Помиярството не е журналистика

02 November 2015

Имам причина да нарека вестник „Всеки ден“ поредната копаня, в която някакви анонимни особи, нямащи нищо общо с професията журналист и с морала, с който тя се практикува, забъркват помия за наивници. Конкретният повод е преписването – при това избирателно! – на интервюто ми с актрисата Йоана Буковска-Давидова за ноемврийския брой на списание „ЕВА“. Че и заглавийце му турили! Да продава...

Йоана, която два пъти е била на корица на списание „ЕВА“, даде ексклузивно интервю, след като напусна Театъра на армията. Със заглавие „Буковска-Давидова е новата ми истинска същност“ в списание „ЕВА“ актрисата направи равносметка на живота си, изправена пред нов етап в него. Прецени хората, които е срещнала по пътя си, неизбежно стана дума и за Чочо Попйорданов, с когото шест години и половина бяха двойка. Именно тази част от разговора ни с Йоана е била използвана за сензационна публикация на първа страница на вестника, чието име няма да повтарям, тъй като ме изпълва с омерзение. Няма да изпиша и заглавието, с което са декорирали псевдоинтервюто под рубриката ексклузивно. Само ще цитирам дословно за разлика от работещите в този гнойно жълт хартиен парцал част от тяхната т. нар. програмна декларация.

Във „Всеки ден“ работим интензивно и динамично, за да сме в крак с интересите на читателите - те знаят много и искат да получават още повече. Продуктът „вестник в интернет“ изисква много по-голям професионализъм, заради желанието на потребителите за бързи новини. Вие, нашите читатели, не сте маса, която можем да „заблудим” с казионна информация, написана по стереотип. Ние пишем различно, търсим палитра от теми, говорим с интересни хора, за да задоволим вашите широки интереси. Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

На кого се позовахте бе, откриватели на информация, в случая, който ме накара да седна и да пиша! „Дамско списание“...

Това списание се казва „ЕВА“ и вече 17 години се храните с идеите, труда, емоциите на екипа му, прикрити зад етикета таблоид. Но дори и оригиналът Bild би се изчервил от срам, ако знае точно как въртолите жалките си изданийца.

Мъчно ми е за вас, автори-професионалисти, направили избора да събирате отпадъци вместо сами да готвите храна за читателската си аудитория. Впрочем тя е такава и аудиторията ви – стимулирана да лочи от копанята, вместо да се храни на бяла покривка. Така е по-лесно – полусмляна каша с жълто-сив цвят, евтино, но засища, при това не трябва да правиш каквото и да било усилие за смилането й. Никакво напрежение. А парици падат, малко, но стигат за живуркането и на двете страни в този процес на обмен на информация.

Впрочем един от основните принципи при боравенето с информация е позоваването на източници, които не са поискали изрично да бъдат анонимни! Вторият е да се цитира дословно, когато става дума за интервю. Третият е да не се вади от контекста изказване, нито да се интерпретира по усмотрение. Четвъртият – да не се слагат в устата на личност думи, които никога не са били изричани. Явно обаче тези уроци вие сте ги пропуснали, ако въобще някога сте се учили на журналистика. А за тъжната участ на преписвачи, каквито сте на практика, не се изисква нито ум, нито морал, нито квалификация. Автори!

Списанието - „ЕВА“ - което имам честта и огромното удоволствие да правя вече 17 години, все още крепи високо летвата на журналистиката. Гради доверие. Възпитава.

Ако критерий за успешност е тиражирането на текстовете и фотографиите на „ЕВА“ в мрежата и уви! - в мътния поток на жълтата преса, то да, „ЕВА“ е най-преписваното, най-краденото, най-експлоатираното от част от гилдията списание. И това нямаше да е чак такъв проблем за екипа ни, ако беше спазвана елементарна почтеност – поне с позоваване на източника на информация, без преиначаване на думи, факти и събития.

Така де, на вас никой никога няма да ви даде интервю като тези, които изявени и ярки личности дават на „ЕВА“. Ама поне ги тиражирайте почтено. Защото с наглите си кражби на съдържание от списанието-майка, режете и гнилото клонче, на което сте се закрепили – хората ще спрат и на „ЕВА“ да се доверяват, щом техните откровения се преиначават и мултиплицират безнаказано. Тогава интересно откъде ще крадете, за да задоволите широките интереси на аудиторията си? Какво ще ядете, нещастници!

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Йоана Буковска - Давидова
05 November 2015, 13:13

Благодаря ти сърдечно, скъпа Ваня!
Крайно време е да наричаме нещата с точни имена и квалификации! Ако всички имат тази доблест и търпение всеки път да реагират заслужено на това масово безочие в тези т.нар."медии ", може би ще поставим началото на края им! Който обаче е далеч,уви!...

ТВОЯТ КОМЕНТАР