Ирена Милянкова: Ако не беше семеиството ми, нямаше да оцелея

Ирина Иванова 02 January 2015

Снимка: Александър Осенски

Запознах се с Ирена Милянкова в НАТФИЗ в деня, в който знаменитият испански режисьор Карлос Саура трябваше да получи титлата Доктор хонорис кауза. Ирена я забелязваш веднага – необичайно бледа, без грим и с най-удивителните тюркоазени очи – яркозелено-сини, за първи път виждам такива. До нея имаше свободно място, което веднага заех, представих й се и й казах: „Ако не сте гледали „Кармен“ на Саура, това е Филмът“. „Гледала съм повечето му филми“, отряза ме тя и повече не си казахме нищо.

Признавам си, че седнах до Ирена не точно за да й обяснявам за „Кармен“, нито от чисто фенски подбуди, въпреки че много я харесвам и в ролята на Съни от „Под прикритие“, и в „Цветът на хамелеона“ – филма, който се превърна в най-яркото събитие в българското кино за 2013 г. и в който Ирена си партнира с Руши Видинлиев.

Целта ми беше доста банална. Наскоро беше гръмнал скандалът с ареста на съпруга й Росен Чолов, обвинен в сводничество и склоняване към проституция на моделки от модна агенция FH1, и около цялата тази история Ирена Милянкова все още не бе казала и дума. Та чисто и просто исках да й предложа интервю, но така и не намерих подходящите думи.

После Ирена тъкмо се бе съгласила да даде интервю за EVA, и разбрахме, че е починал баща й. Междувременно обаче въпреки нейното мълчание жълтите вестници не спираха да пишат, че е напуснала мъжа си, че е гадже с Мариан Вълев, че се е алкохолизирала и т. н. Колкото повече тя мълчеше, толкова повече пишеха. После дойде „новината“, че работи като продавачка в магазин за аксесоари, а малко след това – че окончателно се е разделила с мъжа си и живее сама с децата.

Ирена има необичайна история – тя е един от топ моделите на България, започва кариерата си едва 13-годишна в модна агенция „Визаж“. Сега е на 28 години с четири деца, като първото е родила на 15.
Попитах я какво се случва към момента с Росен Чолов и делото. Оказа се, че съдът е върнал делото срещу него и се очаква обвинението да бъде внесено отново. И че мъжът на Ирена е у дома при семейството си. Затова не се изненадах никак, когато при неуспешен опит да паркира колата си за по-дълъг период от време (докато си говорим) в центъра на София, Ирена помоли по телефона мъжа си да се погрижи за това.

В шоурума на H&M Милянкова пробва дрехи от колекцията на Аликзандър Уанг за марката, с които ще я снимаме за нашата корица. Дрехите са определено екстравагантни – предимно в черно, бяло и металик, материи от бъдещето (нещо като неопрен), въплътени в клинове и якета (с уникални качулки, между другото), ботуши, но също така и в къси рокли-туники. „Не знам как бих се справила с четири деца, облечена по този начин“, казва Ирена. Тя е в начална фаза на грип и през цялото време се извинява, че не е в най-добрата си форма. „Не мога да повярвам! Да бъда корица на EVA ми е мечта от толкова години! Точно сега ли трябваше да се разболявам?!“

Сядаме да пием много чай.

Спомняш си как се разшумя, когато се „роди“ този тренд – модели да се снимат в телевизията и киното: Таня Илиева в „Дзифт“, ти и Луиза Григорова съответно в „Под прикритие“ и „Стъклен дом“, Диляна Попова в „Love.net“. При теб как стана?

Извикаха ме на кастинг за „Под прикритие“ заедно с други модели. Аз съм модел от 13-годишна, а бях на 20 и няколко, когато получих първата си роля. За мен беше сбъдната мечта, че ме избраха. Работих с невероятни актьори! Всеки от тези хора ми е дал по нещо. Животът ми се промени и тръгна в посока, която доведе и до положителни, и до негативни страни, но все пак положителните са повече. При мен мечтите се сбъдват без големи напъни, без да се боря за тях със зъби и нокти и без да е на всяка цена.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР