Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Деяна Ангелова 29 April 2018

Мишел Пфайфър

Снимка: getty images/guliver

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Деяна Ангелова и "Нейните 7"

Тази седмица реших да следвам календара на известните. Всеки ден си избирах по една известна личност, която е родена тогава, харесвах си някоя вечна мъдрост, оставена за поколения напред и я pin-вах най-отгоре в съзнанието си, за да ми бъде мото на деня. От позицията на неделята и връщайки се назад към понеделника, мога да кажа, че беше интересна седмица.

23 април, понеделник. На тази дата рожден ден имаха Уилям Шекспир, Джиджи Хадид, Майкъл Мур, Дев Пател, Рой Орбисън, Шърли Темпъл, Радой Ралин, Братя Аргирови, Малин Кръстев... Реших да заложа на класика, но не на английския, а на нашия - Радой Ралин. Само класик от родните географски ширини може да роди мъдрости като "По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака" и "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“ Аз обаче си избрах „Безглаголно за живота“ като идеален старт за седмицата:

Градина, пролет, май, цветя,
скамейка, шепот сладък.
И сред цветята Той и Тя,
любов и тъй нататък.

Поля, природа, красота,
река, гора, нататък,
природа, сбъдната мечта,
възторг и тъй нататък.

Годеж, венчило, поп и брак,
момент безумно кратък,
после проза, скука, мрак,
деца и тъй нататък.

Курорт, море, приятен смях,
простор, вълни оттатък,
възбуда, трепет, сладък грях,
рога и тъй нататък.

Полуда, нежност, сълзи, плач,
плесник и писък кратък,
багаж, билет, дете, носач,
развод и тъй нататък.

Нахалник, пари, кола,
вертеп и той сред мрака,
кафе, билярд, квартира, ключ,
жени и тъй нататък.

Бастун, легло, юрган, приют,
глава с перчем окапъл,
цокало, карти сноп, албум,
легло и тъй нататък.

Наследници, камбанен звън
и яма сред цветята,
лопата, кирка, поп и кръст,
ковчег без тъй нататък.

24 април, вторник. Без колебание заложих на Барбара Стрейзънд.

„Веднъж попитах майка си: „Бях ли красива като бебе?“ А тя ми отговори: „Всички бебета са красиви.“ Но аз продължих да питам. Исках да знам дали АЗ съм била красиво бебе. И тя с неохота каза: „Какво означава красиво все пак? Донесе ли нещо добро това на сестра ти“, казва в интервю актрисата, която въпреки непрестанните критики относно външния й вид, с гордост заявява: „Пристигнах в Холивуд без да съм променила носа си, зъбите и името си. Чувствам се много удовлетворена от това.“ И има защо – всички знаем, че красотата е много относително понятие. Затова във вторник, моето мото бяха думите на Стрейзънд: „Иска ми се да съм като Джордж Бърнард Шоу, който след като прочел лоша рецензия за една от пиесите си се обадил на критика и му казал: В момента ревюто ви е пред мен и съвсем скоро ще бъде зад гърба ми.“

25 април, сряда. Ела Фицджералд или Ал Пачино? Пачино ще е.

„Докато снимахме „Дик Трейси“, Мадона танцува пред мен с палто, а под него – гола. В един момент се вдъхнови и го отвори, за да ми покаже целия си сексапил. И видях разкошно тяло, като изваяно от слонова кост. Някой ден, като остарея и ме бутат в количка пред къщата ми, наметнат с одеяло, и ме видите да се усмихвам, то ще е заради този сладък спомен“, казва в интервю Ал Пачино.

Легендарният актьор казва още: „Не си сам, ако носиш книга със себе си“ и в сряда вечер аз определено не бях сама.

26 април, четвъртък. Чанинг Тейтъм стана на 38 години.

„Животът е прекалено кратък, за да си позволиш да пропуснеш нещо толкова красиво като двоен чийзбургер", казва актьорът. Е, не беше чийзбургер, но в четвъртък се поглезих с нещо много калорично и много вкусно в името на красивите неща в краткия ни живот.

27 април, петък. Любомир Левчев празнува рожден ден. „И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла...“ Денят ми започна с изпълнението на Стефан Данаилов по стихотворението на Левчев „Без сълзи“.

28 април, събота. Тери Пратчет, Харпър Ли или Пенелопе Крус? Изборът бе труден, затова заложих на три в едно.

„Още от 22-годишна журналистите не спират да ме питат - „Не се ли страхуваш от старостта?“ Това е безумен въпрос за жена на 22 години, безумно е да го задаваш и на 42-годишна. Затова вече просто отказвам да отговарям, когато ми го зададат. Не е нормално да задаваш въпроси за старостта на една актриса, затова няма да ви отделя дори две минути от времето си за тази тема. Не си струва“ - Пенелопе Крус

„Светлината си мисли, че пътува по-бързо от всичко, но греши. Независимо колко бързо пътува, тя открива, че мракът винаги е пристигнал първи и я чака.” - Тери Пратчет

„Преди да се науча да живея с другите, трябва да се науча да живея със себе си. Единственото нещо, което не се подчинява на мнозинството, е съвестта на човек.“ - Харпър Ли

29 април, неделя. Днес рожденичка е Мишел Пфайфър.

Страхувам се да бъда сама, страхувам се, че не съм сама. Страх ме е от това, което съм, което не съм, което бих могла да бъда или което не бих могла да бъда. Не искам да работя това до края на живота си, но ме е страх да напусна. И, знаете ли какво, толкова се уморих да се страхувам.“ Каквито и страхове да имате, може би е време да спрете. Не се ли уморихте? Аз лично – да!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР