За Сирия: кой ми пише и кой не

22 October 2013

Получавам какви ли не глупости по пощата си, някои от тях по невнимание и чета. Днес получих съобщение от протестантска църква "Приятели" и миг преди да го изтрия с бързата си дясна ръка, контролирана от лявото ми полукълбо, в дясната половина на мозъка ми стана някакво късо съединение и се спрях.
Защото от тази църква, която не ме интересува и не познавам, организират ВТОРА акция в помощ на сирийските бежанци.  На 27 октомври в кино "Влайкова", от 10,30 до 16 ч. 
И първата ми реакция беше, познайте – ядосах се. Ядосах се, че не получих такова съобщение от нашата Православна църква, в която съм кръстена и аз. Даже няма да обяснявам защо, за да не заприличам на някакъв смахнат тв пастор. Това, което бяха прикачили от въпросните „Приятели“ след съобщението си, обяснява достатъчно добре казуса: „И Господ ще бъде прибежище на угнетените, прибежище в скръбни времена“ (Псалм 9:9).
Мога да го преведа за нерелигиозните или агностиците като мен: „Ние ще бъдем убежище за хората в беда, защото това е човешко.“ 

И понеже за бежанците се вдигна голям вой... Да, вероятно сред тях има и недобронамерени хора (и сред нас ги има, плюс това нали затова има някакви Служби), да, не са високи и руси скандинавци (и ние повечето не сме), разнасяли зарази (моля, не бъркайте с Африка, сирийският имунизационен календар е същият като нашия, казаха го български лекари!). И да, къде ни е милосърдието? И защо навремето митрополит Кирил е казал, че ще легне пред вагоните с подготвяните за депортация български евреи, а сега нито един от архийереите не обелва и дума в защита на тази явно непопулярна сред масовия българин кауза – сирийските бежанци?

За да не ви отнемам повече време: ето списъкът с продукти, които се събират за бежанците в кино „Влайкова“ в неделя:

Трайни продукти:
1. 1 бр. пакет ориз, боб или леща.
2. 1 бр. пакет захар
3. 2 бр. консерви (по възможност не със свинско месо)
4. 2 бр. шоколадови десерти (по избор)
*Всички продукти трябва да бъдат в годност и добър външен вид. На всяка кутия трябва да има опис на съдържанието.

Санитарни материали:
- паста за зъби
- сапун
- шампоан
- дамски превръзки
*Всички санитарни материали трябва да бъдат в срок на годност. Всеки пакет/кутия трябва да има опис на съдържанието.

Дрехи:
Мъжки, дамски, юношески и детски ЗИМНИ дрехи и обувки в ДОБРО СЪСТОЯНИЕ, чисти, прилежно сгънати и поставени в плик.
*Всеки плик трябва да има опис със съдържание на дрехите и за кого са предназначени - мъж, жена, дете.
**В никой от пликовете не се поставят пари в брой. Можете да поставите лично послание, стих, насърчение, картичка и т.н.
ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Юли
05 December 2017, 15:35

Госпожо, тези бежанци, за които корите Православната ни църква са ни повече, ни по-малко мигранти. Моля, насочете патоса си към онези, които плащат хиляди евро на "бедните" бежанци да прекосяват нашите ширини в търсене на "баницата мекото". Те може би ще се впечатлят от моралните Ви съждения. Живеещите в България - не.

ТВОЯТ КОМЕНТАР