Моите 7

Ирина Иванова 08 April 2018

Възкресение Христово, стенопис, ХVII век , църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в Арбанаси

 

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Ирина Иванова и "Нейните 7


Великден!

Да е зелено! И да мирише на зюмбюли, диви теменужки и на пръст! Да е топло и мокро през деня, а вечер - студено! Да духа онзи луд пролетен вятър, който помага на дърветата да се опрашват! Реките да препускат по пътя си - мътни и опасни! Върбите, дори и най-старите, да са все още с млечни и нежни коси. Облаците - априлски, гълъбовосиви... Искам всяка пролет да е такава. Точно такава, каквато е сега. Винаги празнувам Великден сред природата, защото в същността си това е празник на природата и възраждащия се Бог.

Христос Воскресе - за здраве и радост, мир и любов, светлина и вяра за всички ни!

Воистину воскресе!

"Златното руно. Пътят на аргонавтите"
Колекцията на Васил Божков от 62 антични предмета от злато, сребро, бронз и керамика, изложени в Националната галерия ме остави без дъх. Невъобразимо изящни кантароси, ритони, бойни украшения и оръжия, ритуални предмети, изработени от ръцете на анонимни гении... Шедьоври на античното изкуство и на изкуството, създадено от човешка ръка въобще, останали недокоснати от 25-26-те века преминали през тях. Да притежаваш подобни съкровища е все едно да притежаваш... египетските пирамиди. Ти тях ли притежаваш, те теб ли? Въздействието им е изключително могъщо и не, не се сугестирам. Можете да разгледате изложбата до 10 юни.

Little White Lies
Списанието за кино, което ми показа актрисата (и априлска корица на EVA) Ирмена Чичикова и което е толкова маниашко, че може да си позволи да посвещава цял свой брой на един-единствен филм. Двумесечно, ексклузивно издание, с невероятни илюстрации.Актуалният в момента брой например, е посветен на новия филм на Уес Андерсън "The Isle Of Dogs" и смятам да си го поръчам.

Открих сезона на аперола
Познавам момичета, които пият аперол по всяко време на годината, но аз - само през пролетта и лятото. Затова в първото ни петъчно събиране (нерегулярно и в различни конфигурации екипът на EVA се събира на бар в петък вечер) с температури "като за къс ръкав" най-тържествено си поръчах първия аперол за сезона и беше чудно хубаво!

14 години
Тази година Велики понеделник съвпадна с 14-годишнината от сватбата ни. Много се смея, когато ми казват, че 7-ата година от връзката/брака била фатална! Я да видите 2х7-ата как е! Според мен с течение на времето все по-фатално и по-фатално става. Обаче след като все още единственото, което си пожелавам на такива годишнини - наум, светкавично, без думи дори - е "Дано нищо не се променя!", значи нещата все пак са наред. Преди десетина години в едно интервю големият Кольо Карамфилов - светла му памет! - ми каза: "Луксът в любовта е любовта да оцелее." И това е толкова вярно!

 

Бенисио дел Торо

ще бъде председател на журито на секцията "Особен поглед" в Кан, стана ясно в разгара на страстната седмица. Бенисио дел Торо - един от най-страхотните мъже в киното въобще.


Родителите
Прочетох един пост, в който моя позната обясняваше колко много се гордее, че споделя политическите убеждения на родителите си, че харесва същите филми и книги, като тях, че живее на същата улица, на която и те, през няколко къщи само, и че прави същите невероятно кифли с мак като майка си и т.н. Мисля си: дали трябва толкова да се гордеем, че приличаме на родителите си, че изповядваме същите убеждения като тях и т.н. Не трябва ли детето все пак да е различно от родителя? Нормално ли е всъщност да не е различно? Всички говорят как най-важното в процеса на възпитание е да изградим у детето правилна ценностна система. Според мен обаче не по-малко важно е да го оставим да генерира смелост, която да му помогне се разбунтува срещу нас.  


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР