Летни жени част III: gourmet Христина

Истории за каре дами, които намерихме на юг, в Царево и Варвара

Адриана Попова 09 September 2019

Снимка: Зоя Стоянова

Тези жени биха могли да са навсякъде другаде, но ние ги намерихме на юг, в Царево и Варвара. Те обичат морето и са свързали живота си с него. Някои, раждайки се край него, като Мария и Елена. Други, започвайки тук бизнес, превръщат брега му в пристан за щастливите си дни. Те са каре дами. Спасителка на плажа, бордистка, галеристка и собственичка на прословуто място за добра храна по Южното Черноморие.

Представяме ви третата от тях: gourmet Христина

„Старци разбойници“ се оказа моя съдба, казва Хриси, която от тази година официално замени софийския си адрес с Варвара. Тя идва тук с меките си къдрици през 2005-а, оттогава тръгва историята на една от най-прочутите кръчми на Южното Черноморие. Варвара я засмуква като водовъртеж с мириса на нагрята мащерка и артистичните си компании през лятото.

Година след година Хриси усеща, че варварският й сезон става все по-дълъг, че не й се тръгва, а когато тръгне, й се връща. Извън сезона тя умее да слуша времето, посреща приятели, практикува „бавно“ отглеждане на сина си Филип (той самият никак не е бавен), с баща му Краси пътуват, най-вече Италия, за да попълват запасите от красиви предмети, които влизат в употреба в „Старците“. Дори солниците тук са извън баналното, а когато ви сервират кафе върху малък поднос и цвете върху него, е, това няма как да не се качи в инстаграм. Не само италианските пазари за антикварни стоки са донор на настроение в ресторанта. Хриси организира пленери, като част от картините остават във Варвара. Така по стените на „Старците“ са платната на Ерна Ангелова, Ваня Стефанова, Елена Калпакчиева, Веско Велев. На много от тях са нарисувани детайли от кръчмата, в една дребна фигурка се разпознава самата Христина.

Бизнесът е семеен и ако „Старците“ напоследък стават все по-артистично и ергономично място, това се дължи на дизайнерското око и майсторските ръце на Краси, този мъж няма спиране, ето сега от намерените на плажа тапи от рибарски мрежи прави цветни нанизи, истински интериорни бижута, те също са в „Старците“ заедно с вкусните, топли, цветни ястия.

Всяка година Хриси вкарва нещо ново в менюто, тази хит са испанските сандвичи чимичанга с авокадо и кашкавал. Леки, веги. Сокът е от бъз или лимонова мащерка, студеният чай е от цветовете на липата над масата ви. В менюто са и патладжани ветрило по рецепта на дизайнерката на EVA Диди Шингарова (gourmetfriday.com).

Вярвам, че нещата са получават, когато има любов, тук я има, затова хората се връщат, казва Хриси. Това не е ресторант, това е дом, кима на тръгване по посока на „Старците“ фотографката Зоя.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР