Суперхрана от двора на баба: сироп от бъз, който пази семейството през зимата

09 September 2025

В края на лятото, когато градините ухаят на узрели плодове, природата ни поднася един скрит еликсир за здраве – черния бъз. Малките лъскави зрънца, събрани в тежки гроздове, не са просто плод, а истинска суперхрана, която от векове присъства в народната медицина. Днес сиропът от бъз отново се връща в нашите кухни – като вкусен начин да подсилим организма си и да се подготвим за студените месеци.

Как се прави магията?

Приготвянето на сироп от бъз е малък ритуал, който изисква търпение, но носи голяма награда. Зърната се събират само когато са добре узрели – дълбоко тъмнолилави, почти черни. След това се почистват и подреждат на пластове със захар в голям буркан. Слънцето свършва останалото – в рамките на няколко дни захарта се разтапя и се превръща в ароматен, гъст сироп. Накрая се прецежда и се налива в бутилки, готов да ни пази цяла зима.

Много домакинства обогатяват рецептата с лимон, мед или щипка канела – така сиропът става не само полезен, но и уникално вкусен.

Защо е толкова ценен?

Сиропът от бъз е истинска витаминозна бомба – съдържа витамин С, витамини от група В, както и ценни минерали. Най-голямото му богатство обаче са антоцианините – мощни антиоксиданти, които дават на плода тъмния цвят и имат силно защитно действие.

Редовният прием на сироп от бъз:

  • подсилва имунната система

  • предпазва от настинки и грип

  • облекчава кашлица и възпаления

  • пречиства организма и връща тонуса.

Малко сладост, много здраве

Достатъчни са една-две лъжици на ден – чисти или разтворени във вода. Лятото сиропът е чудесна разхладителна напитка, а през зимата се превръща в естествен щит срещу вирусите.

И най-хубавото е, че това не е модна прищявка или скъп суплемент – а знание, което поколения българи пазят и предават. Сиропът от бъз е малкият таен коз на бабините кухни, който сега отново заема заслуженото си място на трапезата – като напитка, която съчетава вкус, традиция и здраве.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР