Чага, ашваганда, рейши

Има здравословни начини да се справим с изтощението - с помощта на „адаптогените“ – специални билки, които помагат на тялото да се адаптира към стреса

Надя Петрова 30 януари 2018

Когато се почувстваме изтощени и без тонус, често търсим спасение в храни и напитки, с които сме свикнали от години – кафе и сладкиши, обикновено в комплект. Въпреки че и двете работят, ефектът им е краткотраен. Добрата новина е, че има по-здравословни начини да се справим с проблема и един от любимите ми е с помощта на „адаптогени“ – специални билки, които помагат на тялото да се адаптира към стреса.

Адаптогените са уникална група растения, които се използват от древността до днес за подобряване на здравето на надбъбречната жлеза – системата, която отговаря за управлението на хормоналния отговор при стрес.

Наричат ги адаптогени заради способността им да „адаптират“ функцията си според специфичните нужди на организма. И въпреки че ефектът първоначално е нестабилен и отнема време, действието им в дългосрочен аспект е доказано.

Адаптогените действат на принципа на термостат. Когато термостатът усети, че температурата в помещението е твърде висока, я понижава, а когато е твърде ниска, я повишава. Адаптогените могат да ни успокоят и да ни дадат енергия едновременно. Те нормализират дисбалансите на тялото, като чрез поддържане на функцията на надбъбречната жлеза противодействат на неблагоприятните ефекти от стреса. Те също помагат на клетките да премахват токсичните странични продукти от метаболитните процеси и организмът да използва кислорода по-ефективно.

Видове адаптогени

За да бъде адаптоген, билката трябва да бъде нетоксична за физиологичните функции на организма, да предлага широка подкрепа и да помага на тялото да поддържа хомеостаза (баланс).
В категорията влизат адаптогени с леко различни функции, като азиатски жен-шен, сибирски жен-шен, родиола роза и корен от мака, които подпомагат организма, подобряват умственото представяне, либидото и физическата издръжливост.

Други, като рейши, ашваганда, чага и босилек, подпомагат функцията на надбъбречната жлеза, когато сме подложени на суперстрес.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР