Феноменът на шкафчето

16 October 2014

Ходя на плуване от време на време. Басейнът е в софийски хотел, неголям, но приятен. Най-приятен е, разбира се, когато улуча време без хора в него. В повечето случаи все пак има един или двама души. В съблекалнята обикновено установяваме, че са ни дали съседни шкафчета. Ако сме две жени – дали са ни например номер 7 и 8. Ако сме три – 7, 8 и 9. Всичките останали 15-ина шкафчета са празни, но ние трябва да си се пречкаме. Често го коментираме с останалите потърпевши, по-рядко някой отива до рецепция и иска ключ от друго шкафче.
Наскоро четох някаква книга, май беше на Фабио Воло, и в нея беше споменат същият феномен. Значи не е само при нас, казах си и се удовлетворих твърде - друго си е да знаеш, че и италианците страдат от проблема ти.

В естествените науки под феномен се разбира физическо явление, факт, потвърдимо събитие, без непременно да се разглеждат причините за това събитие (по уикипедия). Но все пак – каква е причината за Феномена на шкафчето?

Първото ми предположение беше, че рецепционистите ги мързи, включително да мислят, и затова подават ключове от най-близкия си обхват.
Аз обаче мисля положително дотам, че вярвам в Човека, затова минах към предположение 2, а именно че рецепционистите не ги мързи. Те действат по логиката на овчарското куче, което гледа да събере „стадото“ на едно място, за да го опази от злини и прочие вълци.

Но какви ти злини в съблекалня на басейн? Там най-много да те настъпят с джапанка (не боли) или някой да се напръска с прекалено силен парфюм (тук страданието е една идея по-силно).

Понеже не ми хрумна друго предположение, стигнах до извода, че Феноменът на шкафчето не може да бъде обяснен и така се нарежда до световни загадки като Потъването на Атлантида, влизането на Волен Сидеров в Парламента (отново), Неси*, древните рисунки на НЛО в Индия и невероятното същество – между октопод и извънземно със 100 пипала, движещи се зловещо,  което беше уловено от сингапурски рибар и заснето едновременно от братовчедка му и от намиращ се наблизо репортер на New York Post.

Моля ви, ако имате свои предположения, пращайте ги до поискване за шкафче 7, 8 или 9 на хотел „Анел“. Все в някое от трите съм.

* Доскоро шотландската Неси беше самичка, наскоро обаче китайците откриха цели шест несита, но в Китай от всичко произвеждат по много.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
2
Jana
30 October 2014, 18:25

Феноменално!Да пишеш за шкафчето и така хубаво да ти се получи.

1
Philipa
20 October 2014, 12:48

Божеее, понякога толкова да не ви се получава!

ТВОЯТ КОМЕНТАР