Фейсбук, фейсбук, коя е най-слаба на Земята?

Добре дошли в дълбините на заешката дупка, наречена интернет, където единицата щастие се измерва в нагласени за пред другите снимки и статуси!

Василена Цанова 25 February 2014

„Казвам ти, като червенокосо йога божество е. Изобщо не знам защо той не е с нея, а с мен“ – нервно се жалва приятелка, докато гледа снимка след снимка на някаква непозната жена във фейсбук. Оказва се, че е разбрала името на бившата на гаджето си и предприема самоунищожителната крачка да разрови профила й. „Гледай какво тяло има, виж тук как тренира във фитнеса. А аз не съм стъпвала в залата от година“ – продължава с мрънкането. В резултат минава на гладна стачка и си купува пътечка за бягане. Уверявам ви, тя хич не изглежда зле, а приятелят й сваля звезди посред бял ден. Драмата приключи, когато се срещна с въпросната червенокоска на живо и осъзна – възвишената красавица беше нисичка, тантуреста и с криви зъби, умело прикрити по уж идеалните профилни снимки. Много шум за нищо, ще кажете. Да, на мен историята също ми се струва наивна, но психолозите са на друго мнение. Едно от най-големите проучвания за поведението на потребителите на социални мрежи сочи, че жените прекарват 30% повече време онлайн от мъжете, което ги прави значително по-нещастни относно външния им вид и личните постижения.

Кажи какво пише на стената ти, за да ти кажа какъв си

Същото проучване разкрива и други тъмни кътчета в психологията на нежния пол. 300 от общо 600 участнички споделят как разглеждането на снимки влияе негативно върху личната им самооценка, а половината от тях сравняват фигурата с тази на приятелките си. „Фейсбук кара хората да губят време и енергия, критикувайки тялото си и мечтаейки да изглеждат другояче“ – споделя ръководителят на изследването д-р Хари Бранд. Според него в ерата на модерните технологии и смартфоните става трудно, дори невъзможно да се откъснем от образи, предизвикващи негативно влияние върху самооценката. Следващата стъпка, особено сред тийнейджърките, е хранителното разстройство. Критиците предупреждават, че фейсбук върши същото зло, както модните списания – дава възможност на младите момичета да се сравняват с другите. С една фатална разлика. Докато по страниците гледат фотошопнатите лица и тела на моделите, в социалната мрежа виждат колко идеални са приятелките им. Имайки предвид, че младежите прекарват средно 53 часа седмично онлайн, става ясно защо отново има бум на заболели от анорексия и булимия.

Според шведските учени фейсбук e своеобразен наркотик:
- 85% от 1000 участници проверяват страницата си повече от веднъж на ден
- 2/3 признават, че използват мрежата, за да убият време
- 1/4 се чувстват неспокойни, ако не видят какво се случва с профила им всекидневно
Игри на глада, версия 2.0

Кейт води двойствен живот. Офлайн тя е високо слабичко момиче от щата Юта, мечтаещо за кариера на модел в Ню Йорк. Онлайн тя е thinspiration гуру (от thin – „слаб“ и inspiration – „вдъхновение“) на огромна група анорексички и булимички в блог платформата Тumblr. Сравнително неизвестният у нас портал миналата година регистрира 15 милиарда прегледа и 120 милиона уникални потребители на месец. Кейт и нейните поддръжнички се подвизават в Tumblr по няколко причини. Остават анонимни и имат възможността да създадат свой личен блог, промотиращ самоубийствените им желания да станат кожа и кости. Да, проанорексичните сайтове съществуват от зората на интернет (само през 2001 г. Yahoo премахна около 115 резултата, появяващи се при търсене на думи като „про Ана“ и „анорексия“). Развитието на социалните мрежи обаче предостави нов и по-атрактивен начин за обмен на информация, ъпгрейдната версия на предишните страници и форуми. Блоговете в Tumblr са лъскави и пълни с картинки, защото младото поколение не си пада толкова по четенето, колкото по безкрайното разглеждане на снимки. 19-годишната манекенка на Victoria’s Secret Карли Клос е светъл пример за гладуващите. Освен пред мерките й с размер 0, те се прекланят пред Tumblr блога Kloss Gloss, където моделът показва своя личен живот. Там тя не дефилира по бельо, а разкрива реалното си „аз“ – пазарува с приятелки, разхожда се, но междувременно е все така неотразимо кльощава. Подобна показност притеснява лекарите от Международната асоциация по хранителните разстройства (NEDA). Чрез социалните мрежи обикновените момичета не само обменят информация как се гладува най-успешно, но виждат страниците на своите модели за подражание, показващи ги в обстановка далеч от камерите. Автоматичната реакция е „щом те изглеждат така при нормални обстоятелства, значи мога и аз“. Затова NEDA принуди Tumblr да изтрие цялото съдържание на потребители, подстрекаващи към хранителни разстройства. Към този момент асоциацията консултира фейсбук как да разпознава групи, индивидуални съобщения и снимки, предизвикващи анорексично поведение.

Цифрите сочат очевидното – влиянието на бързоразвиващото се онлайн общество Тumblr може да се сравнява с това на фейсбук
За патешките муцунки и самотата

Изследването на социалните мрежи и отражението им върху самочувствието е разрастващо се течение в психологията. Три университета във Великобритания направиха проучване от цели 30 страници върху – забележете – автопортретните снимки, които се качват в Мрежата. Сещате се, онези, чиито задължителни елементи включват издадени напред устни, закачливо изражение и може би тоалетна в далечината. Според изследването публикацията на твърде много ваши снимки, на които няма никой друг, намалява близостта със силния пол и семейството. На всичко отгоре приятелите не гледат с добро око на подобна егоцентрична показност и се дистанцират.

P.S. Докато събирах информация за статията, на няколко пъти се чудех дали проучванията не представляват интерес единствено за подрастващото поколение. После се сетих за поведението на мои познати, прехвърлящи 50-те, които активно използват онлайн порталите. Социалните мрежи са феномен и предизвикателство за всички ни. Понякога се чудим какво споделяме там – дали трябва повече да се хвалим или да се оплакваме. Прилагаме снимки на обяда си, на екзотична екскурзия, на децата и внуците. Търсим одобрение, разбиране или съчувствие. Важното е да не прекрачваме тънката граница, разделяща реалното от виртуалното.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР