Странно, много странно! Дали?

На изложбата на Салвадор Дали в Галерията за чуждестранно изкуство отворих книгата за мнения.

09 December 2010
На изложбата на Салвадор Дали в Галерията за чуждестранно изкуство отворих книгата за мнения. И какво да пише вътре:

мнение 1: „Салвадор Дали се е постарал.“ Явно е писано от ученик, който не е особено старателен. Даже си представям как поредната учителка му казва: „Жоре, Жоре, пак не си се постарал.“ Човекът вече може и да е в гимназията, но обидата го гори отвътре, а в сънищата му някой голям и умен го гали по главата и му казва: „Браво, Жоре, този път си се постарал!“ В този смисъл Дали е силно похвален от автора.

мнение 2: „Не е лош.“ Тук имаме настоящ или бъдещ сноб. Всеки е лош в сравнение с него, само двамата с Дали не са лоши.

мнение 3: „На мен ми харесват картините, но трябва да има 18+.” Да, не е лесно да гледаш Дали, особено ако си по порно сайтове от 14+.

мнение 4: „Той е най-изврътения човек на света. Как може да рисува хората, докато се размножават.“ Ето това мнение вече ме смути. Някак си си представих хора, които се размножават пред погледа ми чрез просто делене като чехълчета. ИзврЪтено е, спор няма! Но какво би станало, ако хората спрат да се размножават, уважаеми? А и някак подозирам, че и вие сте продукт на подобно размножаване или греша? Да не сте произлязъл по метода на ксерокопирането?

мнение 5: „Салвадор Дали е хулиган. Няма правила, които да не е нарушил, даже го е превърнал в коронен номер. В този цикъл илюстрации към „Божествена комедия“ е рисувал както си ще – като сюрреалист, като ренесансов майстор, малко като Леонардо или Микеланджело, малко като самия себе си.“ Уф, това беше моето мнение и не съм го написала в книгата. Никога не съм харесвала особено Дали, завива ми се свят от него, но ми беше интересно да видя изложбата му. Дявол да го вземе, имал е енергия и наглост за триста дяволи този човек и с това ми хареса.

Изложбата му продължава до 15 януари – в Галерията за чуждестранно изкуство и в Музейната галерия за модерно изкуство в София.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР