Целувката по Кубрат и по Климт

08 April 2019

Кои са трите най-известни целувки в света? Номер 1 безспорно е целувката на Юда, следвана от „Целувката” на Климт. На трето място от 23 март се нареди целувката на Кубрат Пулев, която той осъществи върху репортерката Джени Суши, измествайки други подобни актове между Борисов - Меркел и Станишев – Лютви.

Общоизвестен факт е, че целувката е измислена от природата с цел засилване имунитета на участващите в нея страни и подготовката им за съвместен живот. Учените, известни с тоталната си липса на романтика, дори изчислиха, че с една само целувка се разменят 80 милиона бактерии. Обменя се орална микробиота, което подготвя двойката за справянето с едни и същи инфекции и с храносмилането на една и съща храна. Все неща, които ще им се наложи да правят през съвместния си живот. Това имат предвид булката и младоженецът в американските филми, когато си дават брачен обет, че ще бъдат заедно "в добро и в зло, в богатство и в бедност, в радост и мъка, докато смъртта ни раздели.” С други думи, всяка от страните в акта, наречен целувка, извлича конкретна полза (изключваме случаите на грип и лош дъх, разбира се).
Нека, въоръжени с тези знания, обследваме всяка от трите топ целувки.

Проблем при целувката на Юда е, че не е документирана надлежно. Няма снимков или друг изобразителен материал, а само по-късни интерпретации по темата. При Джото например виждаме, че Юда се е насочил към устните на Исус, но на други картини целувката му попада върху бузата и дори в областта на ухото. Т.е. тук изключваме целта да е повишаване на имунитета. От акта на целуване и двамата страдат. Христос е заловен и по-късно разпънат на кръст, а Юда се обесва, въпреки че преди това получава 30 сребърника, което прави тази целувка и най-смъртоносната. Подчертаваме също, че тя е насилствена и представлява агресия от страна на Юда.

При „Целувката” на Климт също виждаме, че инициативата е на едната от страните. Мъжът категорично доминира, надвесвайки се над жената, така че очакваме и Климтовата картина да бъде заклеймена от феминистките организации като увековечаваща акт на насилие по подобие на целувката от сп. „Лайф”, при която моряк целува момиче поради края на Втората световна война. Морякът Джордж Мендоса буквално сграбчил медицинската сестра Грета Фридман на Таймс Скуеър и, без да й иска разрешение, я целунал. Като при това сцената е в метафорично контрастни цветове, както се вижда на прочутата снимка на фотографа Алфред Айзенщад – насилникът е в черна моряшка униформа, жертвата е в бяла сестринска престилка. Не бихме могли да твърдим, че именно в резултат на целувката двамата доживяват дълбока старост – Грета умира на 92 години през 2016-а, Джордж, буквално преди месеци, през февруари тази година – на 95.

При целувката Пулев – Суши инициативата отчетливо е на нашия боксьор. Едва ли неговата идея е била обмяната на микробиота с цел свиване на семейно гнездо и повишаване на имунитета. Да не забравяме, че официално Пулев от доста години повишава имунитета си с певицата Андреа. Доказателство в тази посока е разпространената от щаба на боксьора информация, че Джени Суши не е негов тип (не искаме да си мислим какво би станало, ако беше). Много от защитниците на Пулев обясниха поведението му с повишен адреналин. Ще видим какво ще каже по темата съдът в Калифорния.

Джени Суши има големи шансове да спечели делото за сексуално посегателство, особено след като нейна адвокатка стана акулата Глория Олред, специализирана именно в такива дела. Вероятно г-ца Равало, както е истинската й фамилия, ще попълни банковата си сметка с немалка сума и няма да й се налага да се занимава с бизнеса, наречен „голо суши”, откъдето идва и прозвището й. Също така е вероятно да бъде канена в телевизионни студиа, което ще разшири бизнес възможностите пред нея.

От скандала Пулев излезе със спряно разрешително да се боксира в Калифорния, но и с нараснала популярност. По данни на канала ESPN, който излъчи мача му с румънеца Богдан Дину, в деня на на срещата, 23 март, е отчетена най-ниска гледаемост за боксово събитие от много време насам. Седмица по-късно повторението на двубоя е гледано от 25% повече зрители, които са си платили, за да го видят.

С други думи, засега Кубрат Пулев излиза с нелошо салдо от случая. Вярно, няма да окачат кадъра с целувката му в Белведере, но няма и да го разпънат на кръст. В калифорнийските съдилища такава практика поне засега не е установена. Освен това зае почетното трето място в нашата представителна класация, изготвена на базата на допитване до двама пълнолетни българи от София и още един от страната.

В интервюто си за EVA преди 5 години Кубрат каза, че всичко му малее. Интересно е да видим как ще му дойде сега това дело – малко ли ще му е, голямо ли или съвсем по мярка?

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Ия
09 April 2019, 00:33

Примерът с целувката на Юда е кощунствен и обижда християните сред Вашите читатели..Не го правете повече, защото е просташко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР