История в снимка - Робърт де Ниро като най-добрия Франкенщайн

На снимката е най-добрият Франкенщайн за всички времена – Робърт де Ниро – в едноименната екранизация на Кенет Брана от 1994 г.

Деяна Ангелова 11 January 2015

Лентата е номинирана за Оскар в категорията за грим. Де Ниро се превъплъщава в кожата на легендарното чудовище, грешно наричано Франкенщайн по името на създателя си Виктор Франкенщайн. А историята води началото си от едно хладно лято на 1816 година…

…Поетът Пърси Шели и 18-годишната му приятелка Мери отиват на гости на Лорд Байрон в Швейцария. Там е и доведената сестра на Мери – Клеър Клермон, любовница на Байрон и бременна от него. Една дъждовна вечер Пърси, Мери, Клеър, Байрон и личният му лекар Полидори седят край камината и убиват времето с четене на немски истории за призраци. Тогава Байрон отправя предизвикателство към останалите: да измислят своя страшна история. Всички приемат. Но само Мери (по-късно госпожа Шели) става световноизвестна със своята история – книгата „Франкенщайн или съвременният Прометей“, 1818.

Към днешна дата романът е в основата на близо 70 кинопродукции. Когато през 1931 г. Universal Studios решава да екранизира историята, никой не предполага огромния успех. В ролята на чудовището е английският актьор със славянски псевдоним Борис Карлоф, който се превръща в хорър икона, добива световна слава и играе в още две продължения – „Булката на Франкенщайн“ (1935) и „Синът на Франкенщайн“ (1939). Въпреки безспорната популярност на Карлоф ние номинираме Де Ниро (и гримьорите на продукцията!) за най-добрия Франкенщайн на всички времена. Феновете на фентъзи жанра и хорърите има за какво да благодарят на безконечния дъжд в годината без лято.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР