Изберете живата храна

Съвети за здравословен лайфстайл от холистичният нутриционист Надежда Петрова

Елка Влаховска, стайлинг Диана Шингарова 10 September 2012

„Редовната консумация на диня осигурява здрав сън, а на мъжете – висока потентност. Тя е идеален антидепресант и афродизиак“, твърди холистичният нутриционист Надежда Петрова. Ако се чудите какво се крие зад тази сложно назована професия – това е специалистът, който съчетава здравословното хранене с подходящата физическа активност и постигане на емоционален баланс.

Тази нова за нас, но утвърдена в Канада и САЩ специалност Надя Петрова е изучавала в Canadian School of Natural Nutrion. С всички съпътстващи изпити по анатомия, клетъчна биология, химия, както и с разучаване на последните световни медицински постижения в областта на холистичното лечение.

След като слушахме съветите й по Нова телевизия и BBT, прочетохме електронната й книга с рецепти за всеки ден и потънахме в сайта й NatureInsider.com, решихме да й погостуваме в лятната къща, за да видим как здравословният лайфстайл се случва на живо.

Дините не са от градината, която Надя и родителите й поддържат според всички принципи на биоземеделието. Но там има ягоди и малини, касис и червено грозде, които връщат летния вкус на детството. А също картофи, зелен фасул, цвекло, моркови, зеле. Хрупкави краставици и строени като за парад лехи с домати осигуряват прясната салата на семейството в летните вечери. Надя се движи като фея сред зеленината и прави букет от избуелия копър - оригинална украса за масата.

Страстта й към красивата декорация и към представянето на храната като удоволствие за окото виждаме и в начина, по който подрежда трапезата. Колко хубав може да бъде един здравословен летен следобед – с биокафе от житни култури и соево мляко, с фреш от диня и пъпеш с глътка френско шампанско, с тарталети с въздушен крем от кокосово мляко и малини и ягоди, откъснати току-що от градината.

Суровата храна може да бъде и вкусна

Надя смело експериментира с вкусове, като твърди, че човек трябва да включи максимално количество сурова храна в дневното си меню, за да поддържа добро здраве. Тя самата е изключила напълно месото, позовавайки се на научни изследвания, че човек може да си набави необходимите протеини от зеленчуци, бобови и житни култури, и от сурови ядки . Иначе според холистичната нутриционистика три пъти седмично по 150 г месо са напълно достатъчни.

В електронната си книга Daily Raw Надя представя рецепти, които сама е сготвила и заснела с любимия си Nikon. И подчертава, че всеки може да намери време за лична градина, където да отглежда „жива“ храна. Нейната се обработва напролет, тогава отнема повече време, наторява се с естествен тор, полива се с дъждовна вода, събирана в големи метални контейнери в дъното на двора. През лятото дори на токчета и с маникюр може да влезе в градината. Дори малък детайл като красивите градинарски ръкавици създават настроение за двучасовата работа седмично – малко плевене и поливане – не повече.

Да ядеш или да не ядеш?

В кабинета за консултации при Надя идват хора с алергии, със заболявания на репродуктивните органи, със ставни болежки, с множествена склероза, дори с рак, за да потърсят спасение чрез храната. За алергиите Надя препоръчва в рамките поне на месец да се изключат глутенът (хляб, паста и всичко от житни растения) и казеинът (мляко и млечни продукти), за да се види дали ще се подобри състоянието.

При ревматоидeн артрит болките намаляват, ако се изключат четири зеленчука – картофи, патладжани, домати и чушки. Кафето е противопоказно при множествена склероза, ставни заболявания, миома на матката. Здравословното хранене се прилага или превантивно, или с цел подобрение на качеството на живот.

„Ако някой твърди, че с хранене може да се излекува заболяване в напреднала фаза, това си е просто игра със здравето“, казва Надя. Повече информация можете да получите на www.fconcept.bg или да й пишете на [email protected].

3 летни съвета за здраве

Смей се по-често – силният смях стимулира циркулацията на кръв и кислород в организма. Увеличава броят на Т-клетките, които се борят с инфекциите и заболяванията.

Подскачай като децата – лимфната система няма „помпа“, за да пренася ценните хранителни вещества до клетките и да изхвърля отпадъците, и разчита на нашите усилия.

Движи се повече всеки ден – след часове седене мозъкът изключва регулаторите на мазнините и глюкозата. Увеличава се рискът от сърдечносъдови заболявания и рак.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР