Наталия Гуркова: отначало

Анета Дженева 08 May 2019

Снимка: Васил Германов

Наталия Гуркова започва живота си отначало. В София, сама с двете си деца след смъртта на съпруга си. На снимките идва съвсем точно, въпреки че е заседнала с колата си в асансьора на сградата, в която живее, и повече от 15 минути не е имала връзка на мобилния си телефон. На лицето й е отпечатано притеснение. Когато в студиото влизат децата й, за които тя е приготвила изгладени нови дрешки и маратонки специално за снимките, атмосферата се променя – детският смях и детският поглед разпръскват леките следи от напрежение.

За фотосесията Наталия иска да е облечена в черно – цветът, в който се облича неизменно от септември насам. Убеждаваме я да облече жълтата рокля на Dolce&Gabbana с огромна черна панделка. Толкова е красива в нея! Толкова е красива, каквото и да облече. Фина, крехка, с изящни ръце и толкова събрана в себе си. Жълтият цвят й отива. Същото мислят и журналистите, шегува се Наталия Гуркова, която преди да говори пред EVA, е дала интервюта за две медии, които определено са в жълтия спектър. Знае, че в нея са приковани много недоброжелателни и направо осъдителни погледи. Но не се е притеснявала да отговаря на въпросите им, въпреки че през годините са писали какво ли не за нея, развеждали са я, свързвали са я с различни „добре облечени бизнесмени“. „Няма какво да крия.“

Отказва да говори само по една тема: убийството на мъжа й Джордже Михалевич, застрелян в колата си в Йоханесбург, ЮАР, на 24 септември 2018. Един ден, който преобръща живота й. Десет години по-рано тя хваща под ръка този мъж, за да му се врече във вярност пред олтара: „докато смъртта ви раздели“. „Никога, никога не съм си и помисляла, че точно на мен може да ми се случи“, казва с горчивина Наталия.

Днес красавицата, която жълтата преса наричаше „диамантената принцеса“ заради бизнеса на мъжа й със скъпоценни камъни, както и „Мис България на всички времена“, живее в апартамент в центъра на София с двете си деца, на 9 и 5, и разчита на помощта на родителите си за отглеждането им. Тя е и майка, и баща. Сама се справя с всичко – от закуската за училище до уроците по музика и футбол, пазаруването. От февруари Наталия става и работещо момиче – ще прави кратки интервюта в онлайн формат с известни и не толкова известни хора, чийто живот е вдъхновение за всички. Форматът се нарича „Те са“, продуценти са Наталия Гуркова и Стилиян Иванов, той е и режисьор. Наталия се подготвя много сериозно по темите. Чете, води си бележки, изгражда внимателно цялото интервю. За интервюто с Маша Илиева е вземала уроци по балет, за да може да вникне по-добре в работата й на педагог.

Овладяна, спокойна, балансирана – такава изглежда Наталия месеци след трагедията. Тази овладяност и достойнство впрочем винаги са били черти от характера й. Заради тях вероятно името й остана несвързано с мутри, групировки, изцепки, наркотици, водевили в пресата… Няма да я видите да плаче – тя не е от жените, които плачат пред публика. Но как преживява този тъмен период от живота си, какво е да си майка и баща едновременно, как се справя с ежедневието си, с какви чувства се връща към спомените си и как разсъждава една красавица „на попрището жизнено в средата“ – Наталия Гуркова пред EVA.

Животът е обидно кратък и човек трябва да го живее по възможно най-добрия начин
и да не спестява никога думите „обичам те“, нито да спестява проявите си на любов.
Хубаво е също човек да може да се разделя леко с миналото си – да запази хубавите спомени и да се опита да изтрие лошите, макар че това е почти невъзможно.
Наталия, ти всъщност започваш живота си отначало за втори път.

Да, миналата година, през септември, животът ми се преобърна за втори път. Още в началото на годината бяхме решили с Джордже, че ще останем да живеем в Европа. Аз живея в България от няколко години, а съпругът ми пътуваше между държавите, но вече беше решил да не живее в ЮАР. От април месец бяхме в Европа – най-напред в Черна гора, после във Франция, септември бяхме в България, за да изпратим на училище дъщеря ни и малкия на детска градина. Ден след това мъжът ми замина в ЮАР по работа. И ми се обадиха от полицейската служба. Мислех, че сънувам, че се случва нещо нереално, някаква измама… Беше толкова ужасно, че не можех да повярвам, че е истина.

Да, започвам отначало живота си. Но вече с две деца, това е разликата. Когато преди 10 години се омъжих за Джордже и взех решение да замина с него за ЮАР, където той е роден и живее, започнах живота си пак отначало, на чисто. Когато си млад и влюбен, е лесно да си вземеш куфара и да заминеш на другия край на света. Както направих аз, изоставяйки своя живот тук, кариера, в която имах достатъчно работа заради опита и името, което си бях създала. Тук оставих семейството си и приятелите, които толкова обичам...

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
AVA
08 May 2019, 18:17

Има някакво особено достойнство с което носи мъката си. Дано се справи с тежкия момент и отново да бъде щастлива.

ТВОЯТ КОМЕНТАР