Картини от един филм

Каквото и да кажеш за Индия, обратното също е вярно...

06 March 2012
НИКОЙ НЕ СИ ТРЪГВА ОТ ИНДИЯ ЗАВИНАГИ

Едно пътуване на СТОП КАДЪР
кога: 14 март – 4 април
къде: ФотоСинтезис Арт Център, София, бул. Васил Левски 57 кафе-галерия и галерия-сутерен.


Едва ли са много хората като авторите на проекта - Биляна Иванова, Румяна Николова, и Николай Генов, които са изминали хиляди километри километра по пътищата на Индия. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки, участвали са в поклонения до свети места. Дивили са се на необикновена природа, древни градове, изумителни дворци. Поемали са хилядолетната й мъдрост и са опознавали вековните й традиции. Сега ни канят на едно вълнуващо пътуване из необикновената страна... Изложбата показва пълнокръвна картина на Индия в 34 табла, съставени от фотографии и текст. Тя е петата поредна изложба на авторите, организирана от ФотоСинтезис по дългосрочния им проект „СВЯТ БЕЗ ГРАНИЦИ“. Стоп-кадрите, са заснети с видеокамерата на Николай, обработени и събрани в тематични мозайки от Биляна и превърнати в репортажи с текстове на Румяна. Във фокуса е душата на Индия. Свят доста различен, в който авторите са се усетили у дома. Експозицията ще бъде открита на 14 март в двете галерии на ФотоСинтезис Арт Център на бул. „Васил Левски“ 57 и ще продължи до 4 април. Тя ще бъде съпътствана от многобройни срещи, лекции, демонстрации, прожекции на филми за Индия и нейните духовни учители, за класическата литература, музика и танци, за йога и аюрведа. Известни личности ще разкажат за своите пътуванията и приключения в Индия.

ПРОГРАМА
15 март ( четвъртък) от 19.00 часа ЛЕЧЕБНИТЕ МЕТОДИ В АЮРВЕДА разговор с д-р Антоанета Заркова Холистичният подход на Аюрведа към всички пластове на човешката природа. Лечение на тялото, ума и съзнанието. Представяне на древната наука за живота, нейния произход и разпространение от д-р Заркова. Тя е специалист по аюрведа, привърженик е на профилактиката на заболяванията и на природните методи на лечение. Поддържа мнението, че болестта е предупреждение за един живот извън равновесие, сигнал, който ни подсказва да преосмислим ценностите си.
16 март ( петък) от 19.00 часа МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР С КИРТАНИ акустичен концерт с традиционна индийска музика на Неда Цветкова и приятели Пеенето на киртан е практика, при която чрез звукова вибрация се хармонизира физическият, умственият, емоционалният и духовният аспект на човешката личност. Пеенето на киртан повишава жизнената енергия, пречиства и балансира емоциите и чувствата.
17 март ( събота) от 16.00 часа РАЗГОВОР ЗА ЙОГА – същност, философия, посоки Най- малко тридесет са значенията на думата „йога“. Едно е може би най – популярното: йога значи  връзка (съюз) или единство. Да разкажат за своя път в Йога и за практикуването й в Индия са поканени българските практикуващи учители Анна Павлова, д-р Антоанета Заркова, Калина Радичева и др.
19 март ( понеделник) от 19.00 часа ЗАЩО ИНДИЯ? - прожекция на филми от едноименния проект на ТВ+ „Защо Индия?” Този въпрос задава един филм, а отговора търсят авторът му Христина Симеонова и операторите Пламен Петков и Калин Живков. Ще бъдат показани две от четири серии на проекта на ТВ+, емоционален и неподправен разказ за магнетичната сила на Индия, за духа на Изтока, който е обект на голям интерес, но си остава все още забулен в мистерии. Герои са авторите на изложбата, поетът и бивш посланик в страната Едвин Сугарев, мимът Александър Илиев, певецът Дони и индолозите Николай Янков и Елена Щерева.
21 март ( сряда) от 19.00 часа ИНДИЯ ОТВЪТРЕ Среща с антрополога  Мая Жалова-Канвар Индия отвътре, видяна през погледа на културния антрополог  Мая Жалова-Канвар. Тя е носител на званието „калашри” – майстор на изкуствата – по индийския класически танц Бхаратанатям. Мая от няколко години живее в Индия и ще разкаже за любопитни факти от живота там и за страни от индийската култура, които остават скрити за чужденците – ритуали, семейните взаимоотношения, културните различия и социални противоречия.
22 март ( четвъртък) от 19.00 часа ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИ НА ГЕРАСИМ ВЕЛИЧКОВ Спомени за пътешественика Герасим Величков – Джери ще разкажат негови приятели. Ще бъдат прожектирани филмите му „Какво търси Буда в Хималаите ?”, „Ще се видим в Ладак” и „Чадар – сянка от стъкло”.
24 март ( събота ) от 16.00 КЛАСИЧЕСКИ ИНДИЙСКИ ТАНЦИ Демонстрация и открит урок на Мина Паталенска. Тя е изучавала танцовото изкуство при едни от най-реномираните индийски учители. Ще представи едно от най-древните сценични изкуства, което с движение и мимика разказва истории за божествата, като всеки танц е и своеобразна молитва. Мина е преподавател, танцувала е в България и в чужбина, участвала е в жури на фестивали в Индия. Тя е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм.
26 март ( понеделник) от 19.00 часа ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИТЕ „ЧУДЕСАТА НА ИНДИЯ” Прожекция на филмите „Безсмъртната вяра” и „Традиция на пет хилядолетия” от сериала „Чудесата на Индия” на Румяна Николова и Николай Генов, създадени заедно с режисьора проф. Любомир Халачев. Среща с авторите, които ще разкажат интересни преживявания по време на своите пътувания в Индия, залегнали в основата на тези ленти.
27 март ( вторник) от 19.00 часа ИНДИЯ: ПЪТИЩА НА ДУХА Разговор с Даниела Кънева и Наско Атанасов Известната телевизионна журналистка Даниела Кънева задочно ще ви запознае с членовете на фамилията Ганди, с махараджата Ървинд Сингх и други почитани по цял свят индийски личности. Журналистът Наско Атанасов ще разкаже за дните, прекарани с прочутия индийски мъдрец Свами Дев Мурти, почитан като жив Бог, и за срещите си с други индийски мъдреци и духовни учители.
29 март ( четвъртък) от 19.00 часа ИГРАТА НА ЗАРОВЕ В „МАХАБХАРАТА“ - поглед към класическата индийска литература с доц. д-р Милена Братоева „Махабхарата“ е една от най-дългите епични поеми в света и има огромно значение за културата и религията на Индия. Главната сюжетна линия в нея е изградена върху модела на играта, която е задължителен компонент на древния ведически ритуал за коронясване на новия владетел и има символичен смисъл като инструмент за подреждане и обновяване на космическия и социален порядък. Лекторката е ръководител на катедра “Класически Изток” във Факултета по Класически и Нови Филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
1 април ( неделя) от 14.00 часа ИНДИЙСКАТА КУХНЯ Кулинарно-куклено шоу с Диана Шингарова и Юри Ковачев, специалист по ведическа кулинария и специалното участие на актьори и кукли от Столичния куклен театър.
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР