Една жена изглади ризата на един мъж, чудо голямо

07 December 2019

В състезателно риалити мъж с бицепси, по-големи от главата му, крещи надвесен на жена, която на око се нанася два пъти в телосложението му. Казва й, че ако тя иска той да запази добрия тон (!!!), трябва да му изглади ризата и да му говори на „господин Панчев”. Други мъж и жена стават свидетели на случката, но мъжът убеждава възмутената жена да не се прави на майка Тереза и да не се меси в скандала. В телевизионно студио коментатори имат разнопосочни мнения за ставащото. Показват известно разочарование от мъжа с бицепси по-големи от главата му, вече не им бил чак такъв любимец. Някой обвинява гладачката на ризи, че е клекнала и се е поддала на заплахите.
Какво е отключило агресията на въпросния мъж, кое е суперпрегрешението на нещастната Ана Мария? Ами това, че тя го е изпратила на номинационна битка и така е застрашила и потъпкала неговото име («Ти застраши името Панчев, ти застраши истински славянин.»). Сега, няма нищо лошо в това, че Веселин Панчев е шофьор на камион в Щатите, една от най-популярните професии сред българите отвъд Океана. Няма нищо лошо в това, че той смята името си за особено славно. Може би има дядо опълченец в рода си или книжовник от Второто българско царство, не ни е известно. И аз нямам. Всяко име е славно, в смисъл почтено, докато сам не го озлочестиш. Проблемът е, че заради игрови трик, който Ана Мария му приложи и на който тя имаше право, славният Веско Панчев, истинският славянин, големият мъж, така солидарен с други големи мъже, чудесният атлет си позволи отвратително, агресивно, малоумно поведение и това остана без последствия в телевизионния ефир. Поведението му беше със заряда на изнасилване и той не беше санкциониран за това. Увисна в ефира, без да получи еднозначно „не”, без печата „абсолютно недопустимо поведение”. Браво, Веско Панчев, следващия път, когато жена те вбеси, направо я... Преди или след като ти изглади ризата.
Дърта чанта, гъзолизка, кокошка, нарича различни жени друг от великолепните атлети. Юлиян. „Той се държи грозно понякога, но само с този, който си го е заслужил. Не го оправдавам по никакъв начин, но пък в крайна сметка те са го предизвикали”, каза за него в интервю колежката му по шоу Роберта. Ах, мила ми Роберта, дали това означава, че ако в живота някой те нарече „дърта чанта, кокошка и гъзолизка”, ще си кажеш – ОК, заслужила съм си го, не трябваше да го предизвиквам.  
Не ми трябва да съм крайна феминистка, за да смятам, че нещо тук не е наред. И това, което за мен е истински обидно, е както женското малодушие на Роберта (Дубравка Угрешич казва, че подобно поведение е разпространено сред жените на Балканите, защото си дават сметка, че само така могат да успеят), така и решението на екипа на шоуто да покажат в ефир подобни взаимоотношения, без ясно да се разграничат от агресията. Не може оправданието да е, че това е игра. Всяка игра е част от живота и ничий стремеж към победа не може да оправдае агресията, особено към по-слабия от теб. Нали не се заблуждавате, че Веско П. и Юлиян в игрите са така, а пък в живота инак. Никоя игра не може да изкара от теб неща, които не притежаваш. И никоя игра не би трябвало да отправя послания – псувай, мачкай, тъпчи. Въпреки че имаме един национален идол в този жанр. Дори не става дума за отношения мъже – жени.

Екранните образи на реално насилие имат психологически импакт фактор, различен от филмовия. Мен ме смущава много, когато телевизиите излъчват в новини видеа от момичешки бой, или когато ученик унижава учителка, или когато се дава думата на мъж, душил лекарка. Не стига, че тези хора са били смачкани веднъж, но унижението им да се повтаря пред хиляди свидетели пред екраните?!? Не мога да приема, че това е заради журналистическа добросъвестност, борбата за рейтинг не трябва да погазва чувствата на жертвите на насилие.
 
P.S. В интерес на истината, Ана Мария се опълчи на славния славянин Веско Панчев по доста интелигентен начин. С думи и като излезе от стаята. В предаването тя можеше да го направи. В живота жените невинаги успяват да излязат от стаята. Вижте статистиката.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
mda
07 January 2020, 12:30

Браво! Много се радвам да видя и чуя подобни гласове. Допреди години когато четях мненията в Ева все ми идеше да тегля една .... на едни клиширани коментари, които в някои случаи дори подкрепяха насилието над жени. Защо, бе! Малодушие. А после тишина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР