Кога естрогенът се превръща в опасен диктатор

Попитахме Надя Петрова

Надя Петрова 02 July 2018

Всички познаваме чудесата, които върши хормонът естроген, особено в младежката възраст. Естрогенът е прорастежен хормон, който регулира менструалния цикъл, стимулира клетъчното деление и до голяма степен е отговорен за развитието на хармоничното женско тяло по време на пубертета. Всъщност той е трио хормони, които работят заедно: естрон (Е1), естрадиол (Е2) и естриол (ЕЗ). При здрави млади жени типичният микс от триото естрогени в проценти е съответно 15/15/70. Освен тях има най-малко 24 други идентифицирани типа естроген и се очаква да бъдат открити и още. Хормоналният баланс на една жена обаче е нещо доста по-сложно от съотношението между различните видове естроген. Защото естрогенът е във вечно „съперничество и борба за надмощие“ с другия основен хормон – прогестерона. За да работи нормално репродуктивната система, двата хормона трябва да бъдат произведени в оптимално съотношение – 200 до 300:1 (1 е прогестеронът). Когато това не се случва, се появява дисбаланс, обикновено в полза на естрогена, или т.нар. доминантен естроген.

Комбината естроген-прогестерон 

Тя е суперважна, защото, както казахме, прогестеронът действа като антагонист на естрогена. Например, ако естрогенът стимулира появата на кисти в гърдите, то прогестеронът предпазва от тях. Прогестеронът е прогестационен хормон, който благоприятства растежа и доброто състояние на плода по време на бременност, затова е изключително важен за този период от живота на жената. Но той има и важната задача да ни предпазва от „ефекта на растежа“ на естрогена. Естрогенът повишава задържането на сол и вода в организма, а прогестеронът е естествен диуретик. Естрогенът се свързва с рак на гърдата и ендометриума, докато прогестеронът има превантивен ефект срещу рака. Естрогенът увеличава складирането на мазнини в тялото, прогестеронът му помага да използва мазнините за енергия.

Хормоналният дисбаланс не е безобидно явление, защото може да доведе до появата на кисти, проблеми с яйчниците, матката, гърдите, ендометриоза, силен ПМС, инфертилитет и др. Това са различни форми на репродуктивни проблеми, които споделят общ корен – доминантният естроген. Какво означава това, какво го причинява и как можем да реагираме чрез промяна в начина си на хранене.

Чуждите естрогени 

Те се приемат с храната и нарушават хормоналния баланс в организма. Доскоро се твърдеше, че видът естроген от млякото е биологично неактивен 17β естрадиол, който не ни вреди, но вече има медицинска литература и изследвания по въпроса, които засичат същия вид естроген в кисти и ракови образувания при хората. Затова е разумно да имаме едно наум, когато консумираме мляко и млечни продукти, особено при репродуктивни проблеми.

Отглежданите за месо породи едър рогат добитък и домашни птици пък попадат в категорията на ксеноестрогените (чужди естрогени) заради растежните хормони, които евентуално им се дават. В България имаше няколко сериозни скандала по темата в последните години и българските производители ни убедиха, че НЕ добавят такива. Но все пак споделям това, защото никога не се знае за кого може да е актуално. При химикалите, нарушаващи работата на ендокринната система, най-неприятни са пестицидите, защото стигат до нас не само чрез плодовете и зеленчуците, но се просмукват още в почвата, въздуха и водата. Днес пестицидите, за които има изследвания, че потенциално вредят, са изтеглени от пазара и НЕ се използват от години. За новите препарати, с които се третират растенията, пък все още няма достатъчно информация и това е една от причините при доминантен естроген да се препоръчва по-сериозно отношение към произхода на храната.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР