galerie de L’Instant, Париж

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“. Създава я заедно с още няколко свои колеги през 1975-а в Ню Йорк, след като е натрупал опит като фотограф на снимачната площадка на по-голяма част от филмите на „Метро Голдуин Майер“.

Големият скок от света на знаменитостите към опасни зони и конфликтни места като Индия, Китай, Южна Африка и Виетнам му спестява характерното за модните и светските фотографи главозамайване.

Здраво стъпил на земята, роденият в Алжир фотограф винаги търси пресечната точка между хората и събитията, защото вярва, че светът е гигантски жив организъм, в който всички хора са взаимно свързани. Именно натрупаният опит в политическата и социалната фотожурналистика превръща кадрите му в репортажи, дори когато проследяват звездния живот на няколко френски звезди в САЩ през 60-те и 70-те години на миналия век.

Тогава френският шоубизнес прави сериозен и успешен опит да превземе американските музикални сцени и пазар, а навсякъде с гостуващите артисти в областта на киното и музиката е човекът, на когото имат голямо доверие – Жан-Пиер Лафон.
Ив Монтан, Шарл Азнавур, Жилбер Беко, Брижит Бардо, Франсоаз Арди и Силви Вартан го допускат близко до себе си в преследване на американската си мечта и резултатът е един много личен и освободен от суета и его фоторепортаж. Времето, прекарано между Ню Йорк и Лос Анджелис, Лафон използва и за срещи с местните величия от ранга на Антъни Куин, Марлон Брандо и Анди Уорхол.

„Винаги съм действал като репортер, а не като папарак. Уважавах личната територия на всеки един от героите в моите фотоистории и това ги освободи от заученото позиране. Звездите ми вярваха, защото през моите очи изглеждаха обикновени хора“, коментира прочутият френски фотограф в предговора към албума, който съпътства изложбата „Моите звезди в Америка“. Експозицията, която организира парижката La Galerie de L’Instant, показва най-доброто от американското пътешествие на Лафон, който по-късно избира Ню Йорк и като свой дом. От 1999-а той и съпругата му Елиан се установяват в Голямата ябълка, която десетилетия по-рано примамва с обещания за успех и слава най-големите френски звезди в киното и музиката.

„За голяма част от тях известно време служех и като туристически съветник. Питаха ме какво трябва да видят и следваха указанията ми. Доверяваха ми се и в свободното им време винаги експериментирахме с интересни фотосесии. Една от незабравимите е летящият Жилбер Беко, който по онова време носеше прякора Господин 100 хиляди волта. Кипеше от енергия и не можеше да се задържи на едно място за дълго време. Предложих му да направим този скок на покрива на хотел „Американа“. Успяхме само в два кадъра, които и до днес си остават най-любимите ми фотографии!“, допълва в предговора към албума Лафон.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР