Знам какво направих в неделя

Става дума за тази неделя, 15-и, когато в НДК ще се случи първият еврейски Шалом фестивал в София. Ще съм там, защото:

13 September 2013
Става дума за тази неделя, 15-и, когато в НДК ще се случи първият еврейски Шалом фестивал в София. Ще съм там, защото:

- Ще има Стена на плача. Няма да е импортната от Ерусалим, а ще я изградят с помощта на Ню Бояна филм, и ще мога да оставя там листче с желанията си. Имам поне две, които досега все не ми се получават.

- Мисля да се включа и в еврейския тур на София. Надявам се да посетя най-сетне Синагогата, язък, че живея в София, още не съм я виждала, а тя си е забележителност отвсякъде. Още по-интересна ми е, откакто разбрах, че в нея се продава кашерна храна. По заявка могат да се поръчат традиционни храни – малките соленки борекас с плънка от патладжан и сирене, истински масапан!!! - никога не бъркайте с гадния соц марципан тази страхотна бадемова паста, и разни други сефарадски ястия. Това го разбрах от една страшно интересна книга с рецепти на Анастасия Леви „Кашер – храна за здраве и дух“ на издателство „Милениум“.*

- И тук стигаме до третата най-важна причина да съм на феста – ще има кът за еврейски гозби.

Прибавете всякакви работилници за деца, където те ще могат да изработят типичните шапки или хала – покривка за хляб, също традиционен свещник, магнити, гривни и гердани, маски, ще рисуват върху стъклени плочки. Ще има лекции за еврейските вярвания, за храната им, документални и игрални филми, демонстрации на крав мага – прочутото еврейско бойното изкуство. Ще свири Амир Гвирцман, който владее над 25 инструмента. И така от зори до мрак.

Винаги са ми били супер интересни евреите, както и литературата им. Едно от откритията ми напоследък е абсолютно великолепният роман на Меир Шалев „Исав“, който сме представяли в EVA, но го напомням пак, защото е страхотно четиво.


* От същата книга разбрах, че уискито Jameson е кашерно, както и Jack Daniels, Jim Beam, дъвките Орбит, Баунти, Марс, Сникърс, Нутела и Кока кола. Пепсито да не забравим, че и то е кашерно. От киселите млека – Верея, Елена, Бор Чвор, На баба, Пършевица и Елби.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР