Моите 7

Лилия Илиева 17 February 2019

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Моите 7 музикални причини да бъда щастлива през 2019

Ерос Рамацоти, на 3 октомври в Арена Армеец

Музиката е различна, когато я слушаш на запис и когато ти се случва наживо. Първият концерт на чужда звезда, на който отидох в живота си, беше този на Ерос през 2006 г. на стадион Локомотив. Благодарение на организаторите тогава "Болкан Ентертейнмънт и по-специално на Яна Янчева имах уникалната възможност да вляза в караваната на Ерос, да го видя, преди да излезе на сцената и да бъда сред охраната дори преди Златния кръг от негови почитатели. Качих се на неговото място и прочетох списъка от песни, които предстоеше да изпълни. Погледнах към стадиона от височината на неговия поглед. Бях изслушала всяка негова песен. Обичам музиката му. Тя за мен е невероятна емоция. Този и следващият му концерт (в Арена Армеец 2015 г.) бяха за мен от тези изключителни моменти, които ще помня винаги. Ерос е емоционален, чувствителен, съвършен професионалист. Концертите му са вдъхновяваща емоция. Прекрасните текстове на парчетата му са една от причините да уча италиански и да открия Италия. Ерос, "това пътуване ще го направим заедно, всичко има смисъл, който ни принадлежи". <3 (както се пее в едноименната песен на новия му албум)

Лени Кравиц, на 4 май в Арена Армеец

Точно преди три години по повод на изложбата си във Виваком Артхол, организирана от агенция "Мусиз", Лени Кравиц ми сподели в интервю за EVA: "Първият ми концерт в София беше проблясък в моята кариера. При вас усетих една от най-невероятните енергии и чувство за любов, които някога съм изпитвал. С нетърпение очаквам да се завърна отново. И ще стане със сигурност. Когато е готов албумът ми, ще дойда да ви го представя."

Албумът на Лени е факт от есента на 2018 г. и той ни е включил в турнето си. Помните ли буквалното му "избухване" през 2008 г. на стадион Академик. Тази любов беше толкова голяма и взаимна. Лени дори слезе от сцената и тичаше пред публиката. Беше топъл, всеотдаен, емоционален, вълнуващ. Новият му албум звучи толкова характерно като музиката на Лени. Кравиц сам си е продуцент и изпълнява всичко - от китара, бас, барабани и пиано до бонго, камбанки, клавишни инструменти и синтезатори, ситар, калимба. Как да не си пожелаеш вече да е май?!

 

Андре Рийо, на 8 и 9 юни в Арена Армеец

Какво по-прекрасно от това да е лято и да слушаш Андре Рийо?! :) За първи път гледах негов концерт на рождения ден на моя приятелка. Беше готино женско парти в един много приятен ресторант в Бояна. Концертът на Рийо беше от Тоскана. Години мечатех и правех планове да отида точно там, за да го слушам на красивия италиански бряг. И през 2018 г. холандският цигулар и диригент дойде в България и направи два разкошни концерта в Арена Армеец. Билетите за първия бяха продадени точно за три дни. Тази година отново има две дати и за първата вече няма билети. Благодарение на Дима Молова от Бг Саунд Стейдж, по чиято покана Рийо се среща с българската публика, имах възможност да го интервюирам в замъка му в Маастрихт. Седнах на мястото, на което е закусвал Д'Артанян (тук пише една огромна фенка на поредицата на Александър Дюма-баща за тримата мускетари), преди да го убият в битката за завладяване на Маастрихт от крал Луи XIV. Беше впечатляващо да срещна един съвършено изпипващ всеки детайл професионалист, осъзнат човек, живеещ пълноценно, добър музикант, добър търговец с бистър ум и хубаво чувство за хумор.

Андре, ти си моята причина да очаквам да дойде юни с нетърпение!

Майкъл Бубле, на 14 септември в Арена Армеец

Това ще бъде първият му концерт, на който ще отида. Обожавам Бубле с мекия му глас, класата му, топлината му. Звученето на музика, която той изпява, е толкова нежно, че ти се иска да протегнеш ръка и да я погалиш като фино кадифе. Бубле, който е работил като рибар с баща си в продължение на 6 години, играл е в "Досиетата Х", докато не бил уволнен, защото по време на снимки отивал да си купува хот-дог, не може да разчита и да пише ноти, а е композитор, текстописец, певец и продуцент на музика. Има 4 награди Грами и над 60 млн продадени албума. Каква среща само ни очаква през септември!

Стинг, на 1 юни в Арена Армеец

Понеже стана въпрос за Грами, Стинг има 16. А от албумите си е продал над 100 млн. "Чувам музика през цялото време, дори в абсолютната тишина - казва той. - Само йога може да спре това." Харесва ми това. Харесвам музиката, която чува, записва, пее и изпълнява. Харесва ми и спокойствието му на сцената, мекотата му, аристоктратичната му умереност. Тази година ще стане на 68 и който не вярва, че е възможно човек да изглежда секси и балансиран на тези години, трябва да го види на сцената. Колкото и пъти да мога да гледам негов концерт, няма да му се наситя.

Хосе Карерас на 11 май в Арена Армеец и Сара Брайтман на 20 октомври в зала 1 на НДК

Хосе Карерас е от тези целунати от Господ таланти, чието пеене не можеш да слушаш, без да усещаш онази буца в гърлото. Това съвършенство и размах на височините му на тенор, тази нежност на гласа му и широтата на сърцето му, докато пее... Идва за последен път на българска сцена. Ще ни стигне ли зала 1 на НДК за всички, които обичаме изкуството му?

И невероятната Сара, носителка на 180 златни и платинени награди, невероятният глас във "Фантомът на операта", приказната партньорка на Андреа Бочели в Time To Say Goodbye.

Каква година ни предстои само,  дори самозаради тези музикални седем...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР