Бла Бла Ленд

За шоуто на годината – на прима виста.

27 February 2017

Джими Кимъл да не се подиграва на Тръмп за фалшивите новини, които „произвежда”, щото и в „неговото” шоу произведоха една такава. Макар че бързо я поправиха, ама какво от това! Горчива лунна светлина окъпа Оскарите за финал, след като Фей Дънауей и Уорън Бийти обявиха, че наградата за най-добър филм печели „Ла Ла Ленд”, а после стана ясно, че всъщност я печели „Лунна светлина”.

Уорън Бийти и Фей Дънауей излязоха, за да представят победителя в категорията „Най-добър филм” като легендарния дует от филма „Бони и Клайд” (1967). Бони и Клайд, знаете предполагам, са бандити любовници, които нахлуват с взлом и ви обират например. Във всеки случай въобще не играят по правилата. Случайно или не така играха истинските Бони и Клайд и сега, точно 50 години след излизането на филма – не по правилата. Добър начин да отпразнуват юбилея си, нали?

Разбира се, грешки се случват. Всеки може да сгреши. Дори стари холивудски кучета като Уорън Бийти и Фей Дънауей. Само че е някак странно, че точно сега сгрешиха. Точно за най-важната категория. Точно след всичките дискусии трябва или не Оскарите да се интересуват от други неща, освен от чисто художествените качества на филмите. Кой е сгрешил и дали е сгрешил едва ли ще разберем някога.

Уорън Бийти обясни, че на картончето в плика, който са му подали, е пишело името на Ема Стоун, която наистина известно време преди това получи наградата за най-добра актриса. Ема Стоун после обясни, че нейното картонче си е било през цялото време в нея и не го е давала на никого. От Академията пък обясниха, че всъщност има по два плика с имената на всеки от победителите в отделните категории. Иди че разбери!

Да, да, знаем. Винаги има два плика. Винаги има две жици, от които трябва да избереш коя да прережеш, ако не искаш да се взривиш. Винаги има две хапчета, от които да избереш кое да изпиеш, ако искаш да излезеш от Матрицата... Всичко е по две, знаем. Бла-бла-бла...

Най-адекватен ми се стори коментарът на Hollywood reporter: „Хей, Ла Ла Ленд, спомняте ли си как ни дадохте щастлив финал на филма си, а после ни го отнехте?”

Който е гледал филма знае, че е точно така. Всъщност това бе част от посланието на безспорния зрителски хит за изминалата година - „Ла Ла Ленд”(съжалявам, не беше „Лунна светлина” безспорният зрителски хит. Тук грешки не може да има – 370 срещу 22 милиона боксофис, цифрите не грешат). Не можеш да имаш всичко. Не можеш да спечелиш всички награди.

Съжалявам, че не спечели „Ла Ла Ленд” – филм за мечтите, за илюзиите, филм за киното. Както и че не спечели „Първи контакт”. Или пък „Лъв: Стъпки към дома”. Съжалявам, че „Хищници в мрака” на Том Форд не бе номиниран.

Не съм гледала „Лунна светлина”.

 

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР