Д-р Петра Семерджиева: Най-важно е доверието в лекаря

Люба Вангелова 09 September 2019

Зачеването на дете е новина, която обикновено променя живота на жената още в момента, в който я чуе. Често обаче, докато съдбата поднесе този най-голям подарък, поставя препятствия по пътя, чието преодоляване коства физически и психически изтощения и сривове. Д-р Петра Семерджиева – акушер-гинеколог и инвитро специалист в Adella Fertility Clinic – изминава този дълъг и нелек път с нейните пациенти и съпреживява всички трудности заедно с тях.

Поводът да се срещнем с нея е, за да ни разкаже за един от предизвикателните случаи в нейната практика, който след петгодишна съвместна борба завършва успешно с появата на рожба. Тя ни сподели какво дава сили на жената да не загуби вярата си в успеха и на шестия опит да чуе прекрасната новина: „Тестът е положителен!“

Д-р Семерджиева, във вашата дългогодишна практика сте имали много пациенти с различни репродуктивни проблеми. Разкажете ни за случай, който дълбоко се е запечатал в сърцето ви.

Всички пациенти, с които съм работила през тези години, са оставили дълбока следа в съзнанието ми. Радвам се, че с много от двойките сме успели заедно да преодолеем трудностите и да постигнем успешен резултат, а именно да се появи здраво бебенце. Горда съм, че съвсем наскоро успях да гушна бебето Никола, което е плод на петгодишна непрестанна борба и шест инвитро процедури.

Случаят е интересен, защото майката е млада жена, на 33 години, без видими репродуктивни проблеми. С нейния партньор са правили опити в продължение на 2 години преди да се обърнат към мен. Първоначално открихме мъжки фактор и мислихме, че това е основната причина за инфертилитет. След първата пункция при жената, на която извадихме 15 яйцеклетки, установихме, че само една е годна за оплождане. За съжаление след трансфера тестът беше отрицателен и продължихме с опитите. При всяка процедура обаче, резултатът беше един и същ – лошо качество на яйцеклетките и некачествени ембриони за ембриотрансфер. Яйчниковият резерв на жената беше много добър и нищо не подсказваше за това. През тези пет години направихме всички възможни тестове и генетични изследвания, за да установим каква може да е причината за лошото качество на яйцеклетките, но нямаше конкретни генетични изменения.

Голямото изпитание пред двойката беше да издържи емоционално и физически. Това са шест хормонални стимулации и пет отрицателни теста. Да не говорим за финансовата страна – три от процедурите бяха поети от Фонд Асистирана Репродукция и три бяха платени с лични средства. Преди шестата и последна инвитро процедура жената беше решила, че това ще бъде последният й опит, нямаше сили да се бори повече. И за радост на семейството и целия екип на клиниката тестът беше положителен.

Какво ще посъветвате двойките, изправени пред подобни репродуктивни проблеми?

Най-важното е да не губят вяра и да имат доверие на лекаря, който се грижи за тях. В нашия случай пациентката в нито един момент не постави под съмнение лечението и безусловно изпълняваше всичките ни предписания.

Какви според вас са причините за влошеното качество на яйцеклетките при все повече млади жени?

Напоследък забелязвам, че при много млади жени все по-рано настъпва преждевременна яйчникова недостатъчност. Според мен основните фактори за това са стресът, храната, средата, в която живеем, и не на последно място облъчването от телефоните. Фамилните фактори също могат да повлияят. Ако майката или бабата на пациентката са имали репродуктивни затруднения, то това може да се случи и при нея.   

Също така голяма заблуда е, че ниските стойности на Антимюлеровия хормон при жената показват лошо състояние на яйцеклетките и изчерпан яйчников резерв. Искам да уточня, че дори АМХ да е под референтните стойности, това не означава, че яйцеклетките на жената са некачествени или че тя няма да може да забременее. Яйцеклетките може да са много некачествени без причина, която да установим.

Какви са вашите препоръки към жените, които обмислят да станат майки?

Да не чакат. Защото колкото по-млади започнат да правят опити, толкова по-голям е шансът да забременеят успешно. Имайте предвид, че най-голямата и важна клетка в човешкия организъм е яйцеклетката, като през годините тя претърпява сложни и необратими промени. Природата го е измислила и не трябва да се опитваме да я надхитрим, защото резултатът ще бъде, че няма да се получи. Природата е дала на жената определен период, в който може да стане майка, затова отлагането само намалява шансовете за забременяване.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР