професия:сватбен агент

14 February 2007


текст адриана попова
фотография калин руйчев


ади цанова
Ади Цанова вече не е единственият, но затова пък е първият сватбен агент в България. Тя е щастливо омъжена, което според нея е задължително условие за тази професия - иначе как ще жениш хора, ако самият ти не си убеден, че бракът си струва. Нещо повече, Ади твърди, че се е родила омъжена - толкова естествено и хармонично се е получил семейният й живот. Казва също, че досега никой от "нейните" бракове не е провален (ридайте, бракоразводни адвокати...).

Да си сватбен агент звучи романтично, розово и леко пресладено. Лично аз си представях хората от тази професия като някакви ангелогласни персони, които постоянно ядат пететажни сватбени торти и от време на време посипват главите на младоженците с цветни листенца. Истината в лицето на Ади Цанова се оказа в контраст с лишените ми от здрав разум представи. Ади е млада жена с изпито лице, делови глас и като последователка на д-р Емилова торти не яде. Яде ядки, плодове, пие чайове, сокове и толкова. Докато разговаряме с нея, изпива десетина фреша - всъщност след петия престанах да ги броя. На фона на това гладно съществуване енергията й е поразителна. Ляга си в 3-4 през нощта. "За мен не е важно да легна в 22 ч, важно е душата ми да е спокойна, че съм си свършила работата." Става в 8, за да води децата на училище и в градината. След това отваря големия черен бележник размер XXL и започват телефонните разговори и срещите. До 10-11 ч вечерта се среща с клиенти, защото "някои свършват късно работа и едва тогава им остава време да мислят за сватбата."

Ето как протича самият сватбен ден. Ставане в 6 ч. Преглед на съдържанието на синята кутия. Какво е синята кутия ли? За сватбения агент тя е това, което е цилиндърът за фокусника - само че вместо зайчета оттам при нужда изскачат важни за нормалното протичане на сватбата предмети: карфици, игли, ножица, пинсети, тюлове, сатенени панделки - защото булките не са свикнали с дългите или бухнали рокли, често не внимават и се случва да настъпят-разпорят някой шев и защото "веднъж на една гостенка й се беше сцепил панталонът"; фуркети - защото и най-бетонираната с лакове прическа може да се разпадне при шеметните танци; гримове ("взимам гримовете на булката в моята чанта"); папаверин и но-шпа - за задържане, хапчета против гадене, против главоболие, алказалцер - за препилите; лепенки - срещу убиващи обувки. Освен кутията си за първа помощ Ади има още една - зелена. В нея са аксесоарите за сватбата: чаши, свещи, бонбониери, кръщелни свидетелства, шампанско. Винаги има в себе си дъвки и запалка, въпреки че не пуши. Кутиите отиват в багажника на колата, а Ади отива да закусва - плодове, чай, мед. После тръгва с колата към булката. Вози я до фризьора - "той може да дойде и в къщата, но в салона е по-професионално". Следва гримирането. Задължително кара булката да обядва и затова досега не е имала припаднала младоженка. Показва й как да си измие зъбите, без да си размаже червилото. Изобщо го раздава на всяка манджа - мерудия.

После започва обличането - най-хубавата част. "Удоволствие е да видиш как булката накрая се поглежда в огледалото и се успокоява." Самата Ади се облича официално, комфортно и неекстравагантно, за да не се набива в очи. После идва младоженецът, а агентката бърза към ритуалния дом, където в работа влиза зелената кутия. След като гражданската церемония приключи, тя си събира аксесоарите и тръгва към църквата. Вижда се със свещеника, настанява гостите, проверява дали на шаферчето не му се ходи до тоалетната. Докато сватбарите се снимат пред храма, тя вече е в ресторанта. Опитът й досега показва, че за една успешна сватба храната е много важна. "По-добре да дадеш повече пари за храната, отколкото за украсата, просто по тези ширини е така, в Америка можеш да минеш с 6-12 хапки на човек, чаша вино и сокове, но не и у нас", казва Ади.

Тук трябва да споменем, че 2 дни преди сватбата тя разпечатва пълната програма на деня и я раздава на булката, младоженеца, родителите. Всички подизпълнители - диджей, аранжор, също получават програми, диджеят например работи по сценарий от 5-12 страници. "Аз на думи не разчитам, няма ли го черно на бяло, хората забравят", казва Ади. Екипът й поддържа връзка с помощта на радиостанции. Тя не сяда на никоя маса, сама си плаща фрешовете и изобщо - на работа е, за да могат всички останали да се чувстват гости. Много харесва българската сватбена традиция - с бялото платно, което се застила на земята пред младоженците, разчупването на питката и т.н. Но няма и нищо против американизмите: хвърлянето на букета, свалянето на жартиера от крака на булката. Ади може да организира и забавни игри с въпроси към гостите. При всеки правилен отговор се вика "Горчиво!". А нейният отговор дори на по-екстравагантни желания като фигури от лед или фонтан с шоколад, винаги е "да".

Организирала е много необичайни сватби - от полет с балон, хавайско парти край басейн и вричане в пещера до тежкарски церемонии в стил Холивуд с фойерверки, огнено и барабанно шоу, бели гълъби и известен водещ.
Женила е хора всякакви, млади и стари, развеждани, вдовци. Напоследък й прави впечатление, че все повече двойки са живели няколко години на семейни начала, преди да се "бракуват". Те имат всичко необходимо за домакинството и предпочитат по-нестандартни, но много полезни подаръци като багажник за ски или люлка за деца. Ето защо Ади е "за" сватбените листи, които се правят в избрани магазини. Това е най-сигурният начин да се избегне кошмарът на 17-те еднакви пепелника, получени като "подарък за младите"! Агентката е имала следния случай: гостите купили ваучери от туристическа агенция, с които младоженците заминали на Малдивите. На сватбите подаръци получават и гостите.

Не, не става дума само за втръсналите кърпички или цветя в стил жизнерадостен кич на реверите. Сега това може да е снимка на младоженците под формата на пъзел. За декорацията в ресторанта Ади казва, че вече не цветята, а материите са водещи - тюл, органза в оранжево, зелено, лилаво, розово. При цветята на мода се връщат герберите, хризантемите, фрезиите, аранжировките се съобразяват и със сезона. Има и еко букети - от билки. Тогава сватбената агентка признава, че хваща гората в буквалния смисъл на думата. При роклите още вървят обръчите или типът русалка. Все по-често цветът е различен от белия: екрю, капучино, шампанско. В сватбените фотографии също има мода - сега се приемат добре и черно-белите ретро снимки, както и портретите в сепия. Да следи тенденциите на Ади й помага членството в Международната асоциация на сватбените агенти. Била е на курс при Паулина Пери - сватбен агент номер 1 в Лос Анджелис.

Казва, че е официално женена от 8 години и половина. Съпругът й е собственик на фирма за кетъринг. Навремето сватбата им струвала 66 лева и на подписването имало 3 чаши - от едната пила тяхната дъщеричка, която тогава била на 2 години и половина. Ади се скъсала да реве от щастие, което изглежда й се превърнало в навик, защото на сватби до ден днешен мокри кърпичката. А когато някой я пита дали си струва да се купува рокля, която ще се облече само веднъж, тя казва: да, за този ден си струва.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР