Какво би станало, ако

Нещата, които никога няма да се случат, защото се е случил животът ви

Адриана Попова 11 April 2016

Кейт Аткинсън

Няма начин да не сте се питали със съжаление – какво ли щеше да е, ако бях станала гадже с Х вместо с У. Ако се бях родила другаде. Ако бях синеока. Нещата, които никога няма да се случат, защото се е случил животът ви. „Понякога не се ли питаш какво щеше да стане, ако нещо малко се бе променило в миналото“, казва Урсула, героинята на Кейт Аткинсън в „Живот след живот“, на която е даден шансът да изживее различните възможности. Да умре като бебе или докторът да дойде навреме през преспите и да среже задушаващата я пъпна връв. Да се удави като дете или да бъде спасена. Да се омъжи за неподходящия мъж или да избегне ужасяващия брак. Да убие човек, за да предотврати световна катастрофа, или да вади тела изпод развалините. Аткинсън не разиграва нюейдж сценарий, в който героинята проглежда духовно, фокусът тук е върху крехкостта на живота и радостта, когато бъде опазен, върху важността на изборите, които правим преди да падне мрак.

Урсула се ражда през леденостудена февруарска нощ на 1910 г. Тя е особеното дете в семейството, с чести дежавю – отглас от събития, които са се случили в другите й възможни животи, със сетива за измерения, които са отвъд видимата реалност. „Настанена“ е в красивата баналност на живота в английската провинция между двете войни (любима епоха на Аткинсън), в която нищо не е по-ужасно от липсата на вкус и чувство за хумор. Аткинсън ще ви накара да се любувате на битови сцени, изградени с изключителна достоверност на детайлите. Войните нахлуват с жестокостта си в този свят от порцелан, но „Живот след живот“ не е военен роман, по-скоро е за стихията на историята, която ни завърта като безпомощно перце. Или пък не.

За „Живот след живот“ Кейт Аткинсън получава за втори път престижната награда COSTA за най-добър роман на годината във Великобритания и Ирландия (2013 г.), първия път е за поразителния й дебют „Зад кулисите на музея“. Наскоро тя спечели COSTA за романа А God in Ruins – определен от журито като абсолютно великолепен и класен, и стана първата в историята трикратна носителка на литературната награда. A God in Ruins разказва историята на пилота от Втората световна война Теди Тод – брат на Урсула от „Живот след живот“. ИК „Колибри“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР