Нова сила в козметиката - пробиотик

Повишеният брой „благотворни бактерии“ подпомага хидратирането на кожата, намалява негативния ефект от UV лъчите и появата на фини бръчки

доц. д-р Мария Балабанова 19 February 2015

Пробиотиците представляват т. нар. добри, полезни, благотворни бактерии. Tова са микроорганизми, които, приети в жива форма и в определено количество, подобряват състоянието на органи и системи в човешкия организъм.

Редица проучвания показват, че пробиотиците се прилагат успешно за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и след прием на антибиотици, при хроничен запек, за регулиране на храносмилателната функция при новородените, при вирусни инфекции при децата....

Добрата новина е, че пробиотиците помагат и при болести на устната кухина – гингивити, периодонтити с последващо увреждане на зъбите, за подобряване на устната хигиена, усилване на имунитета при лечение на простуда и грип, за намаляване на телесното тегло чрез прием на капсули lactobacillus и bifidobacterium.
Друга област, към която са насочени проучвания за действието на пробиотиците, е кожата. Отлични резултати са постигнати при лечение на екзема, детски алергии, акне и розацея. При акне пробиотиците, приемани като хранителна добавка или в състава на лечебни кремове, водят до значително намаляване на кожните прояви и броя на активните лезии. Пробиотиците създават „защитен слой“, който пречи на патогенните бактерии да проникнат в кожата. Така се редуцира възпалителният процес и се създава среда, която улеснява лечението с антибиотици.

Пробиотиците оказват и положителен ефект при розацея, намалявайки зачервяването, възпалението и дискомфорта, като същевременно помагат за заздравяване на кожната бариера.
Все повече проучвания доказват, че в козметични продукти те стимулират образуването на нов колаген. Счита се, че повишеният брой „благотворни бактерии“ подпомага хидратирането на кожата, намалява негативния ефект от UV лъчите и появата на фини бръчки.

Първата марка, която предлага козметика с пробиотици на българския пазар, е Lavilin Bio Balance. Пробиотичният комплекс в продуктите й съдържа вода, лактоза, млечен протеин и бифида фермент. Последният действа активно в борбата с вредните бактерии и токсините върху кожата. В комбинация с естествени съставки той балансира кожните процеси и предпазва от влиянието на околната среда. Идеален пример са потните жлези. Отделяната от тях секреция няма цвят и мирис, но бактериите на повърхността на кожата се свързват с нея, създавайки нездравословна среда и неприятен мирис. Именно пробиотичният комплекс ги  неутрализира. Досега съществуващите дезодоранти блокираха изпотяването, което затрудняваше нормалната функция на потните жлези. Пробиотичният комплекс в дезодорантите на Lavilin Bio Balance не спира естествения механизъм на потоотделяне. Кожата се обновява много по-лесно, по-активно, няма застой на естествения секрет и възпаление на порите. Млечният протеин стимулира естествените защитни механизми на кожата и помага за възстановяването, дренирането и проникването на другите активни съставки в дълбочина.

Проблемите с възстановяването и излющването на епидермиса водят до появата на сух и мазен пърхот, трудно зарастващи рани при диабет, фисури и напукани участъци, възпалена кожа на лицето и тялото... Съвременната наука предлага модерно лечение на тези проблеми, като крайната цел е да се избягват страничните ефекти на досега прилаганите продукти.
Кремовете Lavilin Bio Balance за атопичен дерматит и невродермит, изгаряния, белези и цикатрикси, както и серумите против стрии съдържат разнообразна гама от естествени съставки за подхранване, възстановяване, хидратиране на кожата. В добавка камфор, омега-3 мастни киселини и зехтин защитават клетъчната мембрана, подобряват еластичността, намаляват възпалението и чувството на дискомфорт.

В гамата продукти ще откриете иновативен шампоан, изключително ефективен при сух и при мазен пърхот. Предлагат се също така и продукти за профилактика и поддържане на кожата на ръцете и ноктите по време на химиотерапия и вредни външни влияния, както и кремове, емулсии и гелове за подхранване на кожата на краката, както и при трудно зарастващи рани, причинени от диабет.

Ние, дерматолозите, вярваме, че бъдещето на т. нар. козметофармацевтични продукти се крие именно в научните разработки, довели до появата на пробиотична козметика на съвременния пазар.

4 КОМЕНТАРА
4
Теди
24 February 2015, 17:12

Здравейте, аз от месец ползвам тази козметика и с удоволствие мога да кажа, че реклама и продукт напълно се покриват. Рая има я в аптеките, а аз си я поръчвам онлайн.

3
Десислава
23 February 2015, 15:12

Забелязах продуктите на няколко места. Описаното звучи доста интересно, може би ще ги пробвам.

2
Рая
23 February 2015, 13:54

Нели, знаете ли къде мога да си купя козметиката на Lavilin. Имам болезнено акне и разбрах, че помага на хора в моето състояние.

1
Нели
19 February 2015, 15:49

Напълно съм съгласна със статията. От години страдам от контактен дерматит. Единствено от крема на Lavilin с жожоба получавам трайно успокоение. Досега си го набавях през приятели от Израел. Направо съм щастлива, че мога да си го купя и в България.

ТВОЯТ КОМЕНТАР