Дузината на 2016

Адриана Попова 28 December 2016

Това не е обективна класация, не е класация по продажби. Това е една от нашите възможни класации, защото в екипа на EVA се чете много и всеки го прави по различен начин. Със сигурност много интересни и добри неща останаха извън „борда“, но тези, които са вътре, са качествено написани. Някой някъде някога беше казал, че изкуството трябва да съблазнява. Тези ни съблазниха, извадиха ни душицата, вдигнаха ни във въздуха, направиха ни готини и някак безсмъртни. Заради такива като тях сме луди по книгите.

1. Автопортрет на репортера, Ришард Капушчински
2. Живот след живот, Кейт Аткинсън
3. Лъжи на дивана, Ървин Ялом
4. Момчето с гълъбите, Меир Шалев
5. Моши моши, Япония, Юлияна Антонова
6. Още броя дните, Георги Бърдаров
7. Пътеводител за озадачените, Вернер Херцог
8. Разходка в гората, Бил Брайсън
9. Три ябълки паднаха от небето, Нарине Абгарян
10. Убиеца Андерш и неговите приятели, Юнас Юнасон
11. Четецът във влака в 6,27, Жан-Пол Дидиелоран
12. Чистота, Джонатан Франзен

(Книгите са подредени по азбучен ред.)

защото...
1. Капушчински умее да се наведе, да пие от извора на света и да ни го разкаже така, все едно сме пили ние. Винаги великолепно умен и талантлив.
2. Какво би станало, ако... Кейт Аткинсън кара героинята си Урсула отново и отново да застане в началото на лабиринта на живота и да поема по различни пътища всеки път. Към увлекателния разказ прибавете изящния стил и английския хумор.
3. Психоаналитичен трилър, в който на дивана са всичките ни човешки падения и красоти. Не било лесно да си психоаналитик в Калифорния!
4. Разказвач от висока класа, винаги с капка библейска тъга.
5. На бас, че ще се забавлявате с кратките истории от векидневието на Япония. И ще ги разказвате на приятели.
6. Да, фонът е войната в Сараево, но емоцията от любовта закопчава палтото на тази история и позволява да оцелеем в студа.
7. Не е само за киномани, които ще четат още за шантавия маниер на снимане на Херцог, Ирина Иванова я препоръчва за всички, а тя разбира от кино и от книги.
8. Защото истински смешните книги са голяма, голяма, голяма рядкост, а тази в по-голямата си част е такава.
9. Може би най-хубавата и топла книга на 2016 дойде от непозната арменка, която умее да разказва приказки така, че парченцата болка в тях да не оставят дълбоки белези.
10. Юнас Юнасон отново е във форма след „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”.
11. Малка, нежна, порцеланова история за любовта, която никне на неочаквани места.
12. Името Джонатан Франзен винаги върви с надеждата за завръщането на големия американски роман. Освен височина и дължина, книгите му винаги имат и дълбочина, която понякога е давеща. През 2017 г. очакваме сериала по новия му 3D роман.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР