Ситце Офринга: Има само един правилен начин да пиеш уиски и това е твоят начин

Ивайло Александров 14 November 2019

Анна Метакса (Brand Ambassador Emerging Europe) и Ситце Офринга 

Преди няколко седмици в Sofia Event Center се проведе осмото издание на Whiskey Fest Sofia. Имахме удоволствието да се срещнем с посланика на легендарното шотландско уиски The Macallan и да поговорим за изкуството, наречено уиски. Чухме и за ексклузивното 72-годишно уиски на The Macallan Genesis Decanter, което беше представено в The Residence Exclusive Club - Spiritual Home на марката The Macallan в България.

Мистър Офринга е роден в Холандия и живее в Ротердам със съпругата си. Той твърди, че уискито е не само негова професия, но и неговият живот. От съвсем млад посещава дестилерии с баща си, който пише статии за уиски и се запознава с процесите по дестилиране и отлежаване на уиски както и с безграничните вариации в ароматите и вкусовете на уискито. Представя The Macallan по света от 2011 и твърди, че това е не просто негова работа, а призвание.

Разкажи повече за работата си.

Уиски посланиците имаме най-хубавата работа на света. Най-хубавото в нея е, че споделяш една обща страст с най-различни хора и им разкриваш тънкостите на уискито, което представяш, като ги запознаваш с него отблизо. Това сплотява и събира хората. Моментите, в които споделяме уиски са много емоционални. А що се отнася до мен, аз обичам да пия уиски с приятели. Разбира се, отговорно, защото това има значение. Наслаждаваш се повече на напитката, когато избираш моментите за това внимателно.

И все пак удоволствието от уискито е част от твоята работа.

Удоволствието от хубавото уиски е част не само от работата ми, но и от живота ми (смее се).

От колко години се занимаваш с това?

Започнах работа в The Macallan през 2011. Но когато бях на 14, баща ми ме заведе за пръв път в дестилерия в Шотландия, за да се запозная и да се уча. Работата му е да пише за уиски. Така че пътят ми започна тогава, запознах се с безграничния свят на уискито и изкуството на неговото създаване.

Предполагам, че все пак не си го опитал на тази възраст?

Не, не, не, не! Никакво опитване, нито вдъхване. Само наблюдавах и попивах.

Помниш ли момента, в който беше достатъчно голям, за да споделиш чаша уиски с баща ти?

Да. Тогава за пръв път седнахме с него заедно на по питие. Той наля две различни уискита в две чаши и вместо да ми каже да ги изпия, ми каза: „Помириши това уиски. Наведи носа си към него и остави аромата сам да тръгне към него и ми кажи какво мислиш.” Казах си, че ароматът е изключително впечатляващ, а той ми каза да помириша и другата чаша. И беше коренно различно и пак невероятно. Тогава си дадох сметка какво огромно разнообразие от аромати може да има уискито – както може да има елегантна, плодова и леко сладка напитка, така можеш да срещнеш и изключително богат, пикантен и шоколадоваромат.

Как би подходил към някого, който още не е открил своето уиски, но би искал да опита?

Ако пред мен стои девствен на уиски човек, който тепърва ще открива богатствата му, първата ми цел е да разбера кой е този човек и какво го привлича. Ще искам да науча какво харесва. Да узная предпочитанията му за храни, други напитки, дори за музика. Дали обича джаза, модерния поп или предпочита да ходи на концерти. Има мигове, в които музиката ти влияе толкова силно, че абсорбира изцяло емоциите и вниманието ти. Тази страст може да бъде обогатена или доразгърната с богатството на ароматно уиски. Ако музиката на живо ти влияе по този начин, каква ли напитка ще е подходящата ѝ компания?

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР