Eco in the city

Колко е важно да бъдеш сериозен по темите на екологията? Отговорът е само един: МНОГО

Невена Дякова 19 June 2020

Reduce. Reuse. Recycle (Намали. Използвай повторно. Рециклирай). Вечната мантра на екоориентираните градски хора е нещо прекрасно, но не прави преминаването на обществото ни към зелена предавка по-лесно.

Истината е, че въздухът в градовете ни става все по-замърсен, трафикът – по-тежък и изтощителен, а броят на хората, които се вълнуват от екопроблемите, не нараства пропорционално. Всички знаем какво би било добре да правим, но често отлагаме или забравяме за малките стъпки, които ще помогнат в един по-генерален план за опазването на природата.

Първата крачка е в... крачките. Ако можете да стигнете пеша до офиса, направете го.  Създайте си правило – ако маршрутът е по-малко от 30 минути пеша и времето позволява, решението е: разходка. Хубавото при нея е, че може да се случи и с колело, а ползите от физическото натоварване са равни на приноса ви към чистия въздух. Ако превоз все пак ви е необходим, електрическите автомобили на SPARK са допустима алтернатива, която не надвишава цената на нормалните таксита.



Всички пазаруваме, при това често с автомобил. Няма да ви убеждавам, че НЕ трябва, защото много райони в София и по-големите градове предполагат посещение на супермаркет с кола. Ако организирате добре хладилника си обаче (добре планираното меню ще помогне!), е вероятно да го правите само веднъж седмично, задължително подкрепени от няколко платнени торби или мрежи, които да стоят в жабката. През другото време вариант остава близък до дома ви магазин за хранителни стоки, който да попълва липсите от бързоупотребими продукти.

Поискайте да получавате сметките си онлайн. Истината е, че ЧЕЗ, Софийска вода и другите опериращи на територията на България компании предоставят възможност за отказ от хартиена фактура, при това не от вчера, а случването е повече от лесно: чрез регистрация в сайта на дружествата.

Помислете за вариант, при който да редуцирате покупката на продукти с еднократни пластмасови опаковки. Каните с филтър за вода са добър старт и достъпно решение, а стъклената бутилка, която да носите с чантата си или да оставите в офиса, отдавна се превърна в норма за съвременните хора. Такава може да намерите във всеки магазин за домашни потреби, а за няколко лева и в симпатичната японска верига Miniso (в Paradise Center). Независимо откъде купувате обяда си, се старайте да избягвате пластмасовите прибори. Повечето офиси разполагат с кухни, а в някои по-активните екоентусиасти си носят и кърпа за ръце. Мога да потвърдя от първо лице, защото често пера тази на човека до себе си!



В разгара на коронавируса австралийски вестник пусна 6 страници с DIY (направи си сам) „тоалетна хартия“, в случай че запасите в големите супермаркети привършат. Масовата истерия с презапасяването обаче не е характерна само за периоди като актуалния... Няма да ви убеждавам да инсталирате биде или интимен душ в дома си, но ще ви накарам да помислите за всяка излишна ролка, която потребявате. Има начини да ограничите хартията в дома си, като почиствате с парцал вместо с кухненска хартия или си набавите текстилни салфетки, досущ като във fine dining ресторантите. Вместо препарат за почистването може да опитате също домашната формула от оцет и вода в пропорция 1:1.

За съжаление, бюти рутината на всяка от нас не ни превръща в най-екологично мислещите същества на планетата. Има начини да бъдем по-осъзнати, започвайки от натуралната козметика, през домашно приготвените маски и сапуни, до многократно употребими или рециклируеми пособия като електрическия епилатор и четката за зъби от естествен бамбук. Уверете се също (от следния линк www.sassymamasg.com/beauty-products-portion-control/), че не потребявате повече от любимите си козметични продукти, отколкото се налага. Оказва се, че много хора са в грешка за необходимото им количество козметични субстанции.

Няма еколюбител, който да не следи менюто си или произхода на храната. Световните гурута по темата съветват да отдавате предпочитания на местни производители, да посещавате фермерски пазари (като съботния край Римската стена в София), да похапвате по-малко месо заради вредните емисии газове, отделяни при животновъдството. Вкусните неща не растат само на кокал, както твърдят някои мъже, знаем го!



Дрехите и вечната дилема: да купя или да не купя, да хвърля или да задържа. Каквото и да решите в крайна сметка, знайте, че раздялата с тях е добре да се случва в предназначените за целта контейнери. Много брандове като H&M например, прегърнали каузата на устойчивата мода, представят колекции от рециклирани материи, а през цялата година марката предлага процентно намаление за нова покупка, ако върнем старите си дрехи в техните корнери. Секъндхенд шопингът отдавна не е срамна работа, а няколко онлайн платформи като Remix придадоха модерен облик на пазаруването на облекло втора ръка.



Потреблението е неизбежно, но не невъзможно за редуциране. Помислете добре какво ви е истински необходимо и ограничете до максимум емоционалните покупки. Не се успокоявайте с факта, че може да дарите или рециклирате на по-късен етап. По-малко, но по-качествено е инвестиция в бъдещето на вещите ви, която си струва усилията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР