Красота на грамаж

Как ви се струва идеята да ви „завият” 200 г хидратация и 100 лифтинг? Ако ви импонира, добре дошли във фенклуба на сухата козметика.

Свобoда Сидерова 20 October 2011

Изключвайки от формулата на продуктите водата, белите престилки спестяват консервантите, ароматизаторите, стабилизаторите, емулгаторите и каквото там се сетите още. Това е основното преимущество на сухата козметика, което намеква за родствена връзка с органичната. Има и нещо друго.

Малко суха наука

Запазването за по-дълго свойствата на активните съставки не е за пренебрегване. 85% от потенциала на витамин С например се губят час след отварянето на бурканчето крем. Ето защо д-р Себа го стабилизира под формата на прах, който се превръща в емулсия при контакт с кожата. La Prairie също си пада по сухите тренировки. Ноухауто на марката в 2 от хитовите й двуфазни програми е лиофилизат – замразена прахообразна формула. Ако сухият крем на Dr Sebagh може да се използва самостоятелно или да се добавя към който и да е друг продукт, ампулите на La Prairie се смесват с течна фаза. Не на последно място сухата козметика позволява забъркването на фреш коктейли за кожата. Шейкър маските на Academie са чест за всеки гурме ценител на бюти „десерти”. Внимание заслужават и твърдите кремове под формата на… вакса. Обикновено това са стилизиращи средства. С подобна глезотийка могат да се похвалят Кerastase и L’Oreal Professionnel. Блестящите частици в продукта за тяло Cashmere Mist на DKNY пък усилват притегателната му сила. Не са забравени и средствата за вана. Пудрата с млечни протеини на Pupa навява асоциации с прочутата млечна вана на Клеопатра.  

Игра със сетивата и с допира

Това го може само сухият (или твърдият, както още го наричат) парфюм. Коко Шанел казваше: „Нанеси парфюма там, където искаш да те целунат!” Ритуалът гарантира членство във висшата лига на съблазнителките. Леко потупване с пръсти или четка върху точките на пулса – от вътрешната страна на китките, зад ушите, а защо не и върху глезена и вътрешната част на коленете... (Пуснете в ход фантазията си. Желателно еротичната.) Топлината на тялото кара аромата да се разкрие в пълното си великолепие. Лошото на ароматните вълшебства е, че са лимитирани. Хубавото е, че са позволени всякакви хватки. Някои марки (като Jean Paul Gaultier и Marc Jacobs) „крият” шедьоврите си в медальон. Други (като Givenchy) добавят диамантен прах във формулата.

Шампоан с история

Сухият шампоан не е новост. Навремето нашите прабаби „миели” косата с брашно, нишесте, трици или пудра. Първите, които се сетиха за „сухото почистване”, са Klorane и Rene Furterer. Тайната е в абсорбиращи излишния себум в корените съставки. От вас се иска само да разклатите флакона, да напръскате косата от 30 см и след 2-3 минути да разрешете. „Миенето” спестява дразненето на скалпа от алкалните съставки, с които изобилства обикновеният шампоан. Единственият минус на сухия е, че не се използва няколко пъти подред, а се редува с обикновен. Иначе мазнината се натрупва, което пък води до пърхот или суха коса и скалп.   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР