Марк Ръфало, за когото няма етикети

В „Дотолкова съм сигурен“ на HBO ще видим актьора в ролята братя близнаци

Мариета Мелроуз 09 May 2020

Животът на Марк Ръфало е низ от проблемни моменти и ситуации, но той не се страхува да говори открито за тях. Неговата философия е проста: през каквото и да преминеш, трябва да го превърнеш в стойностен житейски опит, от който да научиш нещо за себе си и за света наоколо.

Роден в бедно семейство, Ръфало не се справя добре в училище, тъй като има дислексия и не усвоява лесно материала. След завършванетоси решава, че иска да пробва късмета си катоактьор и заедно с малкия си брат Скот се местят в Лос Анджелис, където делят едностаен апартамент с още четиримадуши.

Марк започва да посещава студиото на Стела Адлер, като в началото на кариерата си минава през много откази и неуспехи, докато не прави първия си пробив в „Можеш да разчиташ на мен“ през 2000 година.

В единособен момент от живота си актьорът се определя като„най-ядосания човек в Лос Анджелис“. Сънува кошмар, в който има тумор в мозъка. След случката отива на преглед и се оказва, че трябва да му се направи спешна операция. Въпреки че интервенцията минава успешно, Ръфало остава с нарушен слух, както и с изменения в лицевите мускули... Отнема му цяла година да се възстанови, но все пак успява да се завърне към актьорската професия.

През 2008-а, годината, която бележи големия му успехс ролята на Хълк в „Отмъстителите“,актьорът погребва брат си Скот след нелепо и, за съжаление, останало неразкрито убийство. Тази лична трагедия обаче не го спира и той продължава нагоре, печелейки доверието и признанието на холивудския елит. Номиниран е многократно за наградите:„Оскар“, „Еми“, „Бафта“, „Златен Глобус“ и печели много от тях. Филми с негово участие са отличени на фестивалите в Торонто и Сънданс.

Имах възможността да срещна този изключителен актьор с нелека съдба, останал верен на себе си,независимо от трудностите по пътя. Марк Ръфало не излъчва тъга, а напротив - използва преживяната болка в пресъздаването на човешки истории, които докосват сърцата на зрителите истински и завинаги.

Несравнимият Марк Ръфало и невероятният режисьор и сценарист Дерек Сианфранс (Blue valentine, Светлина между два океана) обединяват сили, за да вдъхнат живот на трогателен роман, посветен на връзката между двама братя и последиците от едно тежко психологично заболяване. Тази история ще ви държи приковани към екрана, а силни чувства като обич и емпатия ще завладеят сърцето ви. Книгата на Уоли Ламб „Дотолкова съм сигурен”, която не е преведена у нас, e причина Марк да работи отново с HBO следглавната си роля в „Обикновено сърце“, където си партнира с Джулия Робъртс. Актьорът се справя брилянтно с тежката задача да влезе под кожата на двама братя близнаци - Доминик и Томас Бърдзи, които, разбира се, са много различни един от друг както физически, така и като психопрофил. Останалите имена в каста на сериала включват някои от най-търсените и отличавани актьори, сред които - Мелиса Лео, Роузи О’Донъл, Арчи Панджаби, Джулиет Луис и Катрин Хан.

Първите 6 епизода от тази епична история за любовта, семейството, предателството и жертвите в името на хората, които обичаме, ще гледаме скоро по HBO.

 

Здравейте, Марк, за мен е чест! Разчувствах се, докато гледах трейлъра. Чела съм романа и наистина нямам търпение да го видя на екран. Във всеки проект, който включва двойна роля, главен проблем е логистиката. Имате много различна визия за двамата братя - сваляне и натрупване на килограми, походка и физическо присъствие. Как успяхте да се справите?

Този процес беше наистина различен от всичко, което съм правил до момента. Първоначално с Дерек не искахме да  правим дадена сцена и след това да тичам да си сменя перуката, за да снимаме другия персонаж в един и същ ден. Първо снимахме всичко с Доминик. След това си дадохме пет седмици време, в които спряхме снимки, за да преминем в света на Томас, който има психично заболяване. Той приема много и най-различни лекарства, включително стабилизатори на настроението, които ускоряват бързото и лесно натрупване на килограми. Двамата братя имат много различни житейски пътища след тийнейджърските си години. Трябваше ни пауза, за да преосмислим и отдадем заслуженото на историите им.

Как преминаха тези пет седмици пауза за вас в емоционален план? Кога  почувствахте, че сте готов за образа на Томас?

Бяха наистина самотни, тъй като не се виждах със семейството си доста време. Трябваше да стоя изолиран и усамотен. Томас чува гласове и се нуждаех от пространство, за да си представя този негов алтернативен свят.Изнесох се за няколко седмици в  малко градче- исках да стигна до сърцето на това заболяване и да науча всичко за това състояние на духа. Открих няколко съществени разлики между двата персонажа. Доминик е обременен от отговорности и очаквания, докато Томас притежава различен вид свобода. Това го прави емоционално отворен и честен за разлика от брат му. Светът го вижда като човек с психически отклонения, което го лишава от каквато и да било отговорност. В този ред на мисли Томас е много по-свободен в мисленето си от Доминик и е способен да изрази чувствата си. Представите за това какво означава да си мъж и да държиш проблемите под контрол, карат Доминик да носи бремето на собствения си затвор. Той е попил семейното възпитание в италиански дух, където се цени да си силен и дързък, а повечето конфликти се разрешават с насилие. Томас, от своя страна, е по-близък с майка си, по-чувствителен и уязвим. Това са основните различия между двамата братя и разстоянието, което ще бъде преодоляно по време на историята.

Каква е причината с времето да избирате колкото се може по-трудни проекти?

Животът е кратък. Мисля, че е важно актьоритеда избират предизвикателни роли. Искам да бъда актьор, който няма етикет и типаж. Държа с работата си да изненадвам зрителите и себе си, да се провалям понякога, искам да говоря за темите, които са важни, които предизвикват фантазията ми. Искам да се предизвиквам и да се чувствам жив.

Има ли част от вас, която умишлено избра този проект, за да отдаде почит на брат ви, когото изгубихте трагично преди няколко години?

Аз съм от актьорите, които биха използвали собствения си опит и истории. Брат ми винаги ще е част от мен. Много от нас тук имат братя и сестри. Знаете колко дълбока, силна, незаменима и сложна е тази връзка. Скот е част от този проект, но и от работата ми като цяло.

Когато работихте върху двата образа, акцентирахте ли върху очевидните разлики между тях?

Опитах се да направя така, че опитът и животът на Томас да допълват правдиво начина, по който се държи или реагира. Прекарах време в медицински институции, защото исках да разбера как използваните там лекарства повлияват  психически и физически на пациентите, как последните се приспособяват към тях. Томас е по-чувствителен и уязвим от брат си и изразява това чрез езика на тялото. Има много, което мога да споделя за процеса, но би отнело дни.

Беше ли една от двете роли по-сложна все пак и защо?

И двата образа имат своите странности и специфики. Качването на килограми за кратко време беше доста трудно. Не очаквах, че ще се окаже проблем. Мислех, че ще се забавлявам, докато си дебелея. Когато се тъпчеш насила обаче, насладата от храната изчезва. Психологическото заболяване е водещ елемент в обстоятелствата и исках да бъда колкото се може по-достоверно изградил образа. За мен е принцип да бъда автентичен в работата си. Това означава да опозная света на персонажите и да се чувствам комфортно в него. В този проект приех като обществен дълг да бъда колкото е възможно по-истински, имайки предвид социалната тематика на сюжета.

Може да гледате „Дотолкова съм сигурен“ по HBO и в HBO GO всеки вторник от 11 май. Вижте трейлъра тук!

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР