Мит ли е ползата от червеното вино?

Отговаря ни Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене, консултант на списание EVA

Надя Петрова 25 December 2018

Бегъл поглед към френската маса по време на обяд разкрива нещо тотално шокиращо за всяка жена на диета. Там има изобилие от храна (или поне салата, предястие, основно и десерт), задължителната багета (разбирайте глутен и въглехидрати), много мазнини и… чаша червено вино. На всичкото отгоре французойките са твърдо против всякаква форма на спорт и се бунтуват искрено срещу всеки, опитващ се да ги напъха в спортен клин. Как тези жени изглеждат толкова слаби и елегантни след всичко това? Същия въпрос са си задавали редица учени и изследователи от целия свят и вкупом са решили, че главен виновник за т.нар. френски парадокс е ресвератролът, съставка и на червеното вино.

Миналата година доктори и експерти на конгреса по клинично хранене в Хага споменаваха ресвератрола за какво ли не – от позитивния ефект за сърдечно-съдовата система през дълголетието, та до здравето на кожата. Тази година на конгреса в Мадрид ситуацията се повтори и ресвератролът беше набеден като противораков елемент и като засилващ ефекта на термогенеза и отслабване. А в личен план – ДНК тестът ми за състоянието на кожата също ми го препоръча за прием, за да съм млада и красива по-дълго.

Затова реших да го проуча отново и днес споделям най-известните ползи от ресвератрола – новия чудодеен елемент на здравословния и бюти небосклон, спряган като мощен антиоксидант, противовъзпалителен, противораков елемент и фитоестроген.

Нека видим и какво точно казват учените по темата. Според тях ресвератролът ни помага да живеем по-дълго. Медицински изследвания показват, че той намалява риска от заболявания, свързвани с възрастта, като предпазва от диабет, бори се с остеопорозата, забавя развитието на алцхаймер, защитава мозъка, подобрява паметта и подпомага здравето на сърцето, дори и при хора със сърдечно-съдови заболявания. Ефектът от него се измерва по-скоро в дългосрочен план и в ролята на превенция, а не за лечение на конкретен проблем.

Изследване, публикувано във FASEB Journal (американско научно издание за експериментална биология), твърди, че ресвератролът може да предотврати отрицателните ефекти от заседналия начин на живот. Проучването симулира безтегловността на космически полет, като дава на една група хора ресвератрол, а на другата – не. Оказва се, че групата, приемаща ресвератрол, не развива инсулинова резистентност и няма загуба на костна плътност за разлика от другата група. Въпреки че изследването е правено за астронавти, ползите не са само за тях, защото резултатите показват, че ресвератролът може да предотврати последствията от заседналия живот по време на периоди на бездействие, независимо дали е от заболяване, промени в режима на движение, наранявания или дори пътуване.

Второто основно предимство на ресвератрола е, че може да подобри инсулиновата ни чувствителност или как това, което ядем, се съхранява като мазнина или се изгаря за гориво. Изследвания, публикувани в Nature (британско мултидисциплинарно научно издание, най-често цитирано в света), показват, че мишките, приемащи ресвератрол, са защитени от вредните ефекти на висококалоричната диета, включително сърдечно-съдови заболявания, качване на тегло и диабет. Ресвератролът въздейства на адипонектина, който се произвежда от мастните клетки и помага да се губят мазнини чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Не само това, но според проучване на университета Purdue, САЩ, тази добавка може да блокира развитието на незрели мастни клетки и да предотврати растежа на съществуващите.



Ресвератролът е и доказан мощен антиоксидант и голяма част от ползите му за кожата се приписват точно на факта, че неутрализира действието на свободните радикали. Нови медицински проучвания твърдят, че той успешно се бори с акнето, със стареенето на кожата, със зачервяването и ни помага да имаме хубав и равномерен тен.

Ресвератролът все още е сравнително нов елемент и изследванията за него не са чак толкова много, за да се извлече точна дозировка на прием, но повечето от тях са провеждани с прием на ресвератрол от 30 до 500 мг, като до 2 г дневно се води безопасен. Единственият проблем е, че количеството ресвератрол в храните, включително виното, е твърде малко, за да има ефект. В чаша червено вино например има само 0.2 милиграма ресвератрол и за да си набавим 30 мг от него, се налага да изпием 150 чаши червено вино. Затова експертите препоръчват да се приема като хранителна добавка, а не чрез храна или алкохол.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР