Ще раждат ли жените на бъдещето?

С колко ще се удължи човешкият живот, идва ли времето на дизайнерските бебета, дали след 20-30 г. ще е възможно да даунлоудваме информация в нашия мозък

Адриана Попова 16 August 2015

Ще можем ли да рециклираме тялото си, да учим чужди езици с помощта на чип в главата, ще продължат ли жените да раждат и симптом на какво е Анджелина Джоли? За вкуса на бъдещето разговаряме с Мариана Тодорова, футуролог от Института за изследване на обществата и знанието на БАН. Тя е завършила културология в СУ, специализирала е в САЩ, в момента е народен представител от АБВ.

Ще дойде ли смъртта на смъртта?

В Америка и Западния свят на технологиите се гледа като на следваща крачка в човешката еволюция. Вярва се, че хората под 50 г. ще видят смъртта на смъртта. Или поне значимо удължаване на човешкия живот. Как ще се случи това? На първо място, разработена е технологията на 3D принтерите, които освен с неорганични материи, работят със синтетични и органични.

Футурологът Мариана Тодорова
Успешно са принтирани човешки стави, ретина на око, ухо, които са присадени на хора. Т. е. имаме надеждна технология да произвеждаме органи. На второ място, чрез промяна на 2, 4 или 6 генома на различни клетки от човешкото тяло, вече могат да се произвеждат стволови клетки. Не е необходимо да се извличат от пъпната връв, от гръбначния мозък. И третата технология, с която ще подпомагаме тялото си, е отглеждане на органи чрез клониране. Етичните норми отрекоха възпроизвеждането на цял човек, но не и на отделни органи.

Другият голям пробив е, че човешкият геном може да бъде разчетен изцяло. Сега това става за около месец и струва 1000 долара. След няколко години ще се разчита за няколко часа и ще струва 10 долара на принципа на тестовете за бременност. Потенциално ще знаем от какви болести можем да се разболеем. Медицината ще става все повече превантивна, а не лечебна. Революцията този път няма да е в комуникациите, както беше с интернет, а със самите нас.

Колко трябва да работим, ако живеем до 120 години?

В живота си не можем да се справим с една обикновена депресия, така че какво ще се случи, ако хоризонтът му се удължи над 100 г.? Как ще понесем тежестта на битието? До каква възраст ще работим, каква ще е работоспособността ни, ще издържи ли пенсионната система, какви работни места ще има, защото много професии ще отмрат: традиционната медицина, журналистиката, адвокатурата. Професиите ще се роботизират - вече има интелигентни системи, които решават по-тривиалните медицински казуси.

Асошиейтед Прес използва такава система за по-традиционни статии. Какво ще е бъдещето на любовта, ще искаме ли да се възпроизвеждаме, ако сме безсмъртни? В този смисъл Анджелина Джоли е симптом на бъдещето, на прогреса, който свежда човека по-скоро до неговата биология, до обяснението, че болестите са функции само на хормоните, биологичните процеси, свободните радикали и т. н. Тя въплъщава вярата, че всичко може да се реши на биологично и материално ниво, но от друга страна това прави решаването на проблема едностранчиво.

Религиозният и етичният аспект води до мисълта, че болестта не е само функция на нашия организъм, а и на това, което се случва в душата ни, че е начин човек да се пречисти, да получи своите уроци. Не казвам, че поддържам подобни тези, въпросът е, че проблемът с болестите е много по-комплексен.

Човечеството винаги се е водило от идеята за прогрес и голяма част от него е готово да приеме идеята за безсмъртие, за справяне с болестите. Следващата крачка са дизайнерските бебета. Благодарение на разчитането на генома ще имаме възможност да проектираме децата си. Ще изрежем от генома всички възможни болести, можем да вложим различен цвят очи, коса, дължина на крака, височина.

Според учените ще е възможно едно дете да има гени от 5 индивида. И тогава ще преобърнем концепцията за родителството, за произхода. Искаме да се изживяваме като богове, творци, но не обсъждаме последиците и в какво ще се превърнем.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР