Летни жени част I: safety Мария

Истории за каре дами, които намерихме на юг, в Царево и Варвара.

Адриана Попова 04 September 2019

Снимка: Зоя Стоянова

ПРЕДИСТОРИЯ

Дълго време, направо векове, няма да сгрешим и с хилядолетия, жените и морето живеели отделно. Жените на една страна, морето на друга. В морето влизали само мъже под формата на рибари, моряци, пирати, викинги, имало и един неориентиран тип, Одисей. Единствените женски същества, допускани сред вълните, били русалките. Някои ги намирали за неустоими, но според скандинавците с досадната им честност те били с грозни лица, дълги нокти и зъби, като имали едно-единствено положително качество  – поразително големи гърди. Какъв сексизъм, дами, каква долна мъжка доминация!

Истината, разбира се, била друга, но тъй като морската история, като всяка друга история, е писана от мъже, приносът на жените в нея се подценявал или направо премълчавал. Да вземем иначе симпатичния св. Никола. Той бил благ човек и успокоявал с молитви някои по-малки бури, кой вършел обаче работа при по–големите? Св. Марина, разбира се, която вземала големия чук, удряла морския дявол по главата и нормализирала метеорологичната обстановка. Кого обаче избрали моряците – до един мъже, за свой покровител. Избрали мъжа, Никола.

ИСТОРИЯ

Днес вече никой не се опитва да изкара жените от морето, те са на яхтите, върху сърфдъските, гмуркат се и имат не по-малко лед в чашите от мъжете. Остава само да населим вълните с грозни полумъже-полуриби, които имат едно-единствено положително и голямо качество, за да сме квит с патриархата.

ИСТОРИЯ ЗА КАРЕ ДАМИ

Тези жени биха могли да са навсякъде другаде, но ние ги намерихме на юг, в Царево и Варвара. Те обичат морето и са свързали живота си с него. Някои, раждайки се край него, като Мария и Елена. Други, започвайки тук бизнес, превръщат брега му в пристан за щастливите си дни. Те са каре дами. Спасителка на плажа, бордистка, галеристка и собственичка на прословуто място за добра храна по Южното Черноморие.

Представяме ви първата от тях - safety Мария.

Лошо ще започнем – с възрастта на дамата. 65. Само че при Мария е комплимент. Колко жени на тази възраст изглеждат така и плуват минимум километър на ден в морето? Мария е спасителка на плажа. Плажът е Василико, малък, спретнат, пясъчен, обрамчващ заливче с водно течение по средата. От него се открива гледка към емблемата на Царево – църквата „Успение Богородично“, приклекнала върху дланта, която сушата протяга към морето.

Това е родният плаж на Мария, тук се е научила да плува, не помни как точно, било е част от игрите. Последните години е на спасителната вишка от юни до септември. Понякога я хващат нервите да седи и да пази плажуващите от самите тях, без да може сама да влезе в морето, тогава прави бърз крос по пясъка.

Мария е стопроцентово профи. Завършила е спортно училище с плуване, после – Спортната академия, и оттогава работи като треньор по плуване, била е помощник треньор на националния отбор. През годините е имала успешни състезатели, които в кариерата си стигат до европейски титли и олимпийски стартове. Тренирала е и Цанко Цанков, който през юли преплува 45–те километра на Бургаския залив за малко под 14 часа и половина. Прекъснала само около раждането на сина си Стефан, който също станал треньор. По плуване.

Още по-успокоителното за хората на плажа трябва да е, че Мария е била републикански шампион по водно спасяване – най-добра в 150 м гребане с лодка, извличане на манекен в ролята на удавник и хвърляне на спасителен пояс. Има отлично класиране и на Световното по водно спасяване през 1982 година. За първи път спасява човешки живот през 1972 г. на къмпинг Нестинарка. Дави се цяло семейство, тя лично вади от водата детето. Най–важното е да се наблюдават децата, защото за секунди могат да се нагълтат с вода. На това е научила и сина си, който също е работил като спасител.

Мария е зодия Водолей, съпругът й е ВиК специалист. Кръвта на всички нас шуми, в нейната се чува прибоят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР