Хляб с песто

Рецепта за ароматен и много вкусен хляб с хрупкава кора, нежна среда и пълнеж от песто, с който да подарите радост и любов на всички около вас

Мануела Панайотова 18 May 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Ароматът на прясно изпечен хляб е базовият аромат на живота. Въздухът сякаш става магичен - понася тази благина и дарява на всеки, който е наблизо, усмивка и доволство.

Предлагам рецепта за ароматен и много вкусен хляб с хрупкава кора, нежна среда и пълнеж от песто, с който да подарите радост и любов на всички около вас.

Използвах 500 г брашно, 230 мл газирана вода, 170 г цедено кисело мляко, 10 г сол, 1 ч. лъжичка мед, 1/2 ч. лъжичка мая, песто, 40 г пармезан.

Как го направих: Смесих сухите съставки и разбърках добре. Добавих газирана вода, цедено мляко, мед и започнах да размесвам, докато се образува тесто. Оформих го на топка, сложих го в намазан с олио дълбок съд с капак и го оставих да втасва за 12-18 часа, в зависимост от стайната температура (обикновено го приготвям вечерта и пека на следващия ден).

Втасалият хляб (личи по шуплите и балончетата на повърхността) поставих на леко поръсена с брашно повърхност, разтеглих и сгънах, както се сгъва пощенски плик. Разтеглих отново под формата на голям правоъгълник, сложих песто и пармезан. Навих на руло, което направих на охлюв и поставих в кръгъл съд. Поръсих го с брашно, покрих и оставих да втаса за още 2 часа. За повече красота направих фини разрези. Пекох на 250 С за 10 минути, а след това на 230 С за още 20 минути или докато се зачерви достатъчно. Хлябът може да се изпече в обикновена тава, но обемът му става още по-внушителен, когато се пече в дълбока метална тенджера с капак.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР