Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през изминалата седмица

eva.bg 08 October 2017

Снимка: Васил Къркеланов

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Лилия Илиева и "Нейните 7"

1 Моите седем започват с концерта на Лили Иванова в културния дом във Враца. Там преживях един от онези вдъхновяващи моменти, в които усещаш как всичко се подрежда хармонично на точното място в точното време и по точния начин. Усещаш как се съчетават в хармония съвършено изработената музика и хубавите смислени текстове, рядкост за съвременната сцена, изпълнението на прекрасните музиканти, хубавите аранжименти, изящното осветление. И като кулминация на всичко това беше красивата, секси изглеждаща Лили и брилятният й глас. Лили спря времето, потока на мислите ми, изчисти всичко излишно, погали с кадифе сетивата на всички. Толкова красива, зряла и мощна в таланта си. Гледах я и си мислех, Лили е национално богатство. Талант като този, който тя притежава, развила е и на който е помогнала да узрее, трябва да се обича, пази, награждава и цени. Турнето й „За пълноценни мигове с музиката“ обхваща осем града в България и два в Европа и продължава до 26 октомври с финалния концерт в зала 1 на НДК. То представя албума й, излязъл през юни с подкрепата на Lidl.

2 „Паралел 43“ е географската позиция на България на земното кълбо и името на ново елегантно заведение за здравословна храна на бул. „Витоша“ в София, съвсем близо до входа на Южния парк. През стъклената врата се виждат фонтаните. Намира се на първия етаж над нивото на земята. До него води вита стълба. Уютно е, красиво и модерно. И работи от 10 до 22 ч. всеки ден. Храната е божествена. Открих го почти по време на самото му отваряне и често пия от любимото кафе на Берлускони smeraldo. Сервират го единствено там в цяла София, а може би и България. Много обичам суровата торта с шоколад и ментов мус. Харесвам крем супата от цвекло или тази от броколи с фенел и кокосово мляко, ориза с праз, стафиди и ядки, безглутеновите питки. Обожавам веган палачинките с орехи, банан, овесени ядки, кокосово мляко и подправки. Храната и соковете тук са фино удоволствие за небцето, очите, носа и чувството за естетика, към това се добавя насладата от красивите чинии и чаши, подносите, в които е сервирана. Приятен акомпанимент са и вината от избраната колекция, предложени в малки бутилки на достъпни цени.

3 В малко италианско селце близо до Анкона по време на служебно пътуване попаднах в приказното магазинче за чай на италианката Фабиола Руджеро Cosi di Te (в прев. „неща за теб“ или „така наречените“). Преди години Фабиола работела в Париж и открила „Къщата на трите чая“ (Maison des Trois Thès). Там се запознала с китайската церемония за сервиране на тази напитка Гонг Фу Ча и била толкова омагьосана от красотата, философията и ароматите, че решила да ги пренесе в родната си Италия – страната, в която се пие кафе! Спечелила финансиране от Европейския съюз и създала верига от три магазина за чай, аксесоари за чай и Училище за композиране на чай. В това училище направих сама своя собствена ароматна напитка - букет от хибискус, розови пъпки, сушени банани, мента, джинджифил и японски зелен чай. Нарекох я „Мисля за теб“. Вкусът й е деликатен, леко кисел, леко лют, с включващи се аромати на банан, мента, кадифен хибискус. Моята топла напитка е богата на витамин С, антиоксиданти и калий. Релаксираща е, има детоксикиращ ефект и е полезна за доброто храносмилане.

4 Тази седмица от VIP Brother научих за съществуването на религия, за която не съм и подозирала. Приготвях вечеря, телевизорът шумеше като фон и изведнъж от него се открои безпомощното пиянство на един шеф. Преди време биха го нарекли просто готвач и това не би трябвало да му звучи обидно. Но да подходим с уважение – тъй нареченият шеф Петров, сърдит на всички в Къщата, коментираше възмутено свой съквартирант, изказал се неподготвен за Шабан Шаулич (!) и заяви много сърдито нещо в смисъл, че „въпреки че не се интересувам толкова от чалга, Шабан Шаулич все пак е религия“. Светкавица проряза мрака на невежеството и освети ненадейно нова гледна точка към Вселената, човека, живота и заобикалящата ни реалност. Християнството, будизмът, ислямът, даоизмът и всички други вековни системи от вярвания избледняха пред новия балкански тренд. Човек винаги може да научи нещо, като гледа телевизия.

6 Премиерата на “Вездесъщият“ предстои на 10 октомври в зала 1 на НДК и от 13 октомври ще може да бъде гледан по всички кина. За мен този филм беше удоволствие, съвременен модерен адекватен на градската реалност и на филмовия контекст на 21 век, далече от провинциалния читалищен маниер на традиционното домашно кинопроизводство. Направен интелигентно и умело, сниман прекрасно от оператора Емо Христов („Дзифт“, „LOVE.NET”), прекрасно разказан от сценаристите Матей Константинов и Илиян Джевелеков и от целия екип, с остроумен диалог, добра актьорска игра и интересен сюжет, който ме държа в напрежение до края. Удоволствие бяха и елегантната сценография, хубавите костюми, разработването на изключително актуална тема и поставените важни въпроси.

7 На 4 и 5 ноември този път двойно по-дълго от досега ще протече Нощта на театрите. Тя ще предложи двойно повече събития, в които над 1200 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 60 театрални зали, галерии, кина, клубове в 15 града. Едно от събитията, на които обичам да бъда присъствам, е възникналата в Япония, провеждаща се в над 900 града Pecha Kucha. Представлява микс от шоу и приятелски разговор на определена тема, тази година - „Моите 5…“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР